Прегледана и обновена на 19-03-2021

Какво е Фоликул
Фоликул е малка сферична група от клетки в които има празнота или така казано кухина и в тях расте друга структура. Фоликулите са най – известни под името гнезда, от които космите растат в хората или други бозайници.

 Различават се следните видове:

  • Фоликули в Яйчника – зрелите се наричат везикулозни или по известни като Граафови фоликули. Може да прочетете цялата статия Фоликули на Яйчниците
  • Космен Фоликул – вдлъбнатина на епидермиса на кожата в които се образуват космите. Той се намира в кожния слой на кожата и се състои от 20 различни клетъчни типа, всеки с различни функции. Косменият фоликул регулира растежа на косата чрез сложно взаимодействие между хормони, невропептиди и имунни клетки. Това сложно взаимодействие кара космения фоликул да произвежда различни видове коса, както се вижда на различни части на тялото. Например крайните косми растат по скалпа и се наблюдават косми от лануго, покриващи телата на новородените бебета.
  • Лимфен фоликул – Голям брой лимфни възли са свързани в цялото тяло от лимфните съдове. В лимфната система лимфният възел е вторичен лимфоиден орган. Лимфният възел е затворен във фиброзна капсула и е изграден от външна кора и вътрешен мозък.
  • Зъбен фоликул – известен също като зъбна торбичка. Той се състои от мезенхимни клетки и влакна около зъбният емайл (външната защитна обвивка на клиничната коронка на зъбите на човека) и зъболекарски папила на развитие на зъб. Това е съдова фиброзна торбичка съдържаща развиващия се зъб и неговия одонтогенен орган.
  • Фоликул в Щитовидната жлеза – Фоликуларните клетки на щитовидната жлеза (наричани още тироидни епителни клетки или тироцити ) са основният клетъчен тип в щитовидната жлеза и са отговорни за производството и секрецията на тиреоидните хормони тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3). Те образуват единичния слой кубоиден епител , който изгражда външната структура на почти сферичния щитовиден фоликул.

Снимка: wikimedia.org

Източник:
https://en.wikipedia.org/wiki/Follicle

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Преносена Бременност

Previous article

Неразположения при Бременност

Next article

More in Речник