Речник

Фалопиеви Тръби

Обновена: 09-09-2017

Какво е фалопиеви тръби?
Фалопиевите тръби, известни още и като маточни тръби, са орган в женското тяло, който играе много важна и съществена роля. Те имат пряко участие в отвеждането на вече оплодената яйцеклетка в матката (виж Оплождане на Яйцеклетка), където да се имплантира и да започне своето развитие. След успешно имплантиране и след около 40 гестационни седмици или 9 месеца бъдещия нов човек ще се появи на бял свят.

Какво е устройството и основната функция на фалопиевите тръби?
фалопиеви тръби Маточните тръби варират в дължината си при всяка полово зряла жена, но обикновено са в рамките на 10 до 12 см. В единия си край те са прикрепени към яйчниците, а в другия си край влизат в матката. След като настъпи овулацията при жената и зрялата яйцеклетка бива отделена от яйчника, тя попада във фалопиевата тръба. Именно на това място тя бива достигната от настъпващите сперматозоиди. След като настъпи нейното реално оплождане, тя се премества по маточната тръба и стига до матката, където се загнездва и започва своята бурна трансформация в зародиш и след това в ембрион. Ако жената желае трайна контрацепция, тя може да се подложи на процедура за прекъсване на маточните си тръби, което обаче е окончателна и много сериозна крачка, която трябва да бъде много внимателно обмислена.

Кой е най–честият здравословен проблем, свързан с фалопиевите тръби?
Запушването на маточните тръби е най–честият проблем, свързан с тях. Именно той е основен причинител на неспособността на голям процент жени да постигнат бременност. Дори да не са напълно запушени, а частично стеснени – това се явява основна пречка пред сперматозоидите, които не могат да достигнат до отделената яйцеклетка. Промените в проходимостта на фалопиевите тръби е и честа причина за развитие на извънматочна бременност. За оплодената яйцеклетка при такова положение, става невъзможно да достигне до матката, заради което тя остава в коремната кухина и може да доведе до много сериозни и дори животозастрашаващи състояния при жената. Причините, които могат да доведат до такива запушвания са много – генетичен фактор, някакъв възпалителен процес, проблем с прекомерни килограми, претърпяна коремна интервенция и т.н. Състоянието не винаги е фатално по отношения на постигане на бременност. Медицината е доказала, че жената може да забременее и с една работеща нормално фалопиева тръба. Ако е наложително да се махнат и двете тръби, поради стеснение или запушване, жената бива насочена към провеждане на процедури по асистирана репродукция като ин витро или инсеминация. Ако имате този проблем, се консултирайте на време с лекар, за да избегнете евентуални усложнения свързани с вашите фалопиеви тръби.

Надяваме се чрез тази кратка и ясна статия описваща какво представляват маточните тръби или така наречените фалопиеви тръби да сме разяснили някои въпросителни които сте имали във връзка с тях. Успех.

Кога се Дава Жълтък на Бебе

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник