Болки в Яйчниците

Какви видове болки в яйчниците има и кои може да са причините за появата на болки в яйчниците?!
Яйчниците са изключително важна част от цялостната женската полова система, затова трябва да знаем за всички видове болки в яйчниците. Може да кажем, че тяхната работа е двойна. Те произвеждат хормони, които предизвикват менструация (включително естроген), но също така отделят и една яйцеклетка всеки месец за възможно оплождане. Редица различни условия като тумори, кисти и т.н може да предизвикат различни болки в яйчниците. Яйчниците са разположени в долната част на корема. Това означава, че ако имате болки в яйчниците, най–вероятно ще ги почувствате в долната част на корема, под пъпа. болки в яйчниците

Всички появили се болки в яйчниците може да бъдат различни от лека до остра или хронична. Острите болки в яйчниците идват бързо и си отиват за сравнително кратък период от време. Хроничните болки в яйчниците обикновено започват по–постепенно. След това те могат да продължават дори няколко месеца. Болката може да бъде непрекъсната или епизодична. Тя може да се влоши с определени дейности, като упражнения или уриниране. Най–добрият случай е да нямате болки в яйчниците, но ако имате тя може да бъде толкова лека, че дори да не я забелязвате, но също така всяка болката в яйчниците може да бъде толкова тежка, че да пречи на ежедневния живот. Методите, които лекарите използват за диагностициране на различни болки в яйчниците най–често са свързани с ползването на ултразвук.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Причини за болки в яйчниците
Ето накратко някои от възможните причини за болки в яйчниците и как те се диагностицират и лекуват.

  • Кисти на яйчниците
    Кисти са един вид мехурчета изпълнени с течност, които се образуват в яйчниците. Те са много чести при жените, особено по време на детеродна възраст. Кистите на яйчниците обикновено не причиняват симптоми и се разтварят/разграждат от само себе си. Те могат обаче да са съпътствани и от болки в яйчниците.

Други симптоми на кистите на яйчниците са: Нередовен менструален цикъл, Болката по време на секс или движения на червата, Гадене или повръщане, Подуване на корема
Как се диагностицират кистите на яйчниците? – Прави се преглед на тазовата област или изследване с ултразвук.
Какво е типичното лечение при кисти на яйчниците? – Повечето кисти на яйчниците минават от само себе си. Ако нямате никакви досадни симптоми като силни болки в яйчниците, и особено ако все още не сте преминали през менопаузата, Вашият лекар може да препоръча да изчакате т.е Лекарят няма да ви лекува. Вместо това лекарят може да проверява периодично, за да видите дали е имало някаква промяна в състоянието ви. Противозачатъчните хапчета може да облекчат болката от кисти на яйчниците. Те предотвратяват овулацията. Това, от своя страна, намалява образуването на нови кисти.

  • Болки в яйчниците причинени от Тумори на яйчниците
    Туморите може да се образува в яйчниците, точно както се образуват в другите части на тялото. Те могат да бъдат неракови (доброкачествени) или ракови (злокачествени).

Други симптоми за тумори на яйчниците са: Подуване на корема или натиск в областта на корема, Спешна нужда за уриниране, Лошо храносмилане, Диария или запек, Загуба на апетит
Как са диагностицират туморите на яйчниците? – Прави се компютърна томография, магнитен резонанс или позитронна емисионна томография. Те позволяват на лекаря да определи дали и до колко далеч са се разпространи туморите на яйчниците.
Лечение на тумори на яйчниците –  За да се премахнат туморите, а и с тях всички болки в яйчниците се прави Лапаротомия. Това е операция, изпълнена посредством разрез в корема. Хирургът ще премахне голяма част от тумора, доколкото е възможно. Ако туморът е злокачествен и се е разпространил, хирургът може също да премахнете яйчниците, матката, маточните тръби и близките лимфни възли. Химиотерапия. Химиотерапията включва лекарства, дадено чрез вена, от устата, или директно в корема. Лекарствата убиват раковите клетки. Те могат да предизвикат гадене и повръщане, загуба на коса, повишен риск от инфекция и увреждане на бъбреците. Тези странични ефекти трябва да изчезнат след спирането на лечението. Радиация. Това лечение използва високо енергийни рентгенови лъчи, за да убие раковите клетки. Това лечение също може да предизвика странични ефекти. Те могат да включват възпаление на кожата, гадене, диария и умора. Радиация не се използва често за лечение на рак на яйчниците.

  • Болки в Яйчниците причинена от ендометриоза
    Всеки месец, на лигавицата на матката се изгражда в подготовка да подхранва нарастващия плод. Когато едно яйце не е оплодени, че разградената лигавица се освобождава от тялото чрез менструация. При някои жени тъканта като лигавицата на матката се развива другаде в тялото. Тази тъкан се подува и кърви всеки месец. Тази кръв няма къде да се изхвърли и това може да бъде придружено със силни болки в яйчниците.

Други симптоми на ендометриоза: Болезнени период, Тежък менструален цикъл, Безплодие
Как се диагностицира ендометриоза? – Правят се ултразвук и ЯМР или лапароскопия.
Лечение на ендометриоза – Приемат се лекарства като ибупрофен, което ще намали всички болки в яйчниците. Може да се назначи курс с противозачатъчни хапчета. В някои случаи се прибягва и до лапароскопията и лапаротомия. Това са хирургични процедури, които позволяват на лекарите да  премахнат ендометриозата по яйчниците и другите места. Ако ендометриозата е обширна, лекарят може да препоръча хистеректомия. Тази процедура премахва матката и понякога също яйчниците и маточните тръби.

Болки в яйчниците в следствие от възпаление на тазовата област
Тазова възпалителна болест (PID) е инфекция на яйчниците, матката или фалопиевите тръби. Тя най–често е причинена от полово предавани болести като гонорея или хламидия. Други симптоми на това възпаление са: Темперетура, Вагинално течение, която може да има зловонна миризма, Нередовно менструално кървене, Диария, Повръщане, Умора, Затруднено уриниране
Как се диагностицира дали тези болки в яйчниците са в следствие от възпаление на тазовата област –  Прави се вагинален преглед. Изследват се кръв и урина. Може да се направи и ултразвук.
Лечение – Най–често лечение е чрез антибиотици. Те могат да убият бактериите, които причиняват възпалението. Ако приемате антибиотици, вашият сексуален партньор или партньори трябва да се лекуват също.

Болки в яйчниците може да имате и около менструалния цикъл, овулацията, по време на бременност, ако сте настинали и т.н. Тук е моментът да кажем да не се притеснявате, а ако имате болки в яйчниците, най–добре да се консултирате с вашия гинеколог. Той ще провери дали те се дължат на здравословен проблем, или са причинени от нещо безобидно! За да сте напълно здрави, трябва да се грижите за тялото си, дори при най–незначителните му сигнали за дискомфорт като леки болки в яйчниците!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии