Окосмяване по Лицето при Жените

Знаем ли достатъчно за така неприятното окосмяване по лицето при жените!
Всички жени имат косми по телата и лицата си, но то обикновено е много фино и незабележимо. Ако обаче космите растат дебели, груби и тъмни – това може да ви причинява голямо неудобство и вие може да се опитате да намерите начин за тяхното премахване.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

На какво се дължи по–обилното окосмяване по лицето при жените?
Може да има много причини за окосмяване по лицето при жените. Една от основните причини са по–високи от нормалните нива на мъжки хормони в организма на жената. Мъжките хормони са наречени андрогени, най–добре познатият от тях е тестостеронът. При мъжете тестостеронът участва в развитието на задълбочаването на гласа и производството на сперматозоидите. Всички жени произвеждат известно количество тестостерон, но по–високите от нормалните нива може да увеличат желанието за секс, да засегнат вашия менструален цикъл и да увеличат растежа на космите ви по лицето и тялото. Получава се едно видимо окосмяване по лицето при жените.

окосмяване по лицето при жените

Една от основните причини за високи нива на мъжките хормони при жените е поликистозния синдром на яйчниците – състояние, което причинява образуване и растеж на кисти по повърхността на яйчниците (органите, които произвеждат яйцеклетките и женските полови хормони). Както имат излишно окосмяване, жените със синдром на поликистозни яйчници могат да развият и прекомерно тегло, нередовен цикъл, тежко акне и проблемна кожа. Вместо повишени нива на мъжките полови хормони някои жени имат повишена чувствителност към тях. Това означава, че тези хормони оказват по–голям ефект върху тялото, причинявайки му неща като свръх растеж на косата и дебел глас. Причината за свръх растежа на косата при жените, които вече са в период на менопаузата обикновено е хормонален дисбаланс вследствие на самата менопауза. Тялото ви се настройва за промяната в нивата на хормоните и при вас може да се открие необичайно високо ниво на тестостерон.

В малък брой случаи повишеното окосмяване по лицето при жените може да бъде причинено от:
– лекарства като миноксидил, който се взима за високо кръвно налягане
– вродена надбъбречна хиперплазия – наследствено състояние, което засяга надбъбречните жлези, които произвеждат полови хормони
синдром на Кушинг или акромегалия – редки хормонални нарушения
– ако жената е с наднормено тегло или затлъстяване
– ако имате овариален тумор (тумор на яйчниците)

Как може да се лекува повишеното окосмяване по лицето при жените?
Има редица възможности за лечение на окосмяване по лицето при жените, включително:
– бръснене – това е бързо и лесно решение, но може да се наложи да се бръснете всеки ден и може да имате неприятни последствия от него като порезни рани, образуване на подкожни космени торбички и т.н.
– кола маска – това е ефективен начин, ако се прави редовно, но той може да бъде и доста  болезнен и да предизвиква зачервяване.
– изрусяване – това може да направи тъмните косми по–малко забележими в краткосрочен план.
– кремове за премахване на косми –  на пазара има кремове, които намаляват растежа на космите като действат направо върху ензимите в космения фоликул. Тези кремове може да осигурят по–дългосрочно решение за появилото се окосмяване по лицето при жените, отколкото бръсненето, кола маската или изрусяването.
– електролиза – електричество се използва за унищожаване на клетките и премахване на космите за постоянно. Това обаче крие много рискове и може да бъде болезнено и да причини промяна на цвета на кожата ви.
лазерна епилация – мощни лъчи светлина се използват за унищожаване на космите. Терапията може да продължи няколко месеца, но е доста ефективна.
– приемът на някои видове противозачатъчни хапчета

Доста е неприятна появата на прекомерно окосмяване по лицето при жените, но както разбрахте има ефективни методи за неговото премахване. Затова не губете време, а се подложете на някоя от изброените процедури и премахнете окосмяването по вашето лице.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация