Салпингит

Какво е салпингит?
Салпингитът е заболяване, при което едната или и двете фалопиеви тръби са възпалени. Възпалението се дължи на инфекция и често то започва от едната тръба и много бързо засяга и другата. Фалопиевите тръби започват от матката – по една от всяка страна и стигат до яйчниците като спомагат придвижването на яйцеклетките към матката. Салпингитът засяга предимно младите жени и ако остане нелекуван за дълго време – това може да повлияе на плодовитостта, тъй като възпалението причинява трайно запушване на маточните тръби. Входът на инфекциозния агент обикновено е през влагалището и обичайната причина за инфекцията са полово предаваните болести. Шансовете за развитие на салпингит са минимални за девствениците. Рядко – освен при полов акт, това заболяване възниква след раждане, аборт или някаква друга гинекологична хирургия.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

салпингит

Какви видове салпингит има?
Той е два вида: остър и хроничен.
Остър салпингит: При този вид, вътрешната облицовка на засегнатата тръба е сериозно засегната от инфекция. Маточните тръби постепенно стават зачервени и възпалени и може дори да се пропукат като – макар и рядко, инфекцията може да се разпространи към органите на коремната кухина.
Хроничен салпингит: При него огнището на инфекцията възниква внезапно, но има по–дълга продължителност преди да се проявят някакви сериозни симптоми. В това състояние причинителят остава в маточните тръби за продължителен период и причинява възпалително състояние. Постепенно инфекцията се разпространява към яйчниците, като тръбите стават пълни с гной и свързаните с тях тъкани биват засегнати.

Какви са основните видове симптоми на салпингит?
В случай на лека инфекция – той не създава никакви симптоми и засегнатите жени не са наясно с наличието на инфекцията и постепенно фалопиевите им тръби се увреждат сериозно. По принцип салпингитът причинява следните симптоми, които възникват главно след менструален цикъл:
– Лош мирис или обезцветено вагинално течение.
– Зацапване между два менструални цикъла.
– Болка по време на менструален цикъл (дисменорея).
– Дискомфорт и болка по време на полов акт.
– Болка от двете страна на корема.
– Болки в гърба.
– Поли карбамид (многократно уриниране)
– Гадене и повръщане

В случай на остър салпингит поява на болка е първата индикация. Първоначално болката започва в целия корем, но постепенно се премества към левия или десния долен ъгъл на корема, специално в областта на маточните тръби. Други възможни симптоми са:
– Увеличаване на телесната температура
– Обилно изпотяване
– Втрисане
– Вагинално течение

В случай на хроничен салпингит симптомите са:
– Силна болка по време на менструация
– Остра болка по време на полов акт
– Зле миришещо вагинално течение
Безплодие

Какви са възможните причини за салпингита?
Инфекцията в пикочно–половата система води до развитието на салпингит. В някои случаи по време на небезопасен сексуален контакт причина за салпингита може да бъде предаването на инфекция в матката и от там до фалопиевите тръби. Множеството партньори и безразборни сексуални контакти водят предимно до различен тип инфекции. Нестерилни операции, включително раждане на детето и дори вмъкването на някакъв замърсен хирургически инструмент във влагалището при преглед или процедура, също може да доведе до остър салпингит. Бактериалната инфекция е основния причинител на това заболяване. Включени инфекциозни агенти са гонококите – които са отговорни за полово предаваните болести като гонорея и хламидия. Други като стафилококи, стрептококи и микоплаза също довеждат до салпингит.

Как се диагностицира салпингитът?
За да се ограничат възможните усложнения, е необходимо ранно диагностициране на салпингита. Досега няма единен похват за изготвяне на диагноза, а за да се открие, лекарите трябва да проведат серия от тестове, защото в някои случаи той е безсимптомно заболяване. Често диагнозата е погрешна, защото някои от основните симптоми  – например коремна болка, са често срещани и при кисти на яйчниците, извънматочна бременност и апендицит.

За изясняване на диагнозата са нужни следните изследвания:
– Утринен тест за откриване на типа на инфекцията.
– Обща кръвна картина за установяване на степента на инфекцията.
– Микробиология от влагалищен или цервикален секрет за проверка на вида на инфекцията.
– Лапароскопия за проверка на състоянието на маточните тръби.

Какво е лечението за салпингита?
Резултатът от лечението зависи от ранното откриване на болестта, пълноценна почивка, болничното лечение, ако е нужно такова, правилният избор на антибиотична терапия, информираността на пациента относно безопасната сексуална активност и също така повишената осведоменост относно усложненията. Оралната терапия с антибиотици може да лекува леката форма на инфекцията. В случай на тежките прояви на салпингит –  незабавната хоспитализация е необходимо условие, тъй като пациентът трябва да подлежи на пълна почивка и да приема на системи регулярно предписан аналгетик за контрол на силната болка.

В зависимост от резултата от изследванията от лабораторията, антибиотичната терапия се предписва за намаляване на инфекцията. Ако се съмнявате, че може да страдате от салпингит, е задължително да сведете опасенията си до знанието на специалист, за да се избегнат сериозните усложнения, които могат да произлязат от това заболяване – най–тежкото, от които е безплодието.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).