Здраве

Естрадиол Хормон

Обновена: 26-02-2018

Какво представлява хормона естрадиол?
Естрадиолът е вид женски полов хормон, който е преобладаващ хормон от групата на естрогените през репродуктивните години на жената. Този хормон има значително влияние върху репродуктивната и сексуалната функция, както и върху развитието и състоянието и на други органи, включително костите.

Как се синтезира хормона естрадиол?
Като стероиден хормон, естрадиолът се извлича от холестерола. След разцепване на страничната верига и с помощта на веригите делта-5 и делта-4 – една част от андростендионът се превръща в мъжкия хормон тестостерон, а друга в естрадиол. По време на репродуктивния период на жените, който се простира от началото на пубертета до менопаузата – голяма част от естрадиолът се произвежда от гранулозните клетки в яйчниците чрез преобразуване на андростендиона. При мъжете едно малко количество естрадиол се произвежда и от тестисите. Малки количества естрадиол също се синтезират в мозъка и артериални стени и при двата пола.

Как действа хормона естрадиол?
Естрадиолът действа главно като растежен хормон за репродуктивните структури, включително лигавицата на влагалището, фалопиевите тръби, ендометриума и шийката на матката. Хормонът играе също основна роля да се поддържат яйцата в яйчниците, и води до серия от събития, които водят до овулация. В допълнение, естрадиолът работи във връзка с прогестерона за подготовка на лигавицата на матката за имплантиране на оплодена яйцеклетка. При мъжете – естрадиол отговаря за съзряването на сперматозоидите и също помага за поддържането на здравословното либидо. Естрадиол е изключително важен за здравето на женския индивид и понеже се секретира в яйчниците и се освобождава от яйчниците, надбъбречната кора и плацентата по време на бременност, неговите нарушени патологични нива може да доведат до проблем с репродуктивните органи или надбъбречните жлези. Едно изследване за нивата на естрадиола чрез кръвен тест най-често се използва за оценка на функциите на яйчниците.

Какви функции има естрадиолът?
Естрадиолът като основен полов хормон е изключително важен за всяка жена. Естрадиолът е сред най-честите форми на естроген. Естрадиолът има особено важно място в менструалния цикъл, защото работи в пряка и тясна връзка с фоликуло-стимулиращ хормон, лутеинизиращия хормон и прогестеронът. В допълнение към контролиране на овулацията и зачеването, естрадиолът помага за насърчаване на здрава костна структура и за регулиране на нивата на холестерола.

Ако нивата на естрадиола ви са ниски:
Ниските нива на естрадиол може да посочат яйчникова недостатъчност или ниско производство на естроген в резултат на бърза загуба на тегло или ниско ниво на телесните мазнини. Ниските нива на естрадиола може също да посочи синдром на Търнър, генетично заболяване, което се случва, когато една жена не разполага с обичайните две Х хромозоми. Търнър синдромът може да доведе до симптоми като спадане на клепачите, сухота в очите, безплодие, липса на менструация, непълно развитие по време на пубертета и нисък ръст. Ако лекарят подозира синдром на Търнър, генетични тестове може да потвърдят диагнозата.

Ако нивата на естрадиола ви са високи:
Високите нива на естрадиол често показват тумор на яйчниците. Такива тумори не са непременно индикация за рак на яйчниците, тъй като туморите могат да бъдат ракови или неракови. По-старите жени са с най-висок риск за рак на яйчниците, около половината от жените диагностицирани с болестта са над 60-годишна възраст или по-големи. Ако лекарят ви констатира, че пациентът има необичайни нива на естрадиол, той ще назначи още подробни тестове. Ако нивата на естрадиол са ниски, пациентът може да се подложи на допълнителни кръвни изследвания, генетични тестове или образни изследвания, за да се определи причината. Ако нивата на естрадиол са повишени и лекарят ви подозира тумор на яйчниците, следващата стъпка може да бъде операция с цел взимане на биопсия за установяване естеството на тумора.

Нивата на естрадиола обикновено се приемат като панел с други нива на естрогените. Учените обясняват, че при лабораторни тестеве има много фактори, които могат да повлияят на нивата на естроген в организма като например  хипертония, анемия и нарушена чернодробна и бъбречна функция. Някои лекарства като гюлюкокортикостероиди, естрогеносъдържащи медикаменти и тетрациклини също могат да увеличат нивата на естрогена.

Развитие на Бебето в Утробата на Майката

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

селен

Селен

Какво е селен? Селен е важен микроелемент, който участва в много телесни процеси, включително когнитивната функция, здрава ...
Здраве
миомен възел

Миомен Възел

Какво е миомен възел? Миомният възел или фиброма е доброкачествен нераков тумор, който растат вътре, върху или ...
Здраве
малка матка

Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка? Когато едно момиче се роди с матка, която е ...
Здраве