Гинекомастия

Какво е гинекомастия?
Гинекомастията е уголемяване на жлезистата тъкан на мъжката гърда. Тя може да се появи в ранна детска възраст, в пубертета и в средата на съзнателния живот. Гинекомастията трябва да се разграничи от псевдогинекомастия или липомастия, които се отнасят до наличието на мастни натрупвания в областта на гърдите на затлъстелите мъже.

Какви са признаците и симптомите на гинекомастия?
Основният симптом на гинекомастията е уголемяването на мъжките гърди. Както споменахме преди малко, гинекомастията е разширяване на жлезистата тъкан, а не на мастната тъкан. Гинекомастията обикновено се получава и от двете страни, но може в някои по–редки случаи да бъде едностранна. Уголемяването може да бъде по–голямо от едната страна, дори ако и двете страни са засегнати. Може да има повишена болезненост и чувствителност, въпреки че обикновено болката не е никак силна. Най–важната разлика на гинекомастията за диференциация от мъжки рак на гърдата, е че ракът обикновено се ограничава до едната страна и не е задължително да се центрира около зърното и могат да се появи набръчкване на кожата, прибиране на зърното навътре, секретиране от зърното и разширяването на лимфните възли на подмишниците – аксиларните лимфнит възли.

гинекомастия

Кой може да развие гинекомастия?
Нормално развиващите се в пубертета мъже могат да бъдат изложени на риск от гинекомастия, който е част от нормалния процес на развитие. Мъжките бебета кърмачета също могат да получат гинекомастия. Други рискови фактори включват:
– Стареенето може да насърчи намаляването на тестостерон, така че стареенето е един от рисковите фактори.
– Рисковете за развитие на уголемени мъжки гърди, свързани със специфични заболявания и състояния например като цироза на черния дроб.
– Някои лекарства може да увеличат риска от развитие на проблема.

Всички лица, независимо дали са от мъжки или женски пол, притежават и двата хормона – женският хормон естроген и мъжкият хормон андроген. По време на пубертета нивата на тези хормони могат да варират, което може да доведе до временно състояние, в което концентрацията на естроген е относително висока, а оттук е възможно да се развие гинекомастия. Гинекомастията, причинена от преходни промени в нивата на хормоните при ускорения растеж на организма – обикновено изчезва от само себе си в рамките на шест месеца до две години. Понякога гинекомастията, която се развива в пубертета може да продължи и повече от две години.

Какви болести и състояния причиняват гинекомастия?
Редица медицински състояния могат да доведат до гинекомастия:
– Недохранване – доказано е, че то създава хормонална среда, която може да доведе до гинекомастия. По същия начин, цирозата на черния дроб променя нормалния метаболизъм на хормоните и може да доведе до гинекомастия.
– Нарушения на мъжките полови органи може да доведе до намаляване на производството на тестостерон и относително високи нива на естроген, което води до гинекомастия. Тези заболявания могат да бъдат генетични като синдром на Клайнфелтер или придобити поради травма, инфекция, намален приток на кръв или стареене на тестисите. Ракът на тестисите може също да доведе до отделяне на хормони, които да причинят гинекомастия.
– Други условия, които са свързани с променена хормонална среда в организма и които могат да бъдат свързани с гинекомастията – са хронична бъбречна недостатъчност и хипертиреоидизъм.

Кои лекарства причиняват гинекомастия?
Гинекомастията също може да е страничен ефект от редица медикаменти. Примери за такива лекарства са:
– Спиронолактон (Aldactone), диуретик, който има анти–андрогенна активност
Блокери на калциевите канали, използвани за лечение на хипертония
– ACE инхибитори на лекарства за хипертония
– Някои антибиотици например изониазид, кетоконазол и метронидазол
– Лекарства против язва като ранитидин, циметидин и омепразол
– Анти–андрогенни или естрогенни терапии за рак на простатата
– Високо активна антиретровирусна терапия за HIV заболяване, която може да причини преразпределение на мазнините, което води до псевдогинекомастия или в някои случаи гинекомастия
– Диазепам
– Пристрастяващи като алкохол, марихуана, хероин
– Лавандулово масло и масло от чаено дърво, когато се използват в продукти за грижа за кожата, са свързани с гинекомастия
Добре е да се консултирате със специалист, ако мислите, че при вас може да се развие или вече се е развило това условие.

Как да разбера дали имам гинекомастия?
Гинекомастията може да бъде диагностицирана с бърз физически преглед. Медицинската ви история също е важна, включително това какви лекарства употребявате. Ако има съмнение за рак, мамографията може да бъде обсъдена с вашия лекар като вариант за отхвърляне на такава вероятност. Допълнителни тестове може да се препоръчат за подпомагане за откриване на причината за гинекомастията в някои случаи. Те могат да включват кръвни тестове за изследване на черния дроб, бъбреците и функцията на щитовидната жлеза. Измерване на нивата на хормоните в кръвта също може да се препоръча в някои случаи.

Какво лечение, лекарства и хирургични процедури се предприемат за намаляване или лечение на гинекомастия?
Гинекомастията, особено при мъже в пубертета, често отминава от само себе си в рамките на около шест 6 месеца, така че се назначава наблюдение и не се препоръчва специфично лечение. Спирането на медикаментите и лечението на съществуващите медицински проблеми, които причиняват разширенията в гърдите при мъжете също да доведат до изчесване на проблема.
Лекарствата, които се използват за лечение на гинекомастията включват:
– Тестостерон – той е ефективен при по–възрастните мъже с ниски нива на тестостерон, но не е ефективен за мъже, които имат нормални нива на мъжкия хормон.
– Кломифен може да се използва за лечение на гинекомастия. Може да се приема до 6 месеца.
– Даназол е синтетичен дериват на тестостерона, който намалява синтеза на естроген от тестисите. Той действа чрез инхибиране на хипофизната секреция на LH и фоликуло–стимулиращ хормон – вещества, които директно влияят на половите органи за производство на хормони.

Медикаментите са по–ефективни за намаляване на гинекомастия в ранните етапи, тъй като често се случва след около 12 месеца се появяват белези по тъканта на гърдите и хирургичното отстраняване е единственото възможно лечение. Мамопластиката – операция за намаляване на бюста, се използва при тежките случаи на състоянието, дългосрочната гинекомастия или в случаите, при които медикаментозните терапии не са били ефективни, за да помогнат за възстановяването на нормалния външен вид на гърдата.
Обикновено гинекомастията не е свързана с дългосрочни проблеми.

Колко време е необходимо, за да се махне гинекомастията?
Въпреки че в пубертета гинекомастията обикновено регресира сам – в редки случаи тя може да продължи и да изисква лечение. Гинекомастията, която се развива в дългосрочен план – 12 месеца или повече, лечението с медикаменти е много по–трудно и се налага оперативна намеса. Могат да възникнат и сериозни психологически последици, ако уголемяването на гърдите стане източник на смущение и подигравки.

Може ли гинекомастията да бъде предотвратена?
Гинекомастията, която се проявява поради хормонални колебания при растеж или стареене не може да бъде предотвратена с нищо. Гинекомастията, свързана с медицинските състояния, които по–горе споменахме, може да бъде предотвратена само до степента, в която подлежащото състояние може да бъде предотвратено.

Свързани ли са гинекомастията и мъжкият рак на гърдата?
Мъжете с гинекомастия подлежат на около пет пъти по–голям риск за развитие на мъжкия рак на гърдата в сравнение с мъжете без гинекомастия . Смята се, че самата гинекомастия не е предраково състояние, а по–скоро, че хормоналните промени – относително увеличените нивата на естрогените и по–ниските нива на андрогените, които водят до гинекомастия при възрастните мъже, също увеличават риска от развитие на рак на гърдата.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).