Захранване на Недоносено Бебе

Важни препоръки при захранване на недоносено бебе!
Въпросът кога да предложите твърда храна на вашето бебе може да бъде доста объркващ – но доста по-сериозен е този въпрос, когато бебето, на което предстои захранване, е родено недоносено! Насоки за захранването на доносено здраво бебе дават такива организации като Американската академия по педиатрия, Световната здравна организация и УНИЦЕФ, които са единодушни, че майчиното мляко или адаптираната формула отговаря на всички хранителни нужди на бебето през първите 6 месеца от живота му. Въпреки този съвет много педиатри у нас все още препоръчват започване на захранване на доносеното бебе от 4 месеца. Всичко това води до голямо объркване  за родителите на недоносените бебета и те започват да се питат кое е правилното захранване на недоносено бебе?!

захранване на недоносено бебе

Какво да правите при започване на така важното захранване на недоносено бебе?
Сигурно ви заливат куп въпроси – да се водите по действителната дата на раждане или да я пренебрегнете и да се водите по коригираната възраст? И ако приемете за водеща неговата коригираната възраст кои насоки трябва да следите – тези, определени от организациите, споменати по-горе, или съветите на вашия педиатър, които може да бъдат коренно различни? Нуждите на недоносеното бебе се различават значително поради редица фактори и са строго индивидуални. Моля, имайте предвид, че тази статия е само за информация и не трябва да се приема като медицински съвет. Винаги трябва да обсъдите всички решения относно храненето на бебето с вашия педиатър или друг медицински специалист.

Въвеждане на твърди храни за вашето недоносено бебе – признаци на готовност:
Няма никакви официални насоки за времето за въвеждането на твърди вещества за недоносеното бебе. Една от основните причини за това, разбира се, е, че степента на недоносеност играе голяма роля в развитието на бебето. Бебе родено много рано може да е имало такива здравословни проблеми, които може да имат влияние върху неговите хранителни нужди или способността да се консумират твърди храни. От друга страна бебето, което се роди малко преди 37 седмица може да няма никакви предизвикателства с храненето.

Какви са признаците на готовност за включване на твърди храни:
– Бебето е способно да държи самостоятелно главата си.
– Бебето е способно му седи добре, макар и с лека поддръжка
– Бебето явно не е заситено след хранене с мляко.
– Бебето показва засилен интерес към вашата храна.
– Отсъствието на рефлекса на избутване с езика т.е. всичко, което се поставя в устата се избутва обратно!

Въвеждане на твърди храни при недоносеното бебе твърде рано поставя по-голям риск от задушаване, тъй като способността му за преместване на храната към задната част на езика и след това за ефективно поглъщане може да не бъде толкова добре развита.

Нуждите на бебета, родени много преждевременно може да изискват въвеждането на твърди по-рано, отколкото се счита за обичайно. Важно е да запомните, че родените бебета по-рано не са получили толкова храна, докато са били в утробата като тези родени нормален термин. Честите усложнения след раждането може да попречат на правилното развитие на червата и те да станат пропускливи, което може да ги направи по-малко ефективни при усвояването на хранителни вещества. Заради това допълнителното хранене може да се изисква за някои недоносени бебета, за да се осигуряват калории над и извън тези, предвидени от кърмата или адаптираната формула.

Какви проблеми могат да възникнат от прекалено ранното захранване на недоносено бебе?
В общите условия повечето източници са съгласни, че недоносените бебета са готови за захранване от 7 месеца след тяхната действителна рождена дата. Ако захранването се осъществи много рано, има риск от:
Алергии: Един важен момент в полза на забавянето на въвеждането на твърди храни до най-малко 17 седмици е, за да се предотврати развитието на екзема или т.нар Атопичен дерматит. Проучване проведено през 2004 г., показа, че недоносените бебета захранени преди 17-та седмица са били с три пъти по-голяма вероятност да развият екзема и алергия към млечния белтък. Разбира се всички бебета трябва да бъдат внимателно наблюдавани, когато се въвеждат нови храни за признаци на алергична реакция. Ето списък на някои от по-честите алергени, които трябва да бъдат въведени с повишено внимание и под надзора на лекар на детето си: млечни продукти, яйца, риба, соя, фъстъци, глутен, ягода, картоф, домат, царевица.
Киселинен стомашен отлив: Киселинният отлив чест проблем при недоносените бебета, особено ако те са били хранени през тръба в болница. Понякога проблемът не се забелязва, докато се въвеждат твърди храни – но в други случаи се налага наблюдение от гастроентеролог в периода на захранването.
Проблеми с желязото: Количеството на желязо, съхранявано в тялото на бебето при раждането зависи до голяма степен от времето, прекарано в утробата. Затова недоносените бебета са склонни да имат по-ниски запаси на желязо при раждането, отколкото доносените бебе. Желязото играе решаваща роля в растежа на бебето си за развитието на мозъка му и образуването на червените кръвни клетки, които пренасят кислорода из тялото. На вашето бебе може да бъдат дадени добавки с желязо или вашия педиатър може да предложи, че вие въвеждате богати на желязо твърди храни с цел повишаването на желязото и гарантирането, че неговите нива са достатъчни за нуждите му. При проблем с желязото, обсъдете с педиатъра си опцията за по-ранно въвеждане на месо като чудесен източник на желязо.

Кои са най-добрите първи храни за недоносеното?
Това зависи от конкретните обстоятелства за вашето бебе. В някои ситуации някои високо калорични храни могат да бъдат препоръчани от вашия лекар за разлика от обичайните плодови и зеленчукови пюрета. Или можете да бъдете посъветвани да предложи на вашето бебе особено богати на желязо подсилени храни като различни видове меса. Най-добре това ще определи вашия медицински консултант.

Колко храна трябва да дам моето недоносено бебе?
При захранване на недоносено бебе вие трябва да стартирате с малки количества и постепенно увеличаване на дозата в поредни дни за около 3-5 дни. Така лесно може да се проследи, ако възникне проблем с някоя конкретна храна. Винаги зачитайте сигнали на вашето бебе по време на хранене – и когато то показва признаци на пълнота, не го насилвайте да яде повече, отколкото то желае и може да приеме!