Прегледана и обновена на 09-02-2019

За какво трябва да се притесняваме при бременност и болки в корема?
Коремната болка по време на бременност не е необичайна, но може да бъде доста стресираща за бъдещата майка. Болката може да бъде остра и пронизваща или тъпа и болезнена. Може да бъде предизвикателство да се определи дали болката е сериозна или лека. Важно е да знаете какво е нормално и кога е задължително да се обадите на вашия лекар.

бременност и болки в корема

бременна жена лежи на леглото и се държи за корема

Какви може да са видовете причини за появата на болка в корема при бременност?

1. Болка при бременност, породена от газове в корема: Газовете може да причинят мъчителна коремна болка. Тя може да остане концентрирана в една област или да се мести през целия корема, гърба и гърдите. Жените имат повече газове по време на бременността поради повишените нива на прогестерон. Прогестеронът кара чревните мускули да се отпускат и това удължава времето, което е необходимо за храната да премине чрез червата. Храната остава в дебелото черво по-дълго, което позволява образуването на повече газове. С напредването на бременността, уголемяването на матката поставя допълнителен натиск върху органите, което може да забави храносмилането допълнително и да позволи също образуването на газове. Ако коремната болка е причинена от газове – трябва да направите промени в начина си на живот. Опитайте се да ядете на няколко малки хранения през целия ден и да пиете много вода. Упражненията може също да помогнат за подобряването на храносмилането. Идентифицирането на храните, които водят до образуването на газове не е лесно, но се опитайте да ги определите и да ги избягвате. Пържените и мазни храни, както и боб и зеле, са виновниците за газовете обикновено. Избягвайте всички газирани напитки също.

2. Болка поради притискането на сухожилията в таза: Има две големи сухожилия, който минават от матката през слабините. Тези връзки подкрепят матката. Тъй като матката се разширява поради нарастването на бебето и така се притискат ставните връзки. Това може да предизвика остри или тъпи болки в корема, бедрата или слабините. Промяна в позицията на тялото ви, кихане или кашлица може да предизвикат болка в областта на сухожилията. Това обикновено се случва през последната половина на брем