Мама и Бебе

Болки в Корема при Дете

Обновена: 02-04-2018

Какво трябва да знае всеки родител при появата на силни болки в корема при дете?
Болките в корема при детето са различни и могат да се появят не само от здравословни причини, но и от емоционални проблеми. Ако сте минали през този път може би вече знаете, че за щастие в повечето случаи болките изчезват от само себе си. Разбира се всеки родител трябва да е запознат с различните симптоми на някои по сериозни заболявания, което ще го улесни при последващо третиране на различни оплаквания свързани с болки в корема при детето.

За какво трябва да внимава всеки родител при повята на силни болки в корема при дете: Вашето дете има непрекъсната силна болка в корема от 3 или дори повече часа. Не карайте на сила едно дете да се яде, а му давайте течности, ако то е жадно. Също така е погрешно да се прибягва до каквито и да е болкоуспокояващи преди да го е прегледал вашия педиатър и не установи за какво точно се касае.

болки в корема при дете Болки в корема при дете – Въпроси, Отговори и Лечение!
– Какво да правя, бебето има диария или повръщане?! Лекарите казват, че това състояние може да се дължи на Гастроентерит. Ако вашето бебе е по малко от 6 месеца, продължете кърменето, но ако е по–голямо му дайте да пие течност за да се хидратира и много малки порции храна. Ако симптомите не изчезнат за 48 часа се свържете с вашия педиатър. Консултирайте се също с лекаря при появата на няколко повръщания или повтаряща се диария в рамките на повече от 12 часа. Задължително измерете температурата и наблюдавайте как се развива общото състояние и неприятната болка в корема при детето.
Детето има болка, която се появява през определен период от време, но липсват други оплаквания? Твърде вероятно е това да се дължи на стрес и безпокойство. Оставете детето да си отпочине добре, може да му затоплите коремчето с грейка и разбира се да му дадете по–голямо количество течности. През този период наблюдавайте детето за други симптоми, които може да покажат и насочат към някакво заболяване. Разбира се при всяка нередност се посъветвайте с вашия педиатър, а защо не и да отидете при него и да прегледа детето за да разбере основните провокиращи фактори и за изключи по сериозни заболявания.
Силни болки в корема при дете, което дори не дава да го погаля по корема, какво да правя? Такава болка може да е причинена от гастроентерит или ако коремната болка продължава повече от 3 часа, може да се говори за ранни симптоми на апандисит. Може би след няколко часа ще е добре да посетите лекар, но не се паникьосвайте може и да не е това. В повечето случай състоянието ще се подобри, и тогава започнете да давате течности, а след като прецените че то се е почувствало значително по добре и е в състояние да понесе храна го насочете към нормално хранене.
Появиха се болки в корема при дете и продължават повече от 3 часа, като в началото болката беше около пъпа, а сега силната болка се премести в дясно – Какво да правя? Твърде вероятно е да става дума за Апандисит! Извикайте лекар и не давайте на никакви течности и храни на детето преди да е прегледано от своя педиатър. След прегледа докторът ще прецени дали става въпрос точно за апандисит или друго сериозно заболяване и ако е необходимо ще назначи нужните изследвания или ще бъде прието в болница.
Детето ми е вече на 3 години с ангина и ушна инфекция, какви са причините за това? Най вероятно говорим за вирусна или стрептококова ангина. Веднага се свържете с вашия педиатър. Лечението е належащо, затова дайте на детето парацетамол, който ще свали температурата и ще облекчи болките и общия дискомфорт на тялото.
Силни болки в корема при дете, което повръща зелено – жълта слуз! Това е доста неприятно и опасно за вашето дете. Не давайте да пие и яде каквото и да било, а веднага се свържете с вашия педиатър. Възможната причина за това състояние е стоп по хода на червата.
Ако вашето дете има болка в слабините и оток е възможно да има усукана херния или усукване на тестиса. Ако това се окаже и потвърди от лекар, то най – вероятно ще бъде прието в болница.
Болка в корема при дете, придружена от температура, често уриниране и неприятен мирис на урината. Най – честата причина за това е инфекция на пикочните пътища, която трябва да се лекува с антибиотици изписани само от лекар специалист след нужните изследвания.

Кога незабавно да повикам лекар при появата на силни болки в корема при дете?
– Ако детето не е навършило 1 година и има болка в корема. Най вероятно ще разберете като свива качетата си нагоре и има необичаен плач.
– Ако  детето има силна болка за повече от 3 часа след диария или повръщане
– Ако детето повръща жълто зеленикава слуз
– Ако детето има оток или силна болка около тестисите и слабините
– Ако детето има кръв в изпражненията
Желаем ви успех и дано появилите се болки в корема при дете отминат бързо!

Как се Прави Бебе

Предишна публикация

Алергия при Деца

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

злоядо дете

Злоядо Дете

Празната чиния е нещо, за което вероятно много майки могат само да мечтаят. И все пак, преди ...
Мама и Бебе
осиновяване

Осиновяване

Какво е осиновяване? Осиновяване на дете е формален правен процес, при който всички права и отговорности, свързани ...
Мама и Бебе