Естрадиол Хормон

Какво представлява хормона естрадиол?
Естрадиолът е вид женски полов хормон, който е преобладаващ хормон от групата на естрогените през репродуктивните години на жената. Този хормон има значително влияние върху репродуктивната и сексуалната функция, както и върху развитието и състоянието и на други органи, включително костите.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Как се синтезира хормона естрадиол?
Като стероиден хормон, естрадиолът се извлича от холестерола. След разцепване на страничната верига и с помощта на веригите делта-5 и делта-4 – една част от андростендионът се превръща в мъжкия хормон тестостерон, а друга в естрадиол. По време на репродуктивния период на жените, който се простира от началото на пубертета до менопаузата – голяма част от естрадиолът се произвежда от гранулозните клетки в яйчниците чрез преобразуване на андростендиона. При мъжете едно малко количество естрадиол се произвежда и от тестисите. Малки количества естрадиол също се синтезират в мозъка и артериални стени и при двата пола.

Как действа хормона естрадиол?
Естрадиолът действа главно като растежен хормон за репродуктивните структури, включително лигавицата на влагалището, фалопиевите тръби, ендометриума и шийката на матката. Хормонът играе също основна роля да се поддържат яйцата в яйчниците, и води до серия от събития, които водят до овулация. В допълнение, естрадиолът работи във връзка с прогестерона за подготовка на лигавицата на матката за имплантиране на оплодена яйцеклетка. При мъжете – естрадиол отговаря за съзряването на сперматозоидите и също помага за поддържането на здравословното либидо. Естрадиол е изключително важен за здравето на женския индивид и понеже се секретира в яйчниците и се освобождава от яйчниците, надбъбречната кора и плацентата по време на бременност, неговите нарушени патологични нива може да доведат до проблем с репродуктивните органи или надбъбречните жлези. Едно изследване за нивата на естрадиола чрез кръвен тест най-често се използва за оценка на функциите на яйчниците.

Какви функции има естрадиолът?
Естрадиолът като основен полов хормон е изключително важен за всяка жена. Естрадиолът е сред най-честите форми на естроген. Естрадиолът има особено важно място в менструалния цикъл, защото работи в пряка и тясна връзка с фоликуло-стимулиращ хормон, лутеинизиращия хормон и прогестеронът. В допълнение към контролиране на овулацията и зачеването, естрадиолът помага за насърчаване на здрава костна структура и за регулиране на нивата на холестерола.

Ако нивата на естрадиола ви са ниски:
Ниските нива на естрадиол може да посочат яйчникова недостатъчност или ниско производство на естроген в резултат на бърза загуба на тегло или ниско ниво на телесните мазнини. Ниските нива на естрадиола може също да посочи синдром на Търнър, генетично заболяване, което се случва, когато една жена не разполага с обичайните две Х хромозоми. Търнър синдромът може да доведе до симптоми като спадане на клепачите, сухота в очите, безплодие, липса на менструация, непълно развитие по време на пубертета и нисък ръст. Ако лекарят подозира синдром на Търнър, генетични тестове може да потвърдят диагнозата.

Ако нивата на естрадиола ви са високи:
Високите нива на естрадиол често показват тумор на яйчниците. Такива тумори не са непременно индикация за рак на яйчниците, тъй като туморите могат да бъдат ракови или неракови. По-старите жени са с най-висок риск за рак на яйчниците, около половината от жените диагностицирани с болестта са над 60-годишна възраст или по-големи. Ако лекарят ви констатира, че пациентът има необичайни нива на естрадиол, той ще назначи още подробни тестове. Ако нивата на естрадиол са ниски, пациентът може да се подложи на допълнителни кръвни изследвания, генетични тестове или образни изследвания, за да се определи причината. Ако нивата на естрадиол са повишени и лекарят ви подозира тумор на яйчниците, следващата стъпка може да бъде операция с цел взимане на биопсия за установяване естеството на тумора.

Нивата на естрадиола обикновено се приемат като панел с други нива на естрогените. Учените обясняват, че при лабораторни тестеве има много фактори, които могат да повлияят на нивата на естроген в организма като например  хипертония, анемия и нарушена чернодробна и бъбречна функция. Някои лекарства като гюлюкокортикостероиди, естрогеносъдържащи медикаменти и тетрациклини също могат да увеличат нивата на естрогена.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация </