Фоликули на Яйчниците

Какво представляват фоликули на яйчниците?
Така наречените фоликули на яйчниците не са яйцеклетки! Много пациенти объркват тези термини, вярвайки, че фоликулът се равнява на яйцеклетка. Женските гамети са яйцеклетките, а мъжките гамети са сперматозоидите. Това са клетките, участващи в образуването на ембрионите, получени след оплождането. Фоликулът е функционална анатомична структура, която е част от яйчника и яйцето е клетката, която ще зрее в микроскопичната част от вътрешната стена на фоликула по време на спонтанен и провокиран овулаторен цикъл при нормални условия. Освен това всички фоликули на яйчниците съдържат и други типове клетки, които произвеждат естроген, така важен и необходим за нормалното развитие и съзряване на яйцето.

фоликули на яйчниците

Защо е важно да се знае какъв е запасът на фоликули на яйчниците при всяка жена и каква е тяхната роля при овулацията? Как можем да го разберем?
В рамките на проучването на женската плодовитост е важно да знаете какъв е вашия яйчников резерв. Необходимо е да бъдат извършени хормонален анализ за оценка и вагинален ултразвук. Яйчниковият резерв се изразява в броя на фоликулите на яйчниците, наблюдавани в първите дни на цикъла (2-ри до 5-та) чрез извършване на вагинален ултразвук. Тези фоликули на яйчниците се наричат „антрални“. Ултразвукът също така позволява на лекарят да следи развитието и растежа на фоликулите и в спонтанен цикъл, предизвикан чрез стимулация за лечение на безплодие. В зависимост от броя на антралните фоликули се смята, че една жена има адекватен или нормален яйчников резерв, ако броят на фоликулите е между  6 и 10. Ниският яйчниците резерв е, ако броят на фоликулите е по-малък от 6, висок яйчников резерв се констатира, ако те са повече от 12. Фоликуларният размер в тази фаза на цикъла е от 2 до 10 мм. Жените с нисък яйчников резерв е по-вероятно да не реагират на лечението за безплодие.

При естествен цикъл един от антралните фоликули се нарича „фоликул с господстващо положение“. Този фоликул се различава от другите по своя размер и по бързината на своя растеж. Накрая този фоликул ще бъде узрял фоликул и готов за фазата на овулация. Другите фоликули на яйчниците, които са се образували умират като част от програмирания биологичен процес. Преди да се случи овулацията, средният диаметър на господстващият фоликул е 22 — 24 mm (като диапазон е между 18-36 мм). Това е единственият маркер, по който може да се предвиди овулацията с лекота.

При стимулиран цикъл (предизвикан чрез хормонално лечение) по принцип растат всички или повечето от антралните фоликули на яйчниците. Темпът на растеж ще бъде различен за всеки от тях. Когато няколко от тях са достигнали размера около 18 мм, се инжектира хормон, който води до овулация. Извличането на зрели яйцеклетки се планира до 36 часа след прилагане на хормона. Целта на лечението е да се съберат най-зрелите яйца, които след това могат да бъдат оплодени от сперматозоидите. Обаче растежът на фоликула не винаги означава, че в него се съдържа зряла яйцеклетка.

В един много малък процент от случаите е възможно да се установи синдром на празния фоликул. Точната причина за празни фоликули на яйчниците не е известна. Различните ситуации са разгледани като грешка в дозировката на инжектирания хормон, абнормен отговор на лечението, нарушена фоликуларна функция. Няма ясно предразполагащи фактори, които биха могли да помогнат да се прецени или установи дали възникването им е възможно, но се наблюдава по-често при жени с анамнеза за първичен стерилитет (жени, които никога не са били бременни). Това е рядък случай (< 7 %), но честотата му се увеличава с възрастта.

В заключение бихме могли да подчертаем, че всяка жена, дори когато не обмисля бременност в момента, може да измери броят на своите фоликули на яйчниците си по време на преглед с рутинен гинекологичен ултразвук, за да се определи какъв е техният яйчников резерв. По този начин един значителен процент от жените може да знаят предварително, ако това има някакъв проблем при тях. Може би много жени неуспешно са се опитвали да забременеят преди, а реално не са знаели това условие за себе си. Не забравяйте, че яйчниците, за съжаление, са органи, които се „уморяват“ скоро. Те имат времетраене на капацитета и функциите си на половината в сравнение с този на другите органи.

Със сигурност вече сте на ясно какво означава фразата фоликули на яйчниците. Екипът на Bremennost.bg ви казва за сега чао и до следващата статия – Усмивки и позитивно мислене от нас!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).