Крипторхизъм

Какво е Крипторхизъм?
Крипторхизъм е заболяване, при което един от тестисите не е заел правилното си положение в скротума преди раждането или повечето хора го наричат – неслязъл тестис . Обикновено само един тестис е засегнат, но около 10 процента от болните имат такъв проблем и за двата тестиса. Явлението наречено Крипторхизъм като цяло не се среща често, но се наблюдава в по–голям процент сред момчетата, родени преждевременно. По–голямата част от неправилно позиционираните тестиси се преместват в правилното им положение от себе си, в рамките на първите няколко месеца от живота.

крипторхизъм

Какви са симптомите при Крипторхизъм?
Тестисите се формират още в корема на майката по време на бременността и цялостното развитието на плода. През последните месеци от бременността и нормалното развитие на плода, тестисите постепенно слизат от корема чрез тръба (ингвиналния канал) в скротума. При крипторхизмът този процес е спрял или е закъснял и единия тестис или и двата не са слезли в скротума.

Кога да отидете на лекар?
Наслезлият тестис обикновено се открива, когато бебето се изследва скоро след раждането. Ако синът ви има един такъв тестис, той обикновено се премества в скротума с времето за около 4 месеца, а ако това не стане – проблемът вероятно няма да се коригира сам. Лечението още в бебешка възраст може да намали риска от последващи усложнения в живота, като например безплодие или рак на тестисите.


Какви са причините за Крипторхизъм?

Не е ясна точната причина за крипторхизмът. Комбинация от генетика, здравословното състояние и други фактори на заобикалящата среда може да наруши функционирането на хормоните, физическите промени и нервните дейности, което влияе върху развитието на тестисите

Какви са рисковите фактори при Крипторхизъм?
Факторите, които може да увеличат риска от неслязъл тестис при новороденото включват:
– Ниско тегло при раждане
Преждевременно раждане
– Членове от семейството, които са имали крипторхизъм
– Употреба на алкохол от бременната жена
– Пушенето на цигари от майка си или излагането на оказионен дим
– Затлъстяване при майката
– Диабет при майката – диабет тип 1, диабет тип 2 или гестационна диабет
– Родителско излагането на някои пестициди

Какви са възможните усложнения от крипторхизъм?
За да се развиват и функционират нормално тестисите, то те трябва да бъдат на малко по–хладна от нормалната телесна температура. Скротума предоставя този охладител на  околната среда. Докато едно момче е на 3 или 4 години, тестисите продължават да претърпяват промени, които определят колко добре ще функционират те по–късно.

Усложненията от не лекуван крипторхизъм на по късен етап може да включват:
– Рак на тестисите. Рак на тестисите обикновено започва да се заражда в клетките на тестисите, които произвеждат незрели сперматозоиди. Какви са причините тези клетки да се превърнат в рак е неизвестно, но е ясно че мъже, които са имали един неслязъл тестис имат повишен риск от рак на тестисите. Хирургическото коригиране на крипторхизъм може да намали, но не елиминира напълно риска от бъдещо образуване и развитие на рак на тестисите.
– Проблеми с плодовитостта. Нисък брои сперматозоиди, сперматозоиди с лошо качеството и намаляване на плодовитостта са по–вероятни да се появят при мъже, които са или имат крипторхизъм.

Тестове и диагностика на крипторхизъм
Ако например вашия син има крипторхизъм, лекарят ви може да препоръча операция за диагностика и потенциално лечение: Най–често се прави лапароскопия за изясняване на състоянието и определяне курса на лечение.

Лечение и лекарства за крипторхизъм
Целта на лечението е да се премести неслезлият тестис на съответното му място в скротума. Ранното лечение (преди 1 година на бебето) намаля риска от последващи усложнения като рак на тестисите и безплодие.

Коригиране на Крипторхизъм по хирургически начин
Неслезлият тестис обикновено се коригира по оперативен път. Хирургът внимателно манипулира тестиса в скротума и го зашива на мястото му. Тази процедура може да се направи с лапароскоп или с отворена хирургия. Вашият лекар вероятно ще препоръча операция при наличието на крипторхизъм след като вашият син е от 3 до 6 месеца и преди да стане на 1 година. Ранното оперативно лечение намалява риска от по–късни усложнения. След преминаване на операцията хирургът ще наблюдава тестисите, за да се увери, че тестисът продължава да се развива, функционира и ще остане на правилното място. Мониторингът може да включва: Физически преглед, Ултразвуков преглед на скротума, Тестове на хормоналните нива.

Хормонално лечение при Крипторхизъм
Хормоналното лечение включва инжектиране на човешки хорионгонадотропин. Този хормон може да подтикне тестисът да се премести в скротума сам. Хормоналното лечение обикновено не се препоръчва, защото е много по–малко ефективно от операция.

Резултати
Най–честата хирургичната процедура за коригиране на един единствен низходящ тестис има успеваемост от близо 100 процента. Плодовитостта при мъжете след операция с един неслязъл тестис е почти нормална, но пада до 65 % при мъжете с два неслезли тестиса. Хирургията може да намали риска от рак на тестисите, но тя не го премахва напълно.

Ако детето ви е с диагноза Крипторхизъм – не се паникьосвайте! Медицината е много напреднала и своевременната реакция и лекарска намеса могат да сведат до минимум евентуалните бъдещи негативи върху здравето и живота на детето!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).