Прегледана и обновена на 09-02-2019

За какво трябва да се притесняваме при бременност и болки в корема?
Коремната болка по време на бременност не е необичайна, но може да бъде доста стресираща за бъдещата майка. Болката може да бъде остра и пронизваща или тъпа и болезнена. Може да бъде предизвикателство да се определи дали болката е сериозна или лека. Важно е да знаете какво е нормално и кога е задължително да се обадите на вашия лекар.

бременност и болки в корема

бременна жена лежи на леглото и се държи за корема

Какви може да са видовете причини за появата на болка в корема при бременност?

1. Болка при бременност, породена от газове в корема: Газовете може да причинят мъчителна коремна болка. Тя може да остане концентрирана в една област или да се мести през целия корема, гърба и гърдите. Жените имат повече газове по време на бременността поради повишените нива на прогестерон. Прогестеронът кара чревните мускули да се отпускат и това удължава времето, което е необходимо за храната да премине чрез червата. Храната остава в дебелото черво по-дълго, което позволява образуването на повече газове. С напредването на бременността, уголемяването на матката поставя допълнителен натиск върху органите, което може да забави храносмилането допълнително и да позволи също образуването на газове. Ако коремната болка е причинена от газове – трябва да направите промени в начина си на живот. Опитайте се да ядете на няколко малки хранения през целия ден и да пиете много вода. Упражненията може също да помогнат за подобряването на храносмилането. Идентифицирането на храните, които водят до образуването на газове не е лесно, но се опитайте да ги определите и да ги избягвате. Пържените и мазни храни, както и боб и зеле, са виновниците за газовете обикновено. Избягвайте всички газирани напитки също.

2. Болка поради притискането на сухожилията в таза: Има две големи сухожилия, който минават от матката през слабините. Тези връзки подкрепят матката. Тъй като матката се разширява поради нарастването на бебето и така се притискат ставните връзки. Това може да предизвика остри или тъпи болки в корема, бедрата или слабините. Промяна в позицията на тялото ви, кихане или кашлица може да предизвикат болка в областта на сухожилията. Това обикновено се случва през последната половина на бременността. За да се намали или премахне болката в сухожилията на таза на практика е много трудно, особено ако сте предимно в седнало или легнало положение. Ежедневните упражнения и разходки са най-сигурния способ за намаляване на болките в тазовите сухожилия.

3. Запек при бременност: Запекът е често срещано оплакване сред бременни жени. Колебанията в хормони, диета, която е бедна на течности или фибри, липсата на физически упражнения, хапчетата,  с желязо или общото безпокойство може да доведе до запек. Запекът може да причини силна болка. Тя често се описва като спазми или остри и пронизващи болки. Опитайте се да увеличите количеството на фибри в диетата си. Увеличаването на течностите също може да помогне. Бременните жени трябва да пият най-малко от 8 до 10 чаши вода всеки ден. Говорете с вашия лекар преди да приемете някакъв лаксатив, защото някои не се препоръчват при бременност.

3. Бракстън-Хикс контракции: Тези “фалшиви” контракции се появяват, когато мускулите на матката започнат да се съкращават. Това е един вид предварителна тренировка за самото раждане. Контракциите не са като тези за раждане, а са нередовни и непредсказуеми. Те могат да причинят болка и неприятно налягане, но са нормална част от бременността. Бракстън-Хикс контракциите често се появяват в третия триместър на бременността. За разлика от родилните контракции, тези не са прогресивни по болезненост или по честота с течение на времето.

4. Прееклампсия и еклампсия: Това може да бъде животозастрашаващо усложнение на бременността. Не е напълно ясно какво причинява състоянието. Един от симптомите може да бъде коремна болка в дясно на корема. Други симптоми включват: главоболие, умора и неразположение, гадене и повръщане, замъглено зрение, високо кръвно налягане, оток (подуване) и кървене. Ако имате болки в корема, придружени от някоя от тези допълнителни симптоми, потърсете медицинска помощ веднага, за да се избегнат опасни усложнения.

5. Кога коремните болки през бременността трябва да предизвикат безпокойство?
Коремната болка по време на бременността може да бъде и признак за други по-сериозни условия. Те включват: аборт, извънматочна бременност, отлепване на плацентата и прееклампсия. Тези състояния изискват незабавна медицинска помощ. Състояния, които не са пряко свързани с бременността и може да предизвикат коремна болка са:
– камъни в бъбреците
– инфекции на пикочните пътища
– панкреатит
– апендицит
– запушване на червата
– хранителни алергии или чувствителност
– пептична язвена болест
– стомашни вируси

Свържете се с вашия лекар незабавно, ако болката ви е придружена от някое от следните:
– треска или втрисане
– вагинално кървене или зацапване
вагинално течение
– гадене или повръщане
– замаяност
– болка или парене по време на или след уриниране

Когато се съмнявате и се притеснявате, обадете се на вашия лекар или отидете в спешна помощ, за да се види какво е състоянието ви и дали то може да застраши живота и здравето на вас и на вашето неродено дете. При налична бременност и болки в корема не трябва да отлагате посещението при лекар.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Инфекция след раждане

Previous article

Ваксиниране на бебето

Next article