Захранване на Бебе на 4 Месеца

Имате си бебе, което наскоро ще навърши 4 месеца или те първа ще навърши? Дали то вече показва признаци на заинтересованост към друга храна освен кърма или адаптирано мляко? Вие сте объркани по отношение на това с какво да го храните? Ако се отнасяте до някоя от тези ситуации, тогава вие трябва да прочетете нашите съвети за захранване на бебе на 4 месеца.

След четвъртия месец, вие ще забележите, че вашето бебе е станало по-активно, отколкото преди. То ще се стреми да изследва заобикалящата го среда. Също така, стомахът му ще стане по-голям. Това означава, че сега може да започнете да въвеждате твърди храни под формата на пюрета в диетата му. Въвеждане на твърди храни е доста сложно и носи своите притеснения. Защото това ще положи основите на здравословните хранителни навици.

Дали вашето бебе на 4 месеца е готово за въвеждане на твърди храни?
Захранване на бебе на 4 месеца може да започне, когато то са загуби рефлекса за избутване с език. Този рефлекс предотвратява опасността от задушаване на кърмачета. Ако бебето ви изглежда неудовлетворено след храненето с мляко, вероятно е време да го запознаете с твърдите храни. Наблюдавайте дали бебето ви се интересува от храната или не. Ако детето ви гледа и посяга към храната ви на вечеря, тогава то е готово за някакво разнообразие. Бебето трябва също да бъде в състояние да седи добре, без никаква подкрепа. Вашето дете се нуждае от добър контрол на врата си, за да яде твърди храни. Това ще му даде възможност да поглъща храната си ефективно.захранване на бебе на 4 месеца

Ето няколко идеи за храни, които да предложите при захранване на бебе на 4 месеца:
1. Зърнени култури: Безглутеновите зърнени култури са най-препоръчваната първата храна за кърмачетата. Приготвя се зърнена закуска с формула или кърма. Така ще се придаде на зърнените култури текстура и вкус, с които вече бебето е запознато. Зърнени култури също са едни от най-малко алергените храни, което ги прави подходящи за бебета на 4 месеца. Оризова, царевична,  овесена или каша от киноа са най-малко алергените разновидности на зърнените култури.

2. Авокадо: Ако искате да предложите пълноценна и вкусна храна за вашето бебе, тогава можете да му предложите авокадо. Може да го намачкате с вилица или да го направите на пюре в кухненски робот. Добавете кърма или адаптирана формула, за да го направите по рядко като супа.

3. Банан: Бананите се считат за една от най-перфектните храни на природата. Бебетата ги обичат заради естествената им сладост. Също така, бананите са богати на фибри, така че ще подобрят храносмилателната система на вашето мъниче. Отстранете кожата на банана и пюрирайте вътрешността. Можете също така да го разредите с малко мляко- адаптирана формула или майчиното мляко. Внимавайте обаче и не прекалявайте, за да не разстроите стомаха на бебето. Банана се съчетава чудесно с авокадо.

4. Тиква: Приятната текстура я прави идеална за небцето на бебето и за първа такава при захранване на бебе на 4 месеца. Дори има готови пюрета с тиква които са обозначени точно за 4-ти месец. Печената тикви ще бъде страхотна храна за малкото. Всичко, което трябва да направите, е да разрежете тиквата, да я изчистите и да печете за един час на 200 градуса във фурна или до омекване в уред за готвене на пара.

5. Сладки картофи: Сладките картофи са популярна първа храна за бебетата. Те са леко слабителни и не причиняват запек при децата. Нарежете сладките картофи и ги оставете да къкрят в малко вода, докато омекнат. Направете ги след това на пюре, и добавяне малко вода или кърма.

6. Моркови: Морковът е друг чудесен избор за първа бебешка храна. Нарежете морковите на пръчки и ги печете в продължение на 20 до 30 минути при 180 градуса. Морковите стават страхотни и на пара. Пригответе пюре и разредете с вода или кърма.

7. Ябълки: Със съгласието на вашия лекар, можете да предложите варени ябълки на вашето бебе. Ябълките са предпочната храна и от производителите на детски храни. Обелете и оставете ябълката да ври или на пара, докато омекне. Приготвени по този начин – ще сте сигурни, че всички хранителни вещества са запазени. Пасирайте до гладка смес. Хранителният режим и пълноценното захранване на вашето 4 месечно бебе ще бъде изключително питателна с това допълнение.

8. Круша: Крушите са една от най-безопасните храни, която може да се даде като първа храна при захранване на бебе на 4 месеца. Алергичните реакции към круша са изключително редки. Също така, те имат ниско ниво на киселинност, което ги прави нежни към малките коремчета. Направете пюре от задушени круши и добавете към зърнената каша на бебето.

10. Грах: Полезните вещества в граха ще го направят идеална първа храна за бебета. Обработвайте граха в продължение на 6 минути и пюрирайте в кухненския робот. Прецедете с помощта на сито, за да изхвърлите твърдите вещества. Граховото пюре може да се сгъсти, след като го поставите за малко в хладилник. После го разбъркайте в малко количество вода, адаптирана формула или кърма и го претоплите, но не прекалявайте защото в граха има много протеини, а в толкова малка възраст не трябва да се прекалява с тях.

Съвети към родителите при захранване на бебе на 4 месеца:
– Коремчето на бебето е с размерите на юмрука му. Не очаквайте вашето бебе да изяжда всичко, което сте предвидили.
– Предлагайте новата храна за бебето в продължение на поне четири поредни дни. Тя ще ви помогне да следите за признаци на непоносимост и алергия. Следвайте този процес, докато бебето ви опитва различни нови храни.
– Винаги давайте варени зеленчуци на бебето си, така че то да може да ги дъвче лесно. Готвенето разгражда клетъчната стена, което прави храната по-лесно за смилане от бебето.
– Поставете лъжицата в близост до устните на бебето, така че да усети вкуса и мириса. Не се изненадвайте, ако то отхвърля първата лъжица. Изчакайте няколко минути и опитайте отново, ако не желае оставете да минат два дни и опитайте отново със същия вид храна.
– Не добавяйте сол или пипер към бебешката храна.
– Не забравяйте, че не е необичайно вашето бебе да се противопостави на яденето на различна от млякото храна. Ако вашето бебе изглежда незаинтересовано от други храни, извръща главата си далеч или да плюе храната, дайте му поне още няколко дни, за да се приспособи към новия вид хранене. Някои бебета са по-предпазливи, отколкото други, когато става въпрос за нови храни.
– Направете бавно и постепенно захранване на бебето, особено н