Режим на Хранене на 6 Месечно Бебе

Интересни съвети за един лесен и здравословен режим на хранене на 6 месечно бебе!
Ако бебето ви е на 6–месечна възраст и е готово да започне да приема и твърди храни, може да се чудите как точно да направите това.

С какво да храните бебето си през 6 месец?
Преди всичко, не забравяйте, че на тази възраст, кърмата или адаптираното мляко все още са основният източник на храна за вашето бебе. Твърдата храна е само допълнение, благодарение, на която детето открива и привиква с новите вкусове.

Често първата храна за захранването на бебето са каши от зърнени безглутенови култури като ориз или просо. Те обикновено са с добавено желязо, от което бебето ви се нуждае на тази възраст. Това е важен мост от чистата течна диета на кърмата или адаптирана формула към по–твърди и консистентни храни.

режим на хранене на 6 месечно бебе

Не слагай зърнените каши в бутилката. Смесете ги с формула или вода и ги дайте с лъжица. Ако кърмите, не смесвайте кърмата със зърнените култури през първите няколко опита за хранене. Докато бебето ви наистина започне да ги яде, по–голямата част от кашата ще отиде някъде другаде, но не и в корема –  като например по пода, по таблата на стола за хранене, по дрехите и т.н. Кърмата е твърде ценна, за да се хаби, така че смесвайте кашите с малко вода на първо време. Когато детето ви започне да ги приема, тогава можете да ги смесвате с кърмата.

Традиционно след зърнените безглутенови каши – са подходящи оранжевите и жълтите зеленчуци и плодове, може да опитате първо с тиква, банан и авокадо. Когато вкарвате нова храна, давайте увеличаващи се дози в рамките на три до пет дни. Това ще ви помогне за идентифициране на храни, към които бебето ви може да бъде алергично или да има непоносимост. Имайте в предвид, че вие от самото начало изграждате и бъдещите хранителни навици на вашето бебе. Едно проучване показва, че бебетата на които не се дават много плодове или зеленчуци в периода на захранване от 6 до 12 месеца е твърдете вероятно да не ядат много плодове и зеленчуци като възрастни.

Има няколко храни, които не е препоръчително да давате на вашето бебе на етапа 6–месечна възраст:
Сурови мед: той може да доведе до ботулизъм при бебетата. Изчакайте поне до 12 месеца, за да дадете на детето си мед.
Краве мляко: бебетата могат да приемат някои видове сирене или кисело мляко, но те не трябва да пият прясно мляко на тази възраст. Те не са в състояние да го смилат и усвояват правилно и това може да доведе до микроскопични кръвоизливи в изпражненията и отключване на алергия.
Всяка храна, която носи риск от задушаване: можете да добавите и дадете на вашето 6 месечно бебе пюре или меки варени моркови, но не и големи, кръгли, парчета морков, от които то може да се задави.
Някои видове риба: Избягвайте да давате на бебето си риба от 6 месечна възраст. Някои риби съдържат по–високи количества живак. Това включва някои форми на риба тон. Бялата риба и сьомгата обикновено са безопасни да се дават по–често при по–голяма възраст. Говорете с вашия лекар, ако не сте сигурни кои видове риби са безопасни за вашето бебе и кога да ги въведете.
Най–добре е да се избегне даването на вашето дете на сок на тази възраст. Дори 100% натурален плодов сок има много захар в него. Прекомерното приемане на захар на тази възраст е свързано с проблеми по–късно в живота. Приемът на захар и подсладени напитки в ранна детска възраст се свързва с двойно по–висок риск от затлъстяване над 6 годишна възраст.
От хранителния режим на дете на 6 месеца отсъстват и храни като яйца, фъстъчени продукти и ягоди, заради опасност от алергия. Не забравяйте, че храната трябва да бъде във форма, която не носи опасност от задушаване. Говорете с вашия лекар, ако се притеснявате за алергия, дължаща се на семейната история или ако детето ви може да има алергична реакция след приемане на определена нова храна (признаците включват обрив, повръщане, или диария). Обадете се на 112 незабавно, ако детето ви има тежки симптоми като затруднено дишане.

Кога ще захраните бебето си?
Световната здравна организация препоръчва отлагането на въвеждането на твърди вещества до навършване на 6–месечна възраст. Започвайки с твърди храни много по–рано може да доведе до намаляване на кърменията за вашето бебе, което от своя страна води до по–ранно спиране на кърмата. Започването твърде рано може също да доведе до диета, която е с ниско съдържание на протеини, мазнини и други хранителни вещества. От друга страна, ако започнете с твърдите храни много по–късно от 6 месеца, това може да доведе до някои проблеми с яденето.

Не забравяйте, че захранването трябва да бъде плавно и бавно, така че няма нужда да бързате. Вашето бебе вероятно ще пие кърма или формула от шест до осем пъти на ден на този етап. Целта до достигане на възраст 1 година, е да накарате детето да ядат около шест пъти на ден, а ето и примерен режим на хранене на 6 Месечно бебе:

– Закуска
– Кърмене/АМ
– Обяд
– Кърмене/АМ
– Вечеря
– Кърмене/АМ

Как да храните бебето си?
Когато давате на бебето твърди храни, уверете се, че те седят изправени в стола. Уверете се, че и таблата е добре фиксирана. Когато давате зърнени храни или пюрета, сложете малко в лъжицата и сложете лъжицата до устата на бебето. Много бебета с нетърпение ще отворят устата си и ще поемат лъжица. Някои 6 месечни бебета може да се нуждаят от малко увещаване. Ако те не отворят устата си, сложете лъжица на устните му и следете дали то ще отговори на провокацията. Никога не насилвайте с лъжицата  устата на бебето.

Режимът които въвеждате през 6 месец трябва да бъде приятен, така че бебето да не яде на сила, ако то не искат – почакайте малко да огладнее. Ако откаже отначало, това може да е знак, че не е готово за захранване. Ако то не е яло твърди за известно време и след това откаже нещо, то може да бъде знак, че то не обича вкуса на определената храната или просто не се интересува. Така че следвайте сигналите на детето. Говорете с вашия лекар, ако бебето ви не се интересува от опитването на твърди вещества, след като сте опитвали в продължение на няколко седмици или ако то има някакви проблеми с храненето като задушаване, задавяне или повръщане.

Опитайте се цялото семейство да яде заедно, тъй като е доказано, че това имат  силен положителен ефект върху развитието на детето и свързването му със семейството.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!