Здраве

Киста на тестиса

Обновена: 03-12-2018

Какво е киста на тестиса?
Кистата на тестиса или семенната киста е пълен с течност сак, който расте в епидидима. Това е малка тръбичка близо до горния тестис, която събира и транспортира сперматозоидите. Кистите могат да бъдат различни по размер. Те обикновено не болят, но биха могли да причинят болка, ако растат твърде големи. Кистата на тестиса може да бъде гладка и може също да бъде запълнена с белезникава и мътна течност. Понякога тя може да съдържа сперматозоиди. В повечето случай кистата на тестиса е доброкачествена (не ракова). Все пак, ако забележите необичаен растеж в близост до пениса или скротума – торбичката, която държи тестисите, посетете вашия лекар за да ви изпрати на допълнителни изследвания.

киста на тестиса Какво причинява появата на киста на тестиса?
Кистата на тестиса се случва, когато сперматозоиди се задържат в епидидима. Лекарите не са сигурни какво точно причинява това. Често такъв вид кисти се развиват без конкретна причина. Всъщност кистата на тестиса е доста често явление. Около 3 от всеки 10 мъже ще ги получат в някакъв момент от живота си. Киста на тестиса е най-вероятно да се получи при мъже на възраст между 20 до 50 години.

Как да разберете дали имате киста на тестиса?
През повечето време, кистата на тестиса не боли, така че може да нямате никакви симптоми. Може само да ги почувствате, докато опипвате тестисите си. Вашият лекар може да го намери по време на физически преглед. Тъй като кистата може да стане по-голяма, може да се почувствате известна тежест в тестисите. Може също да забележите натрупване на допълнителна маса или подуване зад или над тестисите.

Вашият лекар най-вероятно ще направи няколко изследвания, за да се увери, че растежът е именно киста, а не тумор. Той вероятно ще започне с физически изпит. След това ще проследи необичайния растеж с ултразвук. Този тест използва високочестотни звукови вълни, за да създаде изображения на екрана на уреда и дори може да се разпечата снимка.

Как се лекува киста на тестиса?
През повечето време кистите не изискват специално лечение. Вашият лекар може да предпише болкоуспокояващи, за да ви е по-комфортно. Ако имате инфекция, той най-вероятно ще трябва да ви предпише подходящите антибиотици. Аспирацията е друга процедура, която може да помогне за облекчаване на някои неприятни аспекти като болката и налягането, причинени от кистите на тестисите. Вашият лекар ще постави игла в кистата, за да премахне някаква част от течността. Ако кистата след това се пълни и възвръща предишната си големина, вашият лекар може да направи една процедура, наречена склеротерапия, но имайте в предвид, че тази процедура е доста рискова и може да увреди епидидима. Вашият лекар може да предложи тази опция в случаите, когато не сте заинтересовани да имате деца в бъдеще.

В редки случай, ако е установено, че кистата на тестиса пречи сериозно на вашите ежедневни дейности и нормалния ви начин на живот – лекуващият ви лекар може да предложи да се прибегне към отстраняване на образованието по хирургически път. Той ще сложи местна упойка в областта на кистата и ще направи малък разрез в скротума или слабините за премахване на необичайния растежа. Обичайно след това ще трябва да изчакате да ви се направи хистологично изследване, за да се види дали образованието е било злокачествено или доброкачествено и да се определи последващата посока на лечение и вземане на мерки за запазване на вашето добро здраве и живот.

Припомняме, че почти винаги появата на киста на тестиса е незабелязана и може да се установи само при преглед при специализиран андролог и уролог, а както казахме в началото дори и да има такава, то тя в повечето случай е доброкачествена и няма нужда от докторска намеса.

Конюнктивит при бебе

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве