Често Уриниране при Жените

Какво е често уриниране при жените, причини, симптоми лечение и рискови фактори за това?
Честото уриниране означава необходимостта да се уринира повече, отколкото обикновено. Желанието може да ви връхлети внезапно и може да доведе до загуба на контрол над пикочния мехур. Това може да ви накара да се чувствате неудобно, особено когато пикочният ви мехур е изключително пълен. Състоянието също се нарича свръхактивен пикочен мехур. Уролозите, които са лекари, които се специализират в пикочната система, съветват да приемате за често уриниране – ходенето по малка нужда повече от осем пъти за 24 часа, но все пак всичко е строго индивидуално. Ключът към лечението на честото уриниране е адресирано пряко към основната причина.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

често уриниране при жените

Какви са причините за появата на често уриниране при жените?
Инфекциите на пикочните пътища е една от честите причини за честото уриниране. Това се случва, когато бактерии навлязат в пикочния мехур през уретрата. Изчислено е, че 50 до 60% от жените ще изпитат най–малко един път в живота си проблем с инфекция на пикочните пътища. Една трета от жените ще се сблъскат с проблема един път преди 24–годишна възраст, която да е достатъчно тежка, за да изисква антибиотици. Жените са изложени на по–голям риск от такива инфекции, отколкото мъжете, защото уретрата им е по–къса. Бактериите са по–малко разстояние да пътуват, преди те да заразят на пикочните пътища и да причинят симптоми.

Общите рискови фактори за инфекция на пикочните пътища включват:
– лоша хидратация
– задържане на урината за продължителни периоди от време или не напълно изпразване на пикочния мехур
– вагинално дразнене и възпаление
– неправилно избърсване след използване на тоалетната, която ще изложи уретрата на бактерии
– полов акт, който може да вкара бактерии в пикочните пътища
– промени в структурата на пикочната система, например по време на бременност
– хронични медицински проблеми като диабет, които влияят на имунната система

Свръхактивният пикочен мехур е другата много честа причина за често уриниране. Проблемът засяга около 40% от всички жени. Свръхактивният пикочен мехур обикновено проявява микс от симптоми, които могат да доведат до често уриниране при жените. Най–честите симптоми включват:
– внезапна нужда от уриниране, която понякога води до изтичане на урина
– никтурия или необходимостта от уриниране най–малко два или повече пъти на нощ
– пикочна честота – налага се да ходите най–малко по осем пъти на ден по малка нужда

Има няколко причини за свръхактивен пикочен мехур. Те могат да включват:
– наранявания
– състояния, засягащи мускулите, нервите и тъканите като инсулт или множествена склероза
– естроген дефицит, причинен от менопаузата
– превишаване на телесното тегло, което поставя допълнителен натиск върху пикочния мехур

Други причини за често уриниране при жените може да включват:
– камъни в пикочния мехур
диабет
– интерстициален цистит
– отслабена тазова мускулатура
– прекомерен прием на кофеин, никотин, изкуствени подсладители и алкохол също може да дразни стените на пикочния мехур и може да влоши симпромите на честото уриниране.

Какви са симптомите?
Симптомите ще зависят от причината за честото уриниране.
Симптоми при инфекция на пикочнит пътища: Бактериите може да се развият навсякъде в пикочната система, но те по–често се появяват в пикочния мехур и уретрата. Те са по–чести при жените, отколкото при мъжете, защото жените имат по–къса уретрата. Това позволява на бактериите да пътуват по–лесно до пикочния мехур и да причинят инфекция. Симптомите включват:
– нужда да се уринира често
– болка или парене при уриниране
– силна миризма на урина
– коремна болка ниско долу
– кръв в урината
– температура
– втрисане
– загуба на контрол над пикочния мехур
– гадене

Симптоми при свръхактивен пикочен мехур: Честото уриниране е основният симптом на свръхактивен пикочен мехур. Другите симптоми включват:
– невъзможност да се отложи необходимостта от уриниране
– изтичане на урина
– събуждане няколко пъти през нощта, за да уринира, известно като никтурия

Диагностика и изследвания при налично честото уриниране при жените?
Вашият лекар ще извърши тестове, за да определи какво ви кара да уринира често. Най–вероятно той ще ви помоля да дадете урина проба, за да провери за инфекция, кръв, или други необичайни констатации като протеин или захар. Вашият лекар също така ще проведе преглед на корема и таза. Това най–вероятно ще включва тазов преглед и оценка на състоянието на уретрата и вагината. Други тестове, които могат да бъдат полезни включват:
– Сканиране на пикочния мехур с ултразвук
– Цистоскопия: с помощта на специален инструмент лекарят може да погледне по–отблизо вътре в пикочния мехур, както и да вземе тъканни проби, ако е необходимо.
– Пикочни тестове: те включват различни тестове, които проверяват колко добре работи пикочната система.

Какво е лечението на често уриниране при жените?
Лечението на честото уриниране зависи от причината. Вашият лекар първо ще лекува всички първични заболявания, отговорни за честото уриниране. Ако инфекция е виновна за състоянието – вашият лекар ще предпише антибиотици, за да се отървете от проблема. Медикаментите, които контролират мускулни спазми в пикочния мехур, може да помогнат за намаляване на уринарната инконтиненция или загубата на контрол над пикочния мехур. Вашият лекар също може да предложи тазови упражнения като упражнения на Кегел за Жени, за да помогнете на забавянето на уринирането.

Акупунктурата е древна китайска форма на изцеление, която е била използвана за лечение на болести в продължение на векове. Често срещана е нейната употреба за проблеми с пикочните пътища като свръхактивен пикочен мехур и уринарна инконтиненция. Въпреки това към момента няма категорични данни, които да докажат, че акупунктурата е напълно надеждна възможност за лечение на тези проблеми.

Какви превантивни мерки могат да се вземат срещу възникване на често уриниране при жените?
Можете да предприемете някои лесни стъпки, за да намалите вероятността от развитие на често уриниране. Можете също така да  избягвате някои храни и напитки в близост до момента на заспиване през нощта, които са известни с увеличаване на вероятността от никтурия. Примерите включват: алкохол, цитрусов сок, кафе, чай, домати и продукти на доматена основа и изкуствени подсладители. Запекът също може да допринесе за често уриниране чрез оказване на натиск върху пикочния мехур, така че увеличете приема на фибри, за да се поддържа редовността на изхожданията ви. Говорете с вашия лекар за правилния начин за извършване на упражнения на таза. Те могат да укрепят тазовово ви дъно. Също така, попитайте лекар и за физикална терапия, която е насочена към тазовите мускули.  Ако развиете симптоми на често уриниране, важно е да се знае причината. Посетете лекар специалист за правилна диагноза и навременно адекватно лечение при налично често уриниране.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).