Здраве

Въглехидратните Храни

Обновена: 29-10-2018

Основният и най-бърз източник на енергия за човека са различните видове въглехидратни храни. Те са и съществен процент от всички храни. Процесът на храносмилането води до разграждане на въглехидратите като захари и скорбяла в глюкоза, която е основната ,,храна” за мозъка и нервната ни система. Ако обаче приемате твърде много въглехидрати в храната си – това води първо до вътрешно затлъстяване, след това до видимо външно и разбира се до сериозни здравословни проблеми. Не бива обаче да се намалява твърде много приемът на въглехидрати с храната, защото те са много важни за поддържане на доброто здраве, както и другите групи нутриенти като белтъчини и мазнини. Установено е, че дневно на организма са нужни минимум 50г. (1г. е равен на 4 килокалории или 16,8 килоджаула), за да се избегне опасното състояние кетоза, което е вид киселинно състояние на токсикация, което настъпва вследствие на това, че за енергия се използва основно собствената мазнина на тялото. Някои хора ще кажат пълни глупости, кетозата е полезна, защото в днешно време има много диети които я използват за да се постигне бързо отслабне или да се регулира друго здравословно състояние, но да се върнем на въглехидратите. Въглехидратите се разграждат в тялото много по-бързо от белтъчините и от мазнините. Те са много важни и за поддържането на доброто състояние на имунната система. Те участват в изграждането на клетките, в регулирането на обменните процеси, както и в синтеза на ДНК. В кръвната проба на възрастен индивид обикновено се съдържат около 6 г. глюкоза. Когато това ниво спадне, вие започвате да усещате глад, които да ви подтикне да набавите нов източник на енергия на тялото ви. въглехидратни храни

Кои храни са богати на въглехидрати?
По-голямата част от въглехидратите идват от зърнените и бобовите храни. Една богата на въглехидрати диета е основно богата на растителни белтъчини, минерали и витамини. Бобовите храни обаче могат да нарушат действието на отделни хранителни ензими, което в някои случаи може да наруши структурата на чревната стена. Оризът пък е много лесно усвоим, но е беден на витамини и минерали. Според много голяма част от специалистите по здравословно хранене – ефектът на отслабване може да се постигне посредством ограничаването на въглехидратните храни до 50-60 г дневно, за напълняване – до 300г, а за поддържане на настоящето тегло – до 200г.

Ето списък с храните, които са най-богати по съдържание на въглехидрати в 100 гр продукт:
1. Зърнени въглехидратни храни, ядки и семена:
– Бял ориз – 72,8%
– Ориз пълнозърнест – 75%
– Просо – 69%
– Царевица – 65%
– Овес – 61%
– Жито – 65,5%
– Ечемик – 58%
– Кестени – 41%
– Сушен кокос – 60%
– Печен фъстък – 55%
– Лешник – 40%
– Бадем – 53%

2. Тестени въглехидратни храни:
– Спагети – 75%
– Юфка – 65%
– Пълнозърнеста юфка – 64%
– Пшенични сухари – 64%
– Бял хляб – 48%
– Ръжен хляб – 40%
– Сладки изделия – 40%

3. Някои зеленчуци също са вид въглехидратни храни:
– Пържени картофи – 35%
– Сурови картофи – 16%
– Варени картофи – 14%
– Хрян – 11,8%
– Картофено пюре – 11%
– Царевично нишесте – 86%
– Оризово нишесте – 85%
– Пшенично нишесте – 83%
– Картофено нишесте – 83%
– Джинджифил – 11%

4. Брашната са доста наситени с въглехидрати:
– Оризово брашно – 79%
– Ечемичено брашно – 72%
– Пшенично брашно – 72%
– Пуканки – 68%
– Царевично брашно – 70%
– Ръжено брашно – 66%
– Овесено брашно – 61%

5. Плодовете като въглехидратни храни:
– Стафиди – 48%
– Сушени фурми – 47%
– Сушени сливи – 41%

До какво може да доведе дефицитът на въглехидратни храни в диетата ви?
Хроничното лишаване на тялото от въглехидратни храни може да доведе до изразходване на запасите на гликоген в черния дроб, оттам до омазняване на органа и трайно нарушение на неговите функции. Получава се и сериозно натрупване на мазнини в клетките. Ако ви липсват въглехидратни храни, тялото започва да разгражда и белтъчини, и мазнини, което води до нарушение на обменните процеси, които са свързани с ускорено образуване на кетони и тяхното натрупване в организма. Това води до опасна токсикоза и риск от ацидотична кома.

До какво може да доведе излишъкът на въглехидратни храни в диетата ви?
Прекомерният прием на въглехидратна храна води до повишени нива на инсулина и образуване на голямо количество мазнини. Това води до затлъстяване, а ако проблемът се хронизира – могат да настъпят и други сериозни здравословни проблеми като сърдечно заболяване, проблеми на костната структура и т.н. Трябва да се постараете да намерите баланс и приеманите въглехидратни храни да са в правилният грамаж.

Захранване на Бебе на 4 Месеца

Предишна публикация

Затруднено Дишане на Нервна Почва

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве