Прегледана и обновена на 09-09-2017

Какво е фалопиеви тръби?
Фалопиевите тръби, известни още и като маточни тръби, са орган в женското тяло, който играе много важна и съществена роля. Те имат пряко участие в отвеждането на вече оплодената яйцеклетка в матката (виж Оплождане на Яйцеклетка), където да се имплантира и да започне своето развитие. След успешно имплантиране и след около 40 гестационни седмици или 9 месеца бъдещия нов човек ще се появи на бял свят.

Какво е устройството и основната функция на фалопиевите тръби?
фалопиеви тръби

Маточните тръби варират в дължината си при всяка полово зряла жена, но обикновено са в рамките на 10 до 12 см. В единия си край те са прикрепени към яйчниците, а в другия си край влизат в матката. След като настъпи овулацията при жената и зрялата яйцеклетка бива отделена от яйчника, тя попада във фалопиевата тръба. Именно на това място тя бива достигната от настъпващите сперматозоиди. След като настъпи нейното реално оплождане, тя се премества по маточната тръба и стига до матката, където се загнездва и започва своята бурна трансформация в зародиш и след това в ембрион. Ако жената желае трайна контрацепция, тя може да се подложи на процедура за прекъсване на маточните си тръби, което обаче е окончателна и много сериозна крачка, която трябва да бъде много внимателно обмислена.

Кой е най–честият здравословен проблем, свързан с фалопиевите тръби?
Запушването на маточните тръби е най–честият проблем, свързан с тях. Именно той е основен причинител на неспособността на голям процент жени да постигнат бременност. Дори да не са напълно запушени, а частично стеснени – това се явява основна пречка пред сперматозоидите, които не могат да достигнат до отделената яйцеклетка. Промените в проходимостта на фалопиевите тръби е и честа причина за развитие на извънматочна бременност. За оплодената яйцеклетка при такова положение, става невъзможно да достигне до матката, заради което тя остава в коремната кухина и може да доведе до много сериозни и дори животозастрашаващи състояния при жената. Причините, които могат да доведат до такива запушвания са много – генетичен фактор, някакъв възпалителен процес, проблем с прекомерни килограми, претърпяна коремна интервенция и т.н. Състоянието не винаги е фатално по отношения на постигане на бременност. Медицината е доказала, че жената може да забременее и с една работеща нормално фалопиева тръба. Ако е наложително да се махнат и двете тръби, поради стеснение или запушване, жената бива насочена към провеждане на процедури по асистирана репродукция като ин витро или инсеминация. Ако имате този проблем, се консултирайте на време с лекар, за да избегнете евентуални усложнения свързани с вашите фалопиеви тръби.

Надяваме се чрез тази кратка и ясна статия описваща какво представляват маточните тръби или така наречените фалопиеви тръби да сме разяснили някои въпросителни които сте имали във връзка с тях. Успех.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Еклампсия

Previous article

Кога се Дава Жълтък на Бебе

Next article

More in Речник