Болки в Корема при Дете

Какво трябва да знае всеки родител при появата на силни болки в корема при дете?
Болките в корема при детето са различни и могат да се появят не само от здравословни причини, но и от емоционални проблеми. Ако сте минали през този път може би вече знаете, че за щастие в повечето случаи болките изчезват от само себе си. Разбира се всеки родител трябва да е запознат с различните симптоми на някои по сериозни заболявания, което ще го улесни при последващо третиране на различни оплаквания свързани с болки в корема при детето.

За какво трябва да внимава всеки родител при повята на силни болки в корема при дете: Вашето дете има непрекъсната силна болка в корема от 3 или дори повече часа. Не карайте на сила едно дете да се яде, а му давайте течности, ако то е жадно. Също така е погрешно да се прибягва до каквито и да е болкоуспокояващи преди да го е прегледал вашия педиатър и не установи за какво точно се касае.

болки в корема при дете

Болки в корема при дете – Въпроси, Отговори и Лечение!
– Какво да правя, бебето има диария или повръщане?! Лекарите казват, че това състояние може да се дължи на Гастроентерит. Ако вашето бебе е по малко от 6 месеца, продължете кърменето, но ако е по–голямо му дайте да пие течност за да се хидратира и много малки порции храна. Ако симптомите не изчезнат за 48 часа се свържете с вашия педиатър. Консултирайте се също с лекаря при появата на няколко повръщания или повтаряща се диария в рамките на повече от 12 часа. Задължително измерете температурата и наблюдавайте как се развива общото състояние и неприятната болка в корема при детето.
Детето има болка, която се появява през определен период от време, но липсват други оплаквания? Твърде вероятно е това да се дължи на стрес и безпокойство. Оставете детето да си отпочине добре, може да му затоплите коремчето с грейка и разбира се да му дадете по–голямо количество течности. През този период наблюдавайте детето за други симптоми, които може да покажат и насочат към някакво заболяване. Разбира се при всяка нередност се посъветвайте с вашия педиатър, а защо не и да отидете при него и да прегледа детето за да разбере основните провокиращи фактори и за изключи по сериозни заболявания.
Силни болки в корема при дете, което дори не дава да го погаля по корема, какво да правя? Такава болка може да е причинена от гастроентерит или ако коремната болка продължава повече от 3 часа, може да се говори за ранни симптоми на апандисит. Може би след няколко часа ще е добре да посетите лекар, но не се паникьосвайте може и да не е това. В повечето случай състоянието ще се подобри, и тогава започнете да давате течности, а след като прецените че то се е почувствало значително по добре и е в състояние да понесе храна го насочете към нормално хранене.
Появиха се болки в корема при дете и продължават повече от 3 часа, като в началото болката беше около пъпа, а сега силната болка се премести в дясно – Какво да правя? Твърде вероятно е да става дума за Апандисит! Извикайте лекар и не давайте на никакви течности и храни на детето преди да е прегледано от своя педиатър. След прегледа докторът ще прецени дали става въпрос точно за апандисит или друго сериозно заболяване и ако е необходимо ще назначи нужните изследвания или ще бъде прието в болница.
Детето ми е вече на 3 години с ангина и ушна инфекция, какви са причините за това? Най вероятно говорим за вирусна или стрептококова ангина. Веднага се свържете с вашия педиатър. Лечението е належащо, затова дайте на детето парацетамол, който ще свали температурата и ще облекчи болките и общия дискомфорт на тялото.
Силни болки в корема при дете, което повръща зелено – жълта слуз! Това е доста неприятно и опасно за вашето дете. Не давайте да пие и яде каквото и да било, а веднага се свържете с вашия педиатър. Възможната причина за това състояние е стоп по хода на червата.
Ако вашето дете има болка в слабините и оток е възможно да има усукана херния или усукване на тестиса. Ако това се окаже и потвърди от лекар, то най – вероятно ще бъде прието в болница.
Болка в корема при дете, придружена от температура, често уриниране и неприятен мирис на урината. Най – честата причина за това е инфекция на пикочните пътища, която трябва да се лекува с антибиотици изписани само от лекар специалист след нужните изследвания.

Кога незабавно да повикам лекар при появата на силни болки в корема при дете?
– Ако детето не е навършило 1 година и има болка в корема. Най вероятно ще разберете като свива качетата си нагоре и има необичаен плач.
– Ако  детето има силна болка за повече от 3 часа след диария или повръщане
– Ако детето повръща жълто зеленикава слуз
– Ако детето има оток или силна болка около тестисите и слабините
– Ако детето има кръв в изпражненията
Желаем ви успех и дано появилите се болки в корема при дете отминат бързо!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):