Пубертет

Какво е Пубертет?
Пубертет е термин за онова време от живота на човек, когато тялото му започва да се развива и променя, докато преминава от дете към възрастен. Говорим за промени  като например развиващите се на пръв поглед гърди при момичетата и възмъжаването на момчетата. По време на пубертета, тялото ви ще расте по–бързо, отколкото по всяко друго време в живота, с изключение на моментът, когато сте били бебе. Хубаво е да се  информирате за промените, които причинява пубертета още преди той да се случи. По този начин ще знаете какво да очаквате или ако имате дете точно навлизащо в него. Важно е също да запомните, че всеки минава през тези промени. Без значение къде живеете, независимо дали сте момче или момиче, независимо какъв характер сте – ще ги изпитате. Няма двама души, които да са абсолютно еднакви, но едно нещо, което е общо за всички е, че ние всички минаваме през пубертета.

Кога започва пубертетът?
Обикновено пубертетът започва на възраст между 8 и 13 години при момичетата и на възраст между 9 и 15 години при  момчета. Тази широка гама от възрасти може да помогне да се обясни защо някои от вашите приятели все още изглежда като малки деца, докато други изглеждат по–скоро като възрастни. Когато тялото ви е готово да започне периода на пубертета, вашата хипофиза – жлеза, разположена в долната част на мозъка, започва да освобождава специални хормони. В зависимост от това дали сте момче или момиче, тези хормони отиват да работят по различни части на тялото.

пубертет

Какви промени носи пубертетът за момчетата и момичета?
Пубертет при Момчетата – хормоните пътуват през кръвта и сигнализират на тестисите – двете жлези с форма на яйца в скротума,  да започнат да произвеждат тестостерон и сперматозоиди. Тестостеронът е хормон, който причинява повечето от промените в тялото на едно момче по време на пубертета и всички мъже се нуждаят от сперма, за да могат да се възпроизвеждат.

Пубертет при Момичетата – тези хормони са насочени към двата яйчника, които съдържат яйца, които са били в тялото на момичето още от раждането. Хормоните карат яйчниците да започнат да синтезират друг хормон, наречен естроген. Взети заедно – тези хормони подготвят тялото на момичето да започне своите менструални периоди и да може да забременее някой ден.

И при момчета и при момичета започват да растат косми по ръцете и областите около гениталиите. Децата, които минават през пубертета става по–високи и по–едри. В крайна сметка,  при момчетата също започват да растат и косми по лицата им. Ускореното развитие и растеж продължават около 2 до 3 години. Когато този растеж е в своя пик, някои деца растат с 10 или повече сантиметра за една година! В края на този бурен растеж те ще са достигнали почти своя ръст на възрастни, но височината ти не е единственото нещо, което се променя по време на пубертета. Тялото ви също се изпълва и променя формата си по време на пубертета. Раменете на момчето ще растат по–широки и тялото му ще стане по–мускулесто. Може да забележите и космен растеж по гърдите му. В допълнение, гласовете на момчетата стават по–дълбоки, пенисите им стават по–дълги и по–широки и техните тестиси стават по–големи. Всички тези промени означават, че телата им се развиват, както трябва по време на пубертета. Телата на момичетата обикновено също доста се изменят. Бедрата им стават по–широки и гърдите им се развиват значително бързо. Понякога едната гърда расте по–бързо от другата. Момичетата могат да започнат да носят сутиени по това време, особено ако те са ангажирани със спорт или други физически упражнения.

Друго нещо, което може да дойде с пубертета е акнето или ужасните гнойни пъпки–причинени от всички тези бушуващи хормони  в организма. Кожата получава сериозно омазняване и може да видите пъпки по лицето, горната част на гърба или дори горната част на гръдния кош. За да контролирате пъпките, измивайте лицето си два пъти на ден с топла вода и мек сапун или препарат за почистване на акне. Не ги стискайте. Вашият личен лекар може да предложи начини за изчистване на акнето.

Момчета и момичета също ще забележат и други промени в тялото, тъй като те влизат в пубертета. Момичета понякога може да виждат бяло или прозрачно течение, идващо от влагалището. Това не означава да се притеснявате, всичко е наред – това се нарича вагинално течение и е просто още един знак, че хормоните в тялото ви се променят. Момчетата ще започнат да получават ерекция – това е състояние, когато пенисът се изпълва с кръв и става твърд. Понякога ерекцията може да се случи, когато момчетата мислят за сексуални неща или може да се случи без причина. Момчетата също могат да изпитат нещо, наречено нощни емисии или мокри сънища. Това е, когато пениса еректира, когато момче спи и завършва с еякулация. Когато едно момче еякулира – спермата излиза от пениса.

Хормоните променят начина, по който тялото ви изглежда от външната страна, но те също създават промени и във вътрешната страна. По време на пубертета може да се чувствате объркани или силно емоционални, каквито никога не сте били преди. Може да се чувстват прекалено чувствителни или да се разстроите много лесно.  Понякога може да бъде трудно да се справяте с всички тези нови емоции. Важно е да знаете, че докато тялото ви се приспособява към новите хормони, така се случва и с ума ви. Опитайте се да запомните, че хората обикновено не се опитват да наранят чувствата ви или да ви разстройват нарочно.  Вие също може да има сексуални чувства, които никога не сте чувствали преди. И вие вероятно ще има много въпроси за тези нови объркващи чувства и мисли за секс. Ако се чувствате неудобно да говорите с родителите си за секс – има много други хора, с които можете да говорите като  лекари, учители, училищен съветник или някой друг възрастен, с които се чувствате комфортно да говорите.

Хората са много различни един от други, така че има смисъл, че те не всички се развиват по един и същи начин. По време на пубертета всеки се променя със свое собствено темпо. Може би някои от приятелите ви получават цикъла, а вие все още дори нямате развити гърди. Може би гласът на най–добрия ви приятел се е променил, а вие си мислите, че все още звучите като дете. Или може би ви е писнало да сте най–високото момиче в класа или единственото момче, което трябва да се обръсне.

В някои случаи децата, които се развиват много рано или които търпят промени  много късно може да имат проблем, който може да се наложи да бъде проверен от медицински специалист и евентуално да бъде третиран. Ако сте загрижени за тази възможност, говорете с родителите си да планират посещение при вашия лекар. Вашият лекар знае всичко за пубертета и може да помогне да се определи дали се развивате нормално през вашия пубертет.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии