Киста на Гърдата

Какво е киста на гърдата?
Кистата или кистите на гърдата се определят като доброкачествени неракови образования. Те са честа причина за напипване на бучки по гърдата и може да се забележат в едната или двете гърди. Лекарите смятат, че кистите на гърдата се развиват в следствие от естествените промени в гърдите заради възрастта или нормалните промени в хормоналните нива. Гърдите са изградени от лобули – жлези за производство на мляко и канали – тръби, които отвеждат млякото до зърното, които са заобиколени от жлезиста, влакнеста и мастна тъкан (Виж Млечни Жлези). Понякога в тъканта на гърдата се развиват мехурчета, които са кистите на гърдата.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Въпреки че всяка една киста на гърдата може да се развие във всяка възраст, те най–често се развиват при жени над 35 годишна възраст. Те се развиват по–често тогава, тъй като жените се доближават все повече до менопаузата и обикновено спират след като жената премине през менопаузата. Жени, които използват хормонална заместителна терапия след менопаузата също в някаква степен могат да развият кисти.

Кистата на гърдата на допир може да се чувства като меко или твърдо образование и може да бъде всякакви размери (от милиметър до няколко сантиметра). Тя може да се развие бързо и навсякъде в гърдите. За някои жени кистите могат да са некомфортни и дори болезнени. Въпреки че е много по–често при жените, мъжете също може да получат кисти на гърдата.

киста на гърдата

Имам ли киста на гърдата?
Кистите обикновено се забелязват като бучки в гърдата или се откриват случайно по време на рутинен скрининг –  мамография или докато гърдите биват преглеждани по някаква друга причина. Ако имате час при вашия личен лекар, защото сте намерили бучка, той най–вероятно ще бъде в състояние да каже дали това е киста. Въпреки това той е добре да ви насочи към специалист за допълнителни изследвания. Мамологът също така може да направи мамография и/или ултразвуково сканиране, което работи чрез високочестотни звукови вълни, за да се получи изображение на гърдата. Ако сте под 40 – на вас по–вероятно ще се направи само ултразвуково сканиране. Ако размерът и местоположението позволяват – медицинският специалист може да постави игла в бучката и да отстрани течността, за да потвърди, че това е киста с течност.

Какво е лечението при киста на гърдата?
Ако имате киста или кисти на гърдата, обикновено няма да се наложи прилагане на някакво специално лечение или други последващи действия, защото повечето кисти изчезват от себе си и не е необходимо да се притеснявате излишно.

Ако кистата е доста голяма дори може да причинява дискомфорт, то тогава вашият доктор може да отстрани течността с помощта на тънка игла и спринцовка. Понякога това се прави с помощта на ултразвук, който да помогне в намирането на кистата. Течността, източена от кистата може да варира по цвят от бистър до много тъмен. Течността ще се изпрати в лаборатория за изследване само в случай, че е с кърваво оцветяване. След като течността е била изтеглена успешно, кистата обикновено изчезва. Може да почувствате някакъв дискомфорт след процедурата в рамките на няколко дни след нея. Ако е така можете да прибегнете до прием на някакви леки болкоуспокояващи парацетамол. Кистите на гърдата може да се появят отново или може да се развият нови кисти. Лечение за кисти обикновено е едно и също всеки път.

Какво означава за вас това да имате киста на гърдата?
Може да се почувствате много разтревожени и угрижени заради откриването на киста или кисти на гърдата ви. Въпреки че може да бъдете спокойни, че те са доброкачествени образования, вие все още може да се тревожите за опасността от рак на гърдата. Също можете да посетите вашия лекар, ако мислите, че кистата се е върнала или ако мислите, че сте развили нова. Кистата или кистите на гърдата сами по себе си не повишават риска от развитие на рак на гърдата. Обаче все пак е важно да бъдете наясно и да се обърнете към вашия лекар, ако забележите някакви промени в гърдите си, независимо от това колко скоро след вашата диагноза са настъпили те.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация