Въглехидратните Храни

Основният и най-бърз източник на енергия за човека са различните видове въглехидратни храни. Те са и съществен процент от всички храни. Процесът на храносмилането води до разграждане на въглехидратите като захари и скорбяла в глюкоза, която е основната ,,храна” за мозъка и нервната ни система. Ако обаче приемате твърде много въглехидрати в храната си – това води първо до вътрешно затлъстяване, след това до видимо външно и разбира се до сериозни здравословни проблеми. Не бива обаче да се намалява твърде много приемът на въглехидрати с храната, защото те са много важни за поддържане на доброто здраве, както и другите групи нутриенти като белтъчини и мазнини. Установено е, че дневно на организма са нужни минимум 50г. (1г. е равен на 4 килокалории или 16,8 килоджаула), за да се избегне опасното състояние кетоза, което е вид киселинно състояние на токсикация, което настъпва вследствие на това, че за енергия се използва основно собствената мазнина на тялото. Някои хора ще кажат пълни глупости, кетозата е полезна, защото в днешно време има много диети които я използват за да се постигне бързо отслабне или да се регулира друго здравословно състояние, но да се върнем на въглехидратите. Въглехидратите се разграждат в тялото много по-бързо от белтъчините и от мазнините. Те са много важни и за поддържането на доброто състояние на имунната система. Те участват в изграждането на клетките, в регулирането на обменните процеси, както и в синтеза на ДНК. В кръвната проба на възрастен индивид обикновено се съдържат около 6 г. глюкоза. Когато това ниво спадне, вие започвате да усещате глад, които да ви подтикне да набавите нов източник на енергия на тялото ви.въглехидратни храни

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Кои храни са богати на въглехидрати?
По-голямата част от въглехидратите идват от зърнените и бобовите храни. Една богата на въглехидрати диета е основно богата на растителни белтъчини, минерали и витамини. Бобовите храни обаче могат да нарушат действието на отделни хранителни ензими, което в някои случаи може да наруши структурата на чревната стена. Оризът пък е много лесно усвоим, но е беден на витамини и минерали. Според много голяма част от специалистите по здравословно хранене – ефектът на отслабване може да се постигне посредством ограничаването на въглехидратните храни до 50-60 г дневно, за напълняване – до 300г, а за поддържане на настоящето тегло – до 200г.

Ето списък с храните, които са най-богати по съдържание на въглехидрати в 100 гр продукт:
1. Зърнени въглехидратни храни, ядки и семена:
– Бял ориз – 72,8%
– Ориз пълнозърнест – 75%
– Просо – 69%
– Царевица – 65%
– Овес – 61%
– Жито – 65,5%
– Ечемик – 58%
– Кестени – 41%
– Сушен кокос – 60%
– Печен фъстък – 55%
– Лешник – 40%
– Бадем – 53%

2. Тестени въглехидратни храни:
– Спагети – 75%
– Юфка – 65%
– Пълнозърнеста юфка – 64%
– Пшенични сухари – 64%
– Бял хляб – 48%
– Ръжен хляб – 40%
– Сладки изделия – 40%

3. Някои зеленчуци също са вид въглехидратни храни:
– Пържени картофи – 35%
– Сурови картофи – 16%
– Варени картофи – 14%
– Хрян – 11,8%
– Картофено пюре – 11%
– Царевично нишесте – 86%
– Оризово нишесте – 85%
– Пшенично нишесте – 83%
– Картофено нишесте – 83%
– Джинджифил – 11%

4. Брашната са доста наситени с въглехидрати:
– Оризово брашно – 79%
– Ечемичено брашно – 72%
– Пшенично брашно – 72%
– Пуканки – 68%
– Царевично брашно – 70%
– Ръжено брашно – 66%
– Овесено брашно – 61%

5. Плодовете като въглехидратни храни:
– Стафиди – 48%
– Сушени фурми – 47%
– Сушени сливи – 41%

До какво може да доведе дефицитът на въглехидратни храни в диетата ви?
Хроничното лишаване на тялото от въглехидратни храни може да доведе до изразходване на запасите на гликоген в черния дроб, оттам до омазняване на органа и трайно нарушение на неговите функции. Получава се и сериозно натрупване на мазнини в клетките. Ако ви липсват въглехидратни храни, тялото започва да разгражда и белтъчини, и мазнини, което води до нарушение на обменните процеси, които са свързани с ускорено образуване на кетони и тяхното натрупване в организма. Това води до опасна токсикоза и риск от ацидотична кома.

До какво може да доведе излишъкът на въглехидратни храни в диетата ви?
Прекомерният прием на въглехидратна храна води до повишени нива на инсулина и образуване на голямо количество мазнини. Това води до затлъстяване, а ако проблемът се хронизира – могат да настъпят и други сериозни здравословни проблеми като сърдечно заболяване, проблеми на костната структура и т.н. Трябва да се постараете да намерите баланс и приеманите въглехидратни храни да са в правилният грамаж.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).