Скротум

Какво е скротум?
Скротумът представлява торбичка от кожа, разделена на две части тънка линия. Всяка негова страна се състои от:

Тестис. Всеки тестис произвежда хормони, главно тестостерон, с помощта на определени части от мозъка – хипоталамус и хипофиза. Те също съдържат клетки, които произвеждат сперматозоиди, които се прехвърлят от тестис в епидидима.
Епидидим. Надсеменникът или епидидимът се намира на върха на всеки тестис. Той съхранява сперматозоидите, създадени в тестиса, докато те узреят за обикновено около 60-80 дни. Епидидимът също поема допълнителна течност, която се секретира от тестиса, за да помогне на сперматозоидите да се движат през репродуктивния тракт.
Семенна връв. Всяка семенна връв съдържа кръвоносни съдове, нерви, лимфните съдове и тръба, наречена семепровод. През тази тръба се движат сперматозоидите от надсеменникът в еякулаторните канали.
Кремастерен мускул. Той обгражда тестиса и неговата семенна връв и помага за отделянето на тестиса далеч от тялото с цел поддържането на идеалната температура за производството на сперматозоидите. Ето защо скротумът провисва по-ниско в топли условия и се събира близо до тялото в студено време.

скротум

Всички тези структури са заобиколени от скроталната стената. Тази стена е облечена с гладки мускули, които заедно с кремастерния мускул помагат за разгънете или стягане на кожата на скротума и движението му нагоре и надолу.

Какви здравни състояния може да засегнат скротума?
Много условия могат да повлияят на скротума и неговото съдържание. Ето списък на някои от най-често срещаните:

1. Ингвинална херния: Ингвиналната херния се случва, когато част от тънкото ви черво чрез отвор в коремната стена – излезе в скротума. Симптоми може да включват:
– изпъкване или оток в срамната област, което се чувства като болка или парене
– неприятно усещане в слабините или болка при кашлица или смях
– тежест около слабините
Някои ингвинални хернии може да бъдат опасни, ако не се лекуват.

2. Хидроцеле: Това се случва, когато излишна течност се натрупва в кухините около един от тестисите. Състоянието понякога е по раждането, но също може да е резултат от нараняване или възпаление. Симптоми включват:
– оток в скроталната област
– тъпа болка в скротума
– усещане за тежест в скротума
Проблемът обикновено не изискват лечение, освен ако той не е болезнен. В повечето пъти хидроцелето изчезва себе си, но по-тежките случаи може да изисква хирургична корекция.

3. Варикоцеле: То представлява подуване на вените в скротума и не винаги причинява симптоми. Когато го прави, симптомите включват:
– тъпа болка в скротума
– болка, която се влошава през целия ден
– болка, която изчезва, когато си легнете
Можете да имате варикоцеле през целия си живот и никога да не почувствате нужда от лечение. Въпреки това понякога състоянието може да предизвика безплодие или свиване на тестисите, така че е най-добре да се наблюдава от вашия лекар.

4. Сперматоцеле: Състоянието се случва, когато се формира течност в епидидима под формата на кисти. Тези кисти не са раковите или живото застрашаващи, но те могат да причинят болка и дискомфорт, ако са много големи. Може да се наложи да бъдат отстранени с операцията. Може да прочетете повече информация в Киста на тестиса.

5. Усукване на тестисите: Това означава, че вашият тестис е завъртян в скротума. Това извъртане отрязва кръвоснабдяването на семенната връв, нервните функции и транспортирането на сперматозоидите в тестиса. Това условие се счита за спешен медицински случай. Симптомите включват:
– тежка болка и подуване в скротума
– подуване на тестиса
– ниски болки в корема
– гадене и повръщане
– уриниране повече от обикновено
Потърсете спешна медицинска помощ, ако забележите някой от посочените по-горе симптоми. Има няколко неща, които може да увеличат риска от усукване на тестисите – включително:
– нараняване на скротума
– твърде дълги и тежки тренировки
– свободно движение на тестис в скротума, причинени от генетично заболяване
Проблемът най-често се случва при малки деца, тийнейджъри и млади хора. Експертите от Национална медицинска библиотека на САЩ препоръчват операция за постоянно решаване на проблема, в идеалния случай в рамките на 12 часа от началото на симптомите.

6. Епидидимит: Състоянието се случва, когато епидидимът се възпали. Това често е в резултат на полово предавана инфекция като хламидия или гонорея. Симптомите на епидидимит може да включват:
– болка или чувствителност в скротума или тестиса
– топлина и зачервяване на скротума
– необичайни течност от пениса си
– честото или болезнено уриниране
– кървава сперма
– температура
В зависимост от вида на инфекцията – може да се наложи да се вземат антибиотици или противовирусни препарати.

7. Орхит: Състоянието представлява възпаление на тестис. Както епидидимитът – орхитът често е резултат от инфекция, причинена от полово предавана инфекция. Други причини могат да включват туберкулоза, вируси като заушка, гъбички и паразити, както и други заболявания, които водят до възпаление. Симптомите включват:
– тестикуларна болка и чувствителност
– подут тестис
– повишена температура
– гадене
– повръщане
– значително неразположение
Лечението зависи от причината. Ехография на скротума помага да се определи диагнозата и тежестта на състоянието. Сериозните инфекции може да изисква хоспитализация или операция. Повече четете в отделна статия Орхит.

8. Рак на тестисите: Това състояние се случва, когато клетките се размножават необичайно в рамките на тъканта на тестисите. Обикновено ракът започва в клетките, които произвеждат сперматозоиди. Причината за рак на тестисите не винаги е ясна. Има данни, които са обобщени от Американската общност за борба с рака, че ракът на тестисите най-често се случва при мъже на възраст между 15 и 44 години. Симптомите на рак на тестисите може да включва:
– бучка в тестиса
– усещане за тежест в скротума
– натрупване на тежест в скротума
– болка в тестисите
– болки в корема или гърба
– подута или болезнена гръдна тъкан
Лечението зависи от етапа на раковия прогрес. Понякога се налага да се премахне хирургически тестиса. Лъчева терапия или химиотерапия също може да бъде част от плана за лечение. Трансплантация на стволови клетки също може да се използва.

Как можете сами да поддържате скротума си в добро здравословно състояние?
Ето някои съвети за добро здраве на скротума:
Правете всеки месец сами преглед на тестисите си за изменения с помощта на пръстите си. Проверете за буци, подутини или болезнени области.
Къпете се редовно. Взимайте душ редовно, за да запазите цялата генитална област чисти. Това намалява риска от инфекции на кожата, които може да доведат до други усложнения. Дръжте пениса и скроталната си област суха след къпане. Влагата може бързо да стане благодатна почва за гъбички.
Носете широки, удобни дрехи. Опитайте се да избягвате носенето на тясно бельо и панталони. Позволете на скротума си да виси естествено до тялото, за да запазите скроталната температура нормална и да предотвратите възможността за наранявания.
Използвайте презерватив, когато прави всякакъв вид секс, включващ пениса ви. Това помага за предотвратяване на полово предавани инфекции, които засягат скротума и тестисите, както и вашия партньор.

Източници:
1. https://health24.com/Lifestyle/Man/Your-body/how-to-take-care-of-your-testicles-20180303-2
2. http://ceju.online/journal/2012/epididymo-orchitis-hydrocele-abscess-ultrasound-investigation-of-scrotum-203.php
3. https://www.healthline.com/human-body-maps/scrotum
4. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jum.14257
5. https://www.merckmanuals.com/professional/genitourinary-disorders/male-reproductive-endocrinology-and-related-disorders/male-reproductive-endocrinology
6. https://www.keckmedicine.org/how-to-check-yourself-for-testicular-cancer/
7. https://teachmeanatomy.info/pelvis/the-male-reproductive-system/scrotum/
8. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicocele/symptoms-causes/syc-20378771
9. https://www.britannica.com/science/scrotum
10. https://www.cancer.org/content/dam/cancer-org/cancer-control/en/booklets-flyers/testicular-cancer-fact-sheet.pdf

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.