Прегледана и обновена на 31-08-2018

Много от съвременните жени имат проблеми с забременяването. Според експертите почти 70% от всички ранни бременности приключват в ранните етапи, когато жената дори не подозира, че е бременна. Тя често възприема спонтанният аборт като месечно менструално кървене, което се появяват няколко дни по–късно. В гинекологията за това явление се използва терминът ,,биохимична бременност”.

Какво е биохимична бременност?
Такава бременност започва като нормалната бременност, когато зародишните клетки се прикрепят към вътрешната повърхност на матката. След това обаче по ред все още неясни причини, бременността приключва с кървене, което може спокойно да се възприеме като редовна менструация. Жената, която не знае за състоянието си, няма подозрение и остава абсолютно необезпокоявана. Тя не бърза да посетите лекар, защото месечният й цикъл е започнал на време. Такива периоди могат да бъдат малко по–различни от обичайните, малко по–тежки или болезнени например. Има и друга категория жени обаче. Това са тези, които всеки месец не очакват месечни си периоди, а бременност. Те прилагат тестове за бременности се радват на положителния резултат и бързат да кажат на семейството си тези добри новини още от първия ден на закъснението на менструацията. Когато настъпи кървенето – те се чувстват крайно разочаровани и стъписани, а всъщност имат биохимична бременност. Доста трудно е да се даде научно обяснение за това.

биохимична бременност

Какви са симптомите на биохимичната бременност?
В повечето случаи биохимичната бременност протича без никакви симптоми или неприятни чувства. Това е основната разлика между тази бременност и обичайната. Жената, за която е настъпила биохимична бременност, се чувства напълно нормално. Най–честите и популярни признаци на бременността често не се усещат при биохимичната такава. Липсват странните предпочитания в храните, сънливостта, раздразнителността, сълзливостта, чувствителността на гърдите, както и промените в апетита.

Как някои жени успяват да разграничат биохимичната бременност?
Тя може да се забележи само от тези дами, които много мечтаят да забременеят и следят дори за най–малката промяна на телата им. На първо място биохимичната бременност може да бъде забелязана по минималното закъснение на месечните периоди. Освен това, периодите, които са започнали след биохимична бременност – са по–болезнени и изобилни от нормалното. Както можете да видите, тези знаци са по–скоро несигурни и съмнителни. Единственият точен фактор, който може да докаже факта, че сте бременна, е изследване за наличието на човешки хорионгонадотропин (HCG) хормон. Нивото на HCG хормона ще позволи да се определи бременността точно. Той започва да нараства все повече като количество в организма още преди да закъснее месечното ви кървене, както и преди да възникнат останалите симптоми на бременността. Ултразвуковите изследвания няма да покажат никакъв резултат в такива ранни етапи. В този момент, биохимичната бременност не е изключение от правилата. Само HCG нивата на хормона, които надвишават пет единици –  може да посочат съществуването на бременност. Ако HCG–анализът покаже 5 или 6 единици на нивата на хормона, но нито преглед, нито тест за бременност потвърждава резултатът – трябва да се направи повтарящ се анализ след няколко дни. Ако той покаже намаляване на концентрацията на хормона, може вече да се говори за биохимични бременност. Няма да е възможно, за съжаление, да се запази бременността и да се роди дете. Ако гинеколог потвърди съществуването на зародишни клетки, тогава може да се говори за нормална бременност. Биохимичната бременност абсолютно винаги приключва с аборт, не може да се запази. Ако закъснението трае повече дни и последващият повтарящ се анализ е положителен, то вече имаме обичайна бременност, а не биохимична.

Какви са причините за биохимична бременност?
Съвременните хора, особено жените се тревожат относно въпроса за причините за биохимична бременност. Независимо от факта, че медицината се развива с невероятна скорост, причините за биохимичната бременност остават пълна мистерия. Всъщност, може да има много причини като тези: проблеми с хормоналните, имунитетни фактори и хромозомни аномалии. Много от тези фактори често водят до биохимична бременност, която не позволява на жената да износи в матката си ембрион.

Въпреки това биохимичната бременност не е присъда за двойките, копнеещи за дете. Тя не показва, че една жена ще бъде безплодна и че следващите й опити също ще доведат до отрицателен резултат. Бременността може да се планира още за следващия цикъл след настъпила биохимична бременност. Но е по–добре да не се бърза със зачеването все пак и  да се премине през пълен преглед.  В повечето случаи, които са били регистрирани от лекари като биохимична бременност –  няма сериозни причини, но има и изключения от правилата. В някои случаи такава бременност може да възникне поради проблеми с хормоналната система на жената или с нейния имунитет. В този случай, жената трябва да завърши пълен курс на лечение преди планирането на следващата бременност. Всяка двойка, разбира се, взема решение независимо, но е по–добре да не бърза със зачеването все пак. Факт е, че самата биохимична бременност е стрес за женския организъм и затова е по–добре да му се даде възможност да си отпочине за известно време преди да предприемете опити за забременяване.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Гинекомастия

Previous article

Пубертет

Next article