Прегледана и обновена на 02-04-2018

Преди да разкажем повече подробности около днешната статия кашлица при бременност, нека първо да уточним какво представлява кашлицата?
Обикновено кашлицата служи като действие което помага за премахването на слузта или храчките, които са проправили своя път надолу към гърлото от носа или са били експулсирани от белите дробове. И в двата случая продуктивната кашлица ще бъде полезна и по принцип не следва да бъде потискана.

Кашлица при бременност
Жените могат да получат кашлица по време на всеки един етап от бременността, но някои жени се оплакват, че този проблем се увеличава по време на последните стадии на бременността, когато дишането става все по–затруднено. Какво причинява кашлица при бременност и какво можете да предприемете, за да се опазите от усложнения на проблема?

кашлица при бременност

Какви са причините за появата на кашлица при бременност?
Кашлицата може да възникне по време на една най–обикновена настинка. Вирусът може да бъде дразнителят, който причинява реакция с кашлица и проблемът може да стане по–лош през нощта. Много жени изпитват подобни на настинка симптоми при бременност, което може да доведе до продуктивна и непродуктивна кашлица. Ако страдате от някакви алергии, алергените във въздуха може да влошат вашето дишане, което също може да доведе до поява на кашлица. Страдащите от астма могат да изпитат непродуктивна кашлица и затруднено дишане. Бронхоспазмът е свръхактивност в мускулите на бронхиолитите, които могат да възникнат от появата на алергични реакции към храни или ухапвания от насекоми. Хората, които имат хроничен бронхит, астма или анафилаксия (свръхчувствителност към чужди протеини или други вещества) също често може да получават пристъпи на кашлица. Ринитът при бременност е състояние, което може да доведе отново до кашлица. Много жени изпитват претоварване на организма си през цялата си бременност. Пренатоварването може да доведе до дразнене и кашлица също. Повишените нивата на хормона естроген може да причинят на подуване на лигавиците в тялото, особено на носната, което увеличава притока на кръв към определената област и в някои случаи вие може да произведете повече слуз, което може да доведе до кашлица.

Какви може да бъдат усложненията от появилата се кашлица при бременност?
Кашлицата при бременност може да бъде голям източник на стрес, защото може да причини голям дискомфорт. Проблемите, които могат да възникнат, ако кашляте прекомерно по време на бременност – включват липсата на сън и уринарна инконтиненция. Добавеният натиск от порасналата матка върху пикочния мехур оставя все по–малко място за урината и кашлицата може да направи трудно да се предотврати неконтролируемо изтичане на урина. Сънят ви и без това вероятно ще бъде нарушен по време на последните стадии на бременността от тежестта на корема ви и от хормоналните проблеми, а една кашлица може да доведе до допълнителни проблеми със съня, което е много неприятно. Ако страдате от кашлица през бременността, която ви пречи и се притеснява – се обърнете към вашия наблюдаващ лекар, който да ви назначи необходимото и безопасно лечение за вас, което да не застраши бебето. Избягвайте всякакво самолечение!

Какво е най–честото лечение на кашлица при бременност?
Първата стъпка е да посетите лекар, и да му кажете, че имате кашлица преди да се опитва да се справяте сами с проблема. Особено важно е да се избегне прием на лекарства за кашлица без да се консултирате с първо с лекар. В някои случаи киселините в стомаха може да допринесат за кашлицата и е важно да получите правилната диагноза и лечение, ако стомашни проблеми, които предизвикват кашлица.

Има някои основни неща, които можете да предприемете, за да се чувствате по–удобно, а именно:
– Да се постараете да бъдете достатъчно хидратирани, а също е много важно и да пиете топла вода с лимон или чайове, които да облекчат дразнещата кашлица. Обсъдете използването на мед в гореща вода с вашия лекар като възможна природна алтернатива на синтетичните медикаменти. Също може да се обърнете към хомеопатията, която е неагресивен метод за лечение.
– Смученето на ментолови или билкови бонбони може да бъде успокояващо и да омекоти появилата се кашлица при бременност.
– Дръжте главата си на високо. Както може да забележите, тя може да стане по–лоша, когато се намирате в легнало положение.
– Стойте далеч от потенциални дразнители като агресивни почистващи продукти, прах, парфюми или други агенти, които може да предизвикат кашлица.
– През зимата взимайте имуностимуланти и се хранете здравословно, а също избягвайте контакт с болни хора през бременността си.

Кашлицата може да бъде наистина много дразнеща и неприятна, независимо на какъв етап от бременността сте. Поддържането на добра комуникации с вашия наблюдаващ лекар е един чудесен начин да се гарантира, че получавате навременно и правилно лечение на така дразнещата кашлица при бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Салпингит

Previous article

Второ Дете

Next article