Здраве

Окосмяване по Лицето при Жените

Обновена: 07-06-2017

Знаем ли достатъчно за така неприятното окосмяване по лицето при жените!
Всички жени имат косми по телата и лицата си, но то обикновено е много фино и незабележимо. Ако обаче космите растат дебели, груби и тъмни – това може да ви причинява голямо неудобство и вие може да се опитате да намерите начин за тяхното премахване.

На какво се дължи по–обилното окосмяване по лицето при жените?
Може да има много причини за окосмяване по лицето при жените. Една от основните причини са по–високи от нормалните нива на мъжки хормони в организма на жената. Мъжките хормони са наречени андрогени, най–добре познатият от тях е тестостеронът. При мъжете тестостеронът участва в развитието на задълбочаването на гласа и производството на сперматозоидите. Всички жени произвеждат известно количество тестостерон, но по–високите от нормалните нива може да увеличат желанието за секс, да засегнат вашия менструален цикъл и да увеличат растежа на космите ви по лицето и тялото. Получава се едно видимо окосмяване по лицето при жените.

окосмяване по лицето при жените Една от основните причини за високи нива на мъжките хормони при жените е поликистозния синдром на яйчниците – състояние, което причинява образуване и растеж на кисти по повърхността на яйчниците (органите, които произвеждат яйцеклетките и женските полови хормони). Както имат излишно окосмяване, жените със синдром на поликистозни яйчници могат да развият и прекомерно тегло, нередовен цикъл, тежко акне и проблемна кожа. Вместо повишени нива на мъжките полови хормони някои жени имат повишена чувствителност към тях. Това означава, че тези хормони оказват по–голям ефект върху тялото, причинявайки му неща като свръх растеж на косата и дебел глас. Причината за свръх растежа на косата при жените, които вече са в период на менопаузата обикновено е хормонален дисбаланс вследствие на самата менопауза. Тялото ви се настройва за промяната в нивата на хормоните и при вас може да се открие необичайно високо ниво на тестостерон.

В малък брой случаи повишеното окосмяване по лицето при жените може да бъде причинено от:
– лекарства като миноксидил, който се взима за високо кръвно налягане
– вродена надбъбречна хиперплазия – наследствено състояние, което засяга надбъбречните жлези, които произвеждат полови хормони
синдром на Кушинг или акромегалия – редки хормонални нарушения
– ако жената е с наднормено тегло или затлъстяване
– ако имате овариален тумор (тумор на яйчниците)

Как може да се лекува повишеното окосмяване по лицето при жените?
Има редица възможности за лечение на окосмяване по лицето при жените, включително:
– бръснене – това е бързо и лесно решение, но може да се наложи да се бръснете всеки ден и може да имате неприятни последствия от него като порезни рани, образуване на подкожни космени торбички и т.н.
– кола маска – това е ефективен начин, ако се прави редовно, но той може да бъде и доста  болезнен и да предизвиква зачервяване.
– изрусяване – това може да направи тъмните косми по–малко забележими в краткосрочен план.
– кремове за премахване на косми –  на пазара има кремове, които намаляват растежа на космите като действат направо върху ензимите в космения фоликул. Тези кремове може да осигурят по–дългосрочно решение за появилото се окосмяване по лицето при жените, отколкото бръсненето, кола маската или изрусяването.
– електролиза – електричество се използва за унищожаване на клетките и премахване на космите за постоянно. Това обаче крие много рискове и може да бъде болезнено и да причини промяна на цвета на кожата ви.
лазерна епилация – мощни лъчи светлина се използват за унищожаване на космите. Терапията може да продължи няколко месеца, но е доста ефективна.
– приемът на някои видове противозачатъчни хапчета

Доста е неприятна появата на прекомерно окосмяване по лицето при жените, но както разбрахте има ефективни методи за неговото премахване. Затова не губете време, а се подложете на някоя от изброените процедури и премахнете окосмяването по вашето лице.

Пушене при Бременност

Предишна публикация

Хипотиреоидизъм

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве