Захранване на Бебе

Какво представлява самото захранване на бебе?
В буквален смисъл захранване на бебето означава преминаването от една храна към друга, като другата е нова за него. Тялото и по–специално организма има нужда да свикне с тази нова храна и да покаже дали я приема или не. Многоетапно се въвеждат нови храни, като това отнема време и в един момент захранването стига връхната си точка, когато едно дете вече се храни с храната на големите. Една голяма радост за всяко семейство и сигурен признак, че вашето малко бебе вече е дете.

Кога се случва захранване на бебето?
захранване на бебе

Преди години нашите баби са хранили децата си с обща храна много от рано и почти не са спазвали някакви комбинации или последователност при различните храни. Сега обаче нещата стоят по друг начин и има тонове литература, кое как се случва при захранване на бебе. Много педиатри са на различно мнение и винаги ще има нещо ново, за което ще бъдат съветвани младите родители как да го направят. Като цяло е прието всяко бебе да започне да бъде захранвано след навършване на 6 месеца. Това се прави с цел да бъдат добре развити вече стомаха и червата, както и храносмилателната система, като цяло, за да може да усвоява храната, която приема детето. Няма страшно ако сте дали на детето да си куса от храна различна от млякото преди това, но го наблюдавайте за нежелани реакции. За да не се объркате нещо или ако евентуално нещо ви притеснява се посъветвайте с вашия педиатър, по принцип не е желателно да се замества цялото хранене на детето преди 6 месец и винаги има риск от усложнения, но те не са задължителни. Целият период на захранване на бебето е много сложен и едновременно с това приятен, а продължителността му е до около 1 годинка, когато вече е нормално детето да се храни с всичко.

Видове храни и етапи при захранване на бебе
Като всеки важен процес и захранването на детето си има определени етапи, които е нужно да се спазват, за да се чувства детето ви най–добре. Всичко е градено години и е изпипано, така че майките да са сигурни, че захранват бебето максимално лесно, удобно, правилно и здравословно.

  1. Захранване с плодов сок – Първото различно от майчината кърма е плодовият сок, който се започва през 3 месец след раждането, като се дават по 1–2 лъжички и постепенно се увеличават разбира се.
  2. Захранване с пюре – И когато вече навършите 6 месеца се започва с пюретата. Води се спор за това дали първо са плодовите, а след това зеленчуковите или обратното. Цялата работа, е че има деца, които ако опитат първо сладкото пюре след това не искат зеленчуковото. За това идеята е да се дава първо зеленчуци, а след това и плодови. Тук отново нищо не става веднага иска се много търпение, в началото се дава 1 лъжица, на другия ден се дават 2 лъжици и така до 5–6 ден се увеличава по малко, като се ползва един вид пюре. Едва след 1 седмица от този етап на захранването на бебето може да опитате да заместите едно хранене изцяло. По същия начин се случва и самото захранване на бебето с плодово пюре.
  • Зеленчукови пюрета – уточнихме, че не се смесват много вкусове. През няколко дни се добавя нов вкус. Това се прави, за да свикне стомаха с новата храна, а също така да се разбере ако детето е алергично към нещо. По принцип се започва с картоф, след това морков, тиквичка, домат, спанак, или тези по–често ползваните зеленчуци на нашата трапеза. Зеле и бобовите растения– боб, леща, грах се дават на по–късен етап.
  • Захранване с плодови пюрета – в началото първо е ябълката, банан и сезонните плодове, като не се препоръчва за деца под една година да консумират семчестите плодове – малини, ягоди.
  • Плод и зеленчук – това се случва, когато вече сте свикнали с тях по отделно и започва комбинация, като най–често се среща комбинация морков, картоф и ябълка. Така е полезно и сладко от ябълката.
  1. Добавяне на жълтък към пюрето – педиатърът решава кога да се случи това. По принцип в началото на този етап от захранване на бебето се добавя по една четвърт твърдо сварен жълтък към пюрето, а след това става по половин жълтък. Дава се през ден с зеленчуковото пюре.
  2. Следва свикване към каши – кашите започват на около 7 месеца след раждането, като трябва да се отбележи, че първата винаги е безглутенова.
  3. И месото е на ред при захранването на бебето – месото е важен фактор за едно здраво дете. С него се започва захранване на етап около 8 месец, когато детето вече е свикнало с другите храни. Препоръчват се всички видове, като е добре да се обърне внимание на черен дроб, който е много полезен за анемия. Няма значение с кое месо ще започнете само трябва да се знае, че рибата е последният вид храна, с която трябва да свикне и да се захрани бебето.

Може би доста накратко обяснихме за видовете етапи при захранване на бебе, но се надяваме да е разбираемо за повечето родители. Очаквайте и други подобни статии свързани с храненето на вашето бебе и различни идеи за това. Желаем успех на всички нови родители в етапите при захранване на бебето – от екипът на Bremennost.bg

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):