Пубертет при момчета

В следващите няколко реда ще научите важна информация за различните промени настъпващи в организма на мъжкия пол през така наречения пубертет при момчета.
Много промени се случват, когато вие растете, особено след като стигнете до пубертета, или иначе казано до времето, когато вашето тяло започва да се развива и променя по интензивно. При момичета започват да растат гърди и получат първия си менструален период и това са знаците, че те преминават през бързото развитие на пубертет при момичетата и се превръщат в жени. Но как момчета да разпознаят, че се превръщат в мъже? Тук също се преминава през така наречен пубертет при момчетата и има много промени в тялото, например като това, че техния глас се промяна и космите се появяват почти навсякъде по тялото. Повечето момчета навлизат в пубертета си на възраст между 9 и 14 години, но имайте предвид, че пубертетът реално започва, когато тялото на момчето е готово, а всеки расте със собствено темпо. Тук ще разгледаме въпроси свързани с ерекцията, окосмяването, височината, мускулите и други физиологични промени.

пубертет при момчета
момче с косми по лицето (брада) се бръсне

Ето някои от най-често срещаните въпроси за пубертет при момчетата:

Защо момичета са по-високи?
Вие може да сте забелязали, че някои от момичетата, които познавате, са по-висок от техните съученици момчета. Но вероятно сте забелязали, че при възрастните повечето от мъжете са по-високи, отколкото при жените. На какво се дължи това? Ами, момичета получават преднина в пубертета и отглеждат по-високи, защото те обикновено стартират тези промени на възраст между 8 и 13 години. Повечето момчета от друга страна не влизат в пубертета, докато не навършат възраст 9 – 14 години. Повечето момчета могат да настигнат и дори да пораснат по-високи, отколкото момичетата. Но също така е важно да се помни, че генетиката играе важна роля във височина на човека. Така че, ако майка ви и баща ви са високи, вие е по-вероятно да бъде високи. Например ако майка ви и баща ви са ниски, може да бъдете ниски и вие. Но нищо не може да бъде определено предварително. Трябва да изчакате и да видите как ще се развият нещата при вас. Междувременно бъдете физически активни и яжте питателна храна, с което помагате на тялото ви расте здраво.

Кога ще направи момчето мускули?
По време на развитието на пубертета при момчетата, някои може да станат особено притесни за телата си, след като видят как изглеждат някои от приятелите им. Например много момчета са загрижени за своите мускули. Вие може вече да сте забелязали, че някои момчета започват да развиват гръдните си мускули. Други може да имат широки рамене, а някое момчета все още може да бъде слабо и малко. Не забравяйте, че пубертета при момчетата се случва по свой график, така че няма как да избързате, ако сте с малко по-бавно развиваща се мускулатура.

Момчето започва да мисли за момичета твърде много или недостатъчно?
Има едно момиче, което живее във вашия квартал и виждате, че си играе с приятелите си всеки следобед след училище. Можете да получавате горещи вълни и изпотяване на дланите, когато тя ви казва „Здравей“ . През нощта, когато отидете в леглото и преди да заспите вие имате една последна мисъл за нея. Всеки ден през следващите няколко седмици си мислите за нея. Можете да се чудите „Защо се чувствам по този нов за мен начин?”. Всяко момче има собствените си интереси и предпочитания. И по време на пубертета някои момчета са доста приятелски настроени с момичета, а други може да бъдат нервни дори само, когато говорят за момичета. Обаче защо се чувствате по този начин? Защото хормоните в тялото ви се променят и стават все по-активни. Като резултат вие започвате да имате все повече чувства. Тези чувства може да ви объркват и може да ви оставят уплашен. Това е естествено, защото вие  преминавате през нов етап в живота си. Говорете с приятел или възрастен човек като брат или сестра, който може да ви помогне и обясни какво се случва, за да бъдете по-малко объркани. Възрастните хора понякога имат повече опит от вас, така че те могат да бъдат добри съветници.

Какво се случва с космите по тялото ви?
Окосмяване по тялото наистина ще стане много по време на пубертета при момчетата. Някои момчета ще започнат да забелязват космен растеж по лицето си около брадичката, бузите и над устните. Също така косми растат на гръдния кош, мишници и в срамната област. Не забравяйте, че няма нищо, от което да се притеснявате, защото космите са само един от многото начини на тялото да ви каже, че вие сте в началото на вашата мъжественост. Окосмявате се на нови места, защото хормоните казват на тялото ви, че то е готов да се промени. Някои от хормоните, които задействат този растежа идват от вашите надбъбречните жлези. Други хормони идват от хипофизата. Тези хормони на хипофизата пътуват чрез кръвта и задействат тестисите ви да растат по-големи и да започнат да освобождават друг хормон, наречен тестостерон, който също помага да започне  окосмяването в срамната ви област, под мишниците и по лицето ви.

Появява се по-остър телесен мирис?
Тялото ви има нормална температура около 37° C. Ако станете по-горещи от нормалното, тялото ви не харесва това, така че реагира, за да се охлади чрез изпотяване. Потта излиза от кожата, а след това се изпарява във въздуха, което ви охлажда. Понякога тази пот или мокрота могат да миришат с неприятна миризма. По време на пубертета при момчетата хормоните започват да работят на по-бързи обороти и могат да повишат телесната ви температура, което обяснява защо се потите много и понякога миришете неприятно. Какво точно ви прави вонящи? Потта се състои почти изцяло от вода с малки количества от някои химикали като амоняк, карбамид, сол и захар. Потта само по себе си не е наистина воняща, но когато тя влиза в контакт с бактериите върху кожата ви, които всеки има, става миризлива. Как можете да запазите себе си от изпотяването и вонящата миризма? Първо – можете да си вземате  душ и да се къпете редовно, особено след спортуване, както и в горещите дни. Можете също да използвате дезодорант под мишниците си. Ако откриете, че тези продукти не са подходящи за вас и не ви помагат, говорете с лекар.

Какво се случва с вашата ерекция?
Ерекция се случва, когато пенисът се пълни с кръв и се втвърдява. Пенисът ще станат по-голям и ще се открои от тялото. Момчетата ще започнат да забелязват ерекции, които възникват по-често, когато те достигнат до пубертета. И това е напълно нормално. Тези втвърдявания може да се случи по всяко време. Можете да получите такава много пъти в един ден или да нямате изобщо през деня. Това зависи от вашата възраст, полова зрялост, ниво на активност и дори от количеството на съня, което получавате. Ерекцията може да се появи, дори когато спите. Понякога може да се събудите и бельото или леглото ви да са мокри. Това са т.нар мокри сънища, когато спермата – течност, съдържаща сперматозоиди, се освобождава от пениса. Спермата се освобождава през уретрата — същата тръбата, през която уринирате. Това се нарича еякулация и е нормално израстване на организма по време на целия процес на пубертет при момчетата. Мокрите сънища се появяват, когато тялото на момчето започва да произвежда повече тестостерон. Тази промяна за момчетата е толкова значима, колкото идването на цикъла за едно момиче. Това е знак, че момчето расте и тялото му се подготвя за деня в бъдеще, когато то може да реши да бъде баща. Семенната течност съдържа сперматозоидите, които може да оплодят яйцеклетка на жената и да започнат процес, който завършва с раждането на бебе. В повечето случай момчетата се чувстват неудобно от тези мокри сънища, но в последствие всичко се подрежда.

Както разбрахте по време на всеки един пубертет при момчетата има отидете при лекар. Може да мислите, „Човече, аз не искам да отида на лекар за това! “ но това е работа на докторите.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информа