Запек при захранване на бебе

Започнали сте захранване на бебе? Може би често се случва и при вас да се стигне до появата на запек при захранване на бебе. Това не е нормално явление и може би трябва да преразгледате менюто на вашето бебе. Може би вие сте започнали да въвеждате твърди храни в диетата на бебето ви и то ги харесва, но понякога това причинява някои неудобства на бебето, а оттам и на вас. Първите храни често са тежки за храносмилателната система, която до този момент е обработвала само течните форми – кърма или адаптирано мляко и това води до неприятни последствия като запек.

запек при захранване на бебе

Признаци на запек при бебето
Трудно е да пропуснете признаците, по които може да разберете, че вашето бебе има запек: то става много раздразнително и плачливо и започва да вдига краката си постоянно нагоре, с което се опитва да спомогне за по-лесното минаване на изпражнения, които са твърди, сбити, а понякога и прекомерно големи. То дори може да започне да прави опити да се съпротивлява на акането, защото то е дори болезнено за малкото мъниче. Но задържането на изпражненията само ще го направи още по-запечено с течение на времето, така че е важно да се реши проблема в зародиш, още преди да започнете опитите за свикване на гърне.

Какво можете да направите, за да помогнете за решаването на проблема със запек при захранване на бебето?

1. Продукти и медикаменти като вид лечение. Първото и най-бързо което може да направите е да ползвате някои от следните методи като сиропи, свещички и друг тип медицински продукти. Един от най-използваните методи за преборване на запека при бебе – са аналните свещички, които спомагат да се омекотят изпражненията и да се постигне бързо и безболезнено изхождане. Има и леки лаксативи под формата на лесни за прием сиропи, но е добре да се допитате до педиатъра на детето за това точно какъв вид медикамент да изберете и как да го давате – през какъв интервал и с каква продължителност.

2. Храната като средство против запек при захранване на бебе. Разбира се ако запека се повтори то най-вероятно трябва да промените и дневното меню на бебето. Захранете бебето с храни, богати на фибри и такива с леко слабително действие. Такива храни са: грах, боб, кайсии, сини сливи, праскови, круши. Ако то вече е около годинка – можете да предложите малки кубчета ябълка, смокиня или праскова в суров вид, а не пасирани. Добре е да ограничите запичащите храни от менюто на детето – като банани, ориз, зърнени култури и сирене, до отминаване на проблема и адаптиране на храносмилателната система към новия режим на хранене. Киселото мляко, за предпочитане козе кисело мляко е добър начин да освободите коремчето на бебето, защото в него се съдържат много живи култури които ще свършат своята работа по обогатяване на чревната флора на детето.

3. Хидратацията е важна част от захранването на бебето. Също така е много важно да увеличите течностите и да сте сигурни, че детето е добре хидратирано. Ако сте в начална фаза на захранване, започнете с по голямо количество кърма или АМ. Можете да увеличите и приемът на вода, ако малкото обича да пие вода – спокойно може да давате по 500 мл вода на ден и около 200 мл мляко за възраст около годинка. Ако то все още има проблем след като сте опитали изброеното – след няколко дни опитайте същото количество вода, разредено със сок от ябълка, круша или слива.

4. Движение! Грижете се за физическата активност на бебето. Лекарите не са сигурни защо точно раздвижването помага, но е факт, че то дава резултати. Правете и сутрин и вечер движения, подобни на тези на каране на велосипед с краката на детето, докато то е по гръб, ако то ходи – го насърчавайте да се движи, да тича и да се разхожда, така че да стимулира перисталтиката на стомашно-чревния тракт.

Най-доброто което може да направите при наличен запек при захранване на бебето е да отидете при вашия педиатър за съвет и да му обясните ситуацията. Затова ако запекът е тежък и продължителен и детето много се мъчи от него, не отлагайте и не се опитвайте да оправите проблема сами, а отидете при педиатъра на детето, който може да даде професионална оценка за проблема, за мерките, които да се предприемат, така че да се спре опасността от хронизиране на запека и проблеми за детето в бъдещия му съзнателен живот.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):