Здраве

Въглехидратните Храни

Обновена: 29-10-2018

Основният и най-бърз източник на енергия за човека са различните видове въглехидратни храни. Те са и съществен процент от всички храни. Процесът на храносмилането води до разграждане на въглехидратите като захари и скорбяла в глюкоза, която е основната ,,храна” за мозъка и нервната ни система. Ако обаче приемате твърде много въглехидрати в храната си – това води първо до вътрешно затлъстяване, след това до видимо външно и разбира се до сериозни здравословни проблеми. Не бива обаче да се намалява твърде много приемът на въглехидрати с храната, защото те са много важни за поддържане на доброто здраве, както и другите групи нутриенти като белтъчини и мазнини. Установено е, че дневно на организма са нужни минимум 50г. (1г. е равен на 4 килокалории или 16,8 килоджаула), за да се избегне опасното състояние кетоза, което е вид киселинно състояние на токсикация, което настъпва вследствие на това, че за енергия се използва основно собствената мазнина на тялото. Някои хора ще кажат пълни глупости, кетозата е полезна, защото в днешно време има много диети които я използват за да се постигне бързо отслабне или да се регулира друго здравословно състояние, но да се върнем на въглехидратите. Въглехидратите се разграждат в тялото много по-бързо от белтъчините и от мазнините. Те са много важни и за поддържането на доброто състояние на имунната система. Те участват в изграждането на клетките, в регулирането на обменните процеси, както и в синтеза на ДНК. В кръвната проба на възрастен индивид обикновено се съдържат около 6 г. глюкоза. Когато това ниво спадне, вие започвате да усещате глад, които да ви подтикне да набавите нов източник на енергия на тялото ви.въглехидратни храни

Кои храни са богати на въглехидрати?
По-голямата част от въглехидратите идват от зърнените и бобовите храни. Една богата на въглехидрати диета е основно богата на растителни белтъчини, минерали и витамини. Бобовите храни обаче могат да нарушат действието на отделни хранителни ензими, което в някои случаи може да наруши структурата на чревната стена. Оризът пък е много лесно усвоим, но е беден на витамини и минерали. Според много голяма част от специалистите по здравословно хранене – ефектът на отслабване може да се постигне посредством ограничаването на въглехидратните храни до 50-60 г дневно, за напълняване – до 300г, а за поддържане на настоящето тегло – до 200г.

Ето списък с храните, които са най-богати по съдържание на въглехидрати в 100 гр продукт:
1. Зърнени въглехидратни храни, ядки и семена:
– Бял ориз – 72,8%
– Ориз пълнозърнест – 75%
– Просо – 69%
– Царевица – 65%
– Овес – 61%
– Жито – 65,5%
– Ечемик – 58%
– Кестени – 41%
– Сушен кокос – 60%
– Печен фъстък – 55%
– Лешник – 40%
– Бадем – 53%

2. Тестени въглехидратни храни:
– Спагети – 75%
– Юфка – 65%
– Пълнозърнеста юфка – 64%
– Пшенични сухари – 64%
– Бял хляб – 48%
– Ръжен хляб – 40%
– Сладки изделия – 40%

3. Някои зеленчуци също са вид въглехидратни храни:
– Пържени картофи – 35%
– Сурови картофи – 16%
– Варени картофи – 14%
– Хрян – 11,8%
– Картофено пюре – 11%
– Царевично нишесте – 86%
– Оризово нишесте – 85%
– Пшенично нишесте – 83%
– Картофено нишесте – 83%
– Джинджифил – 11%

4. Брашната са доста наситени с въглехидрати:
– Оризово брашно – 79%
– Ечемичено брашно – 72%
– Пшенично брашно – 72%
– Пуканки – 68%
– Царевично брашно – 70%
– Ръжено брашно – 66%
– Овесено брашно – 61%

5. Плодовете като въглехидратни храни:
– Стафиди – 48%
– Сушени фурми – 47%
– Сушени сливи – 41%

До какво може да доведе дефицитът на въглехидратни храни в диетата ви?
Хроничното лишаване на тялото от въглехидратни храни може да доведе до изразходване на запасите на гликоген в черния дроб, оттам до омазняване на органа и трайно нарушение на неговите функции. Получава се и сериозно натрупване на мазнини в клетките. Ако ви липсват въглехидратни храни, тялото започва да разгражда и белтъчини, и мазнини, което води до нарушение на обменните процеси, които са свързани с ускорено образуване на кетони и тяхното натрупване в организма. Това води до опасна токсикоза и риск от ацидотична кома.

До какво може да доведе излишъкът на въглехидратни храни в диетата ви?
Прекомерният прием на въглехидратна храна води до повишени нива на инсулина и образуване на голямо количество мазнини. Това води до затлъстяване, а ако проблемът се хронизира – могат да настъпят и други сериозни здравословни проблеми като сърдечно заболяване, проблеми на костната структура и т.н. Трябва да се постараете да намерите баланс и приеманите въглехидратни храни да са в правилният грамаж.

Захранване на Бебе на 4 Месеца

Предишна публикация

Затруднено Дишане на Нервна Почва

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

селен

Селен

Какво е селен? Селен е важен микроелемент, който участва в много телесни процеси, включително когнитивната функция, здрава ...
Здраве
миомен възел

Миомен Възел

Какво е миомен възел? Миомният възел или фиброма е доброкачествен нераков тумор, който растат вътре, върху или ...
Здраве
малка матка

Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка? Когато едно момиче се роди с матка, която е ...
Здраве