Здраве

Салпингит

Обновена: 18-09-2017

Какво е салпингит?
Салпингитът е заболяване, при което едната или и двете фалопиеви тръби са възпалени. Възпалението се дължи на инфекция и често то започва от едната тръба и много бързо засяга и другата. Фалопиевите тръби започват от матката – по една от всяка страна и стигат до яйчниците като спомагат придвижването на яйцеклетките към матката. Салпингитът засяга предимно младите жени и ако остане нелекуван за дълго време – това може да повлияе на плодовитостта, тъй като възпалението причинява трайно запушване на маточните тръби. Входът на инфекциозния агент обикновено е през влагалището и обичайната причина за инфекцията са полово предаваните болести. Шансовете за развитие на салпингит са минимални за девствениците. Рядко – освен при полов акт, това заболяване възниква след раждане, аборт или някаква друга гинекологична хирургия.

салпингит Какви видове салпингит има?
Той е два вида: остър и хроничен.
Остър салпингит: При този вид, вътрешната облицовка на засегнатата тръба е сериозно засегната от инфекция. Маточните тръби постепенно стават зачервени и възпалени и може дори да се пропукат като – макар и рядко, инфекцията може да се разпространи към органите на коремната кухина.
Хроничен салпингит: При него огнището на инфекцията възниква внезапно, но има по–дълга продължителност преди да се проявят някакви сериозни симптоми. В това състояние причинителят остава в маточните тръби за продължителен период и причинява възпалително състояние. Постепенно инфекцията се разпространява към яйчниците, като тръбите стават пълни с гной и свързаните с тях тъкани биват засегнати.

Какви са основните видове симптоми на салпингит?
В случай на лека инфекция – той не създава никакви симптоми и засегнатите жени не са наясно с наличието на инфекцията и постепенно фалопиевите им тръби се увреждат сериозно. По принцип салпингитът причинява следните симптоми, които възникват главно след менструален цикъл:
– Лош мирис или обезцветено вагинално течение.
– Зацапване между два менструални цикъла.
– Болка по време на менструален цикъл (дисменорея).
– Дискомфорт и болка по време на полов акт.
– Болка от двете страна на корема.
– Болки в гърба.
– Поли карбамид (многократно уриниране)
– Гадене и повръщане

В случай на остър салпингит поява на болка е първата индикация. Първоначално болката започва в целия корем, но постепенно се премества към левия или десния долен ъгъл на корема, специално в областта на маточните тръби. Други възможни симптоми са:
– Увеличаване на телесната температура
– Обилно изпотяване
– Втрисане
– Вагинално течение

В случай на хроничен салпингит симптомите са:
– Силна болка по време на менструация
– Остра болка по време на полов акт
– Зле миришещо вагинално течение
Безплодие

Какви са възможните причини за салпингита?
Инфекцията в пикочно–половата система води до развитието на салпингит. В някои случаи по време на небезопасен сексуален контакт причина за салпингита може да бъде предаването на инфекция в матката и от там до фалопиевите тръби. Множеството партньори и безразборни сексуални контакти водят предимно до различен тип инфекции. Нестерилни операции, включително раждане на детето и дори вмъкването на някакъв замърсен хирургически инструмент във влагалището при преглед или процедура, също може да доведе до остър салпингит. Бактериалната инфекция е основния причинител на това заболяване. Включени инфекциозни агенти са гонококите – които са отговорни за полово предаваните болести като гонорея и хламидия. Други като стафилококи, стрептококи и микоплаза също довеждат до салпингит.

Как се диагностицира салпингитът?
За да се ограничат възможните усложнения, е необходимо ранно диагностициране на салпингита. Досега няма единен похват за изготвяне на диагноза, а за да се открие, лекарите трябва да проведат серия от тестове, защото в някои случаи той е безсимптомно заболяване. Често диагнозата е погрешна, защото някои от основните симптоми  – например коремна болка, са често срещани и при кисти на яйчниците, извънматочна бременност и апендицит.

За изясняване на диагнозата са нужни следните изследвания:
– Утринен тест за откриване на типа на инфекцията.
– Обща кръвна картина за установяване на степента на инфекцията.
– Микробиология от влагалищен или цервикален секрет за проверка на вида на инфекцията.
– Лапароскопия за проверка на състоянието на маточните тръби.

Какво е лечението за салпингита?
Резултатът от лечението зависи от ранното откриване на болестта, пълноценна почивка, болничното лечение, ако е нужно такова, правилният избор на антибиотична терапия, информираността на пациента относно безопасната сексуална активност и също така повишената осведоменост относно усложненията. Оралната терапия с антибиотици може да лекува леката форма на инфекцията. В случай на тежките прояви на салпингит –  незабавната хоспитализация е необходимо условие, тъй като пациентът трябва да подлежи на пълна почивка и да приема на системи регулярно предписан аналгетик за контрол на силната болка.

В зависимост от резултата от изследванията от лабораторията, антибиотичната терапия се предписва за намаляване на инфекцията. Ако се съмнявате, че може да страдате от салпингит, е задължително да сведете опасенията си до знанието на специалист, за да се избегнат сериозните усложнения, които могат да произлязат от това заболяване – най–тежкото, от които е безплодието.

Кога се Дава Жълтък на Бебе

Предишна публикация

Кашлица при Бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

ендометрит

Ендометрит

Какво е ендометрит? Буквално терминът ,,ендометрит” се разбира като възпаление на лигавицата на матката. Точно тази лигавица ...
Здраве
вагинален секрет

Вагинален секрет

Вагиналния секрет повдига доста общи въпроси в ума на жените, включително дали той е нормален или не ...
Здраве
упражнения за очи

Упражнения за очи

В продължение на стотици години, хората са популяризирали различни видове упражнения за очи като „естествен“ природен лек ...
Здраве
целулит по корема

Целулит на корема

Целулитът на корема е често срещан и много неприятен естетически и здравословен проблем. Тук ще се опитаме ...
Здраве