Кашлица при Дете

Причини, Видове и Лечение на Кашлица при Дете

Какво може да причини кашлица при дете?
Деца кашлят, когато лигавицата на трахеята им бива раздразнена поради някаква причина. Това обичайно се случва, когато тялото се бори със много слуз, храчки или прах в следствие на заболяване или на климатични особености. Кашлицата в повечето случай е вид респираторна инфекция, но може да бъде причинено от други респираторни заболявания като астма. Кашлицата е рефлекс на тялото, тъй като премахва допълнителното количество слуз и позволява на въздушния поток по–лесно да минава чрез трахеята в белите дробове, което помага на детето да диша.

Появата на кашлица при дете може да бъде съпроводена и с температура, но тя често е по–лоша, когато детето е разположено в легнало положение, защото слузта се събира в задната част на гърлото. Децата са склонни да поглъщат слузта, а не да я плюят, както повечето възрастни, а това може да причини на детето разстроен стомах или повръщане. Слуз може да се появи дори и в изпражненията на детето.

Кашлицата при детето както казахме може да е един от симптомите на дадено забяловяне и често децата ще имат и други симптоми като повишена температура, хрема или затруднено дишане. Обърнете внимание на детето си и за други съпътстващи симптоми, които трябва да ви помогнат да разберете причината за болестта му.

Видове кашлица при детето?
Има четири различни видове кашлица: суха кашлица, мокра кашлица, лаеща кашлица и магарешка кашлица. Когато отидете на лекар, той лесно ще определи какъв е типа на кашлицата.

Суха кашлица – често причината е инфекция на носа, гърлото и горните дихателни пътища като цяло в следствие на настинка или грип. Сухата кашлица при детето може да се влоши повече в много топла стая със сух въздух, но трябва да се има в предвид, че тя може да бъде и ранен симптом на инфекция на долните дихателни пътища, а това може да доведе до бронхит или пневмония. Асмата е вид друга причина за суха кашлица, която се появява при определени случай и външни дразнители като цигарен дим и други.

Мокра кашлица – тя се причинява от секрети и слуз, образувани в долните дихателни пътища – трахеята и белите дробове. Най–често срещаната причина за мократа кашлица при дете включва инфекции и астма. Кашлицата е мокра и тялото се бори чрез нея да премахне течността от долните дихателни пътища.

Лаеща кашлица или Круп е заболяване, което причинява тежка лаеща суха кашлица, която може да звучи подобно на кучешки лай. Децата с круп имат подута горна трахея. Тя обикновено се причинява от вирусна инфекция. Подуването, което е под гласните струни, причинява лаеща кашлица. Състоянието е сериозно и изисква адекватна намеса.

Магарешка кашлица, известна още като коклюш – тук признаците наподобяват сухата кашлица, но кашлицата се влошава и става доста по тежка особено през нощта. След пристъпа на кашлица, детето ще диша дълбоко и понякога ще прави „магарешки“ звук. Тази кашлица е опасна и може да доведе до проблеми с дишането и дори да доведе до посиняване на детето, защото има временен недостиг на кислород.

Какви може да бъдат усложненията от появата на кашлица при дете?
Опасна причина за кашлицата е, ако нещо се е забило в гърлото на детето или трахеята. Ако детето ви изведнъж започне да кашля и има реални проблеми с дишането – има вариант да е погълнало нещо, което да е останало в трахеята му.  Обадете се на 112 или отидете на лекар незабавно, ако детето ви:
– Е по–малко от 1 година
– Има очевидно затруднено дишане, което не се дължи на запушен нос
– Има спазми на кашлица и загуба на съзнание
– Започна да  посинява около устните, устата и ноктите
– Кашля силно и има слуз с кръв
– Е по–малко активно от нормалното

Ако сте сигурни, че детето ви не се задушава, проверете дали са налице други сериозни симптоми. Уговорете среща с вашия лекар на деня, ако детето ви:
– Повръща или има болки в гърдите
– Има астма или алергична реакция
– Има инфекция на синусите
– Има температура 38,9 или по–висока за повече от 72 часа
– Е на възраст между 1 и 3 месеца и кашля за повече от 72 часа
– Страда от нарастваща или продължителна кашлица за повече от три седмици

Какво е лечението на появилата се кашлица при дете?
Ако детето ви има кашлица, опитайте следните лечения:
– Давайте му много течности. Това ще попречи на слузта да се сгъстява. Горещите течности или супи ще облекчат болезнеността и дразненето в гърдите и може да се разхлабят слузта.
– Нека вашето дете вдишва влажен въздух. Водната пара със сигурност ще облекчи и кашлицата на детето ви. Това може да стане по няколко начина:
Използвайте вече наличните в търгоската мрежа овлажнители за въздух в стаята на детето.
Пуснете топъл душ в банята със затворена врата. Когато стаята е пълна с пара, седнете в банята с детето си за около 15 минути. Четете му или му пейте – така то ще бъде максимално отпуснато.

Ако детето ви има суха кашлица или круп, нека вдишва хладен въздух. Дишането на хладен въздух намаля подуването на дихателните пътища, което от своя страна ще доведе до намаляване на кашлицата. Можете да направите това по няколко начина:
Отваряне на прозореца, така че детето ви може да вдишва хладен влажен въздух.
Изведете детето навън с колата с отворени прозорци на автомобила.
Нека детето вдишват пари от отворен хладилник или фризер.
Дете със суха кашлица трябва да избягват физически упражнения. Често кашлицата се влошава по време на енергична физическа активност, при която организма има нужда от кислород.

Дайте лекарства за кашлица, въпреки че те не могат да бъдат толкова ефективни. Има два вида лекарства за кашлица:
Отхрачващи лекарства за кашлица, които помагат да се разхлаби слузта.
Потискащи кашлицата лекарства, които инхибират рефлекс за суха кашлица, която засяга съня. Те не трябва да се прилага за мокра кашлица, тъй като се получава експулсиране на слузт. Те не трябва да се дават на деца на възраст под 12 месеца.

Магарешката кашлица може да бъде предотвратена с ваксина за деца и ваксина за възрастни, които често са в контакт с деца. Дори и с ваксинация обаче е възможно децата да развият заболяването, макар и в по–лека форма. Кърмачета, които не са имунизирани също са податливи на инфекция, както и възрастните и юношите с нисък имунитет. Неваксинираните лица могат лесно да разпространят инфекцията сред другите хора.

Появата на кашлица при дете не е за подценяване и трябва да се обърнете незабавно към лекар специалист.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените