Лецитин

Какво е Лецитин?
Лецитинът е изолиран за първи път от Теодор Никола Гобли от яйчен жълтък, от където произхожда и името на термина (lekithos – жълтък от гръцки). Сега терминът се използва често за описание на коктейл от фосфолипиди и мастни вещества, полезни за здравето, които се срещат естествено в редица растения и животни. Лецитинът има редица ползи, най-голямата от които е, че силно ограничава мазнините да бъдат усвоени от тялото и да затормозят редица процеси в организма ви.

Какви са различните видове източници на лецитин?
Както вече уточнихме, лецитинът първоначално е изолиран от яйчения жълтък, днес обаче вече е ясно, че той се среща и в редица други животински и растителни източници. Такива са: червените меса, слънчогледовите ядки, соята и соевото масло, орехите, бадемите и кашуто. Като хранителна добавка лецитинът е предимно извлечен от соя, но го има и под форма, извлечена от слънчогледови ядки за хората, които имат алергия или друг здравословен проблем, свързан с консумацията на соя.

лецитин

Какви са основните ползи на лецитина за здравето?

1. Ползи за сърдечно-съдовата система:
Като инструмент за здравето на сърцето – лецитинът работи за предотвратяване на щетите, които могат да възникнат вследствие на исхемична болест на сърцето. Той предотвратява натрупването на холестерол и други вредни мазнини в артериите и е от изключително значение за цялостното здраве на всеки с предразположеност към сърдечно-съдови проблеми. С помощта на лецитина – големите натрупвания на мазнини  по определените части на тялото, се транспортират на черния дроб, където се метаболизират и превръщат в енергия. Смята се също, че лецитинът има положителен ефект върху регенерирането на черния дроб, повреден от редица проблеми включително прекомерна консумация на алкохол или други токсини. Соевият лецитин е известен с това, че намалява нивата на лошия холестерол и триглицеридите. Освен това соевият лецитин се смята, че увеличава HDL, известен като добър холестерол.

2. Предпазва клетките:
Лецитинът е необходим компонент на всяка клетка в човешкото тяло. Счита се, че той е един от стълбовете в изграждането на клетките, лецитинът предотвратява втвърдяване на клетъчните мембрани. Здравите клетки водят до по-здрави органи. Защитата на клетките е много важна за поддържането на устойчивостта на организма при много заболявания, които атакуват увредените клетки. Фосфолипидите като лецитина се произвеждат в определени количества през основните органи на тялото (като сърцето, черния дроб и бъбреците), но може да помислите за допълнителен прием на лецитин под формата на хранителна добавка.

3. Помага за регенерирането на черния дроб и предпазва артериите:
В допълнение към сърдечно-съдовите ползи от лецитина – има индикации, че лецитинът помага за възстановяването на черния дроб, който е бил увреден, както и да подобри неврологичните функции като паметта на мозъка. Тъй като лецитинът по същество се състои от мазнини, той може да действа като защитна стена или обвивка в целия организъм, за да защити и засили мембраните и да предотврати натрупването на вредните отпадъци.

4. Подобрява значително паметта и работата на мозъка:
Лецитинът има склонност – в допълнение към ползите за сърцето, кръвообращението и метаболизма, да помага на мозъка по отношение на паметта и ученето. Провеждат се редица изследвания за ефектите на лецитина върху мозъка, при които е установено, че потребителите на добавката са склонни да изпитват повишена памет и способността да си припомнят конкретна информация. Ползите от лецитина за мозъка се наблюдават и при пациенти, които може да страдат от болестта на Алцхаймер или други специфични неврологични състояния, нарушаващи паметта.

5. Предпазва кърмещите жени от образуването на бучки в гърдите и запушване на млечните канали:
Поради способността на лецитинът да възпрепятства натрупването на мазнините в организма, той може да предпази кърмачките и от така болезнени бучки в гърдите, което може да доведе до инфекции и много неприятни усложнения за майката.

6. Подобрява физическата активност и издръжливостта:
Лецитинът се използва от спортуващите за насърчаване на по-голямата издръжливост и повишена физическа активност.

7. Увеличава количеството на отделена сперма по време на еакулация:
В спермата се съдържа голямо количество лецитин, така че ако мъжете приемат добавки с лецитин, при тях ще се получи увеличаване на секрецията на простата, а оттам и ще се отделя по-голямо количество сперма при всяка еакулация.

8. Редуцира целулита:
Със своята способност да разгражда мазнините и да контролира натрупването им в тялото, лецитинът повлиява благоприятно в разграждането на мастните депа по бедрата и корема и намаляването видими на неприятния целулит.

Лецитинът може да се използва като инструмент, който да помогне регенерирането на редица системи и органи на тялото, както и като превенция срещу редица заболявания. Лецитинът под форма на хранителна добавка трябва да се взема редовно и последователно за най-оптимални резултати.

Каква е необходимата дневна доза лецитин на ден и може ли да имаме предозиране с него?
Няма категорично установена норма за дневен прием на лецитин. Най-общо е прието, че дневната доза не трябва да надвишава 2400 микрограма на ден или две таблетки по 1200 микрограма. Препоръчва се добавките да се приемат след хранене на по добро усвояване на организма. Желаният и положителен ефект на добавките с лецитин може да се види, когато го приемате в нормални дози, въпреки че предозиране може да доведе до някои неприятни състояния като гадене, диария, повръщане или други чревни разстройства. Те може да бъдат признак на предозиране или на непоносимост и трябва да потърсите съветите на лекар веднага. Страничните ефекти от прекомерен прием на лецитин са рядко явление и обикновено възникват в резултат от предозиране или неправилно приемаме на веществото.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).