Прегледана и обновена на 05-09-2016

Какво е Мастодиния?
Мастодиния е медицински термин които се използва за да се посочи гръдната болка. Болката може да варира от малка, която често я определят като малко неудобство или до много тежка болка. Много жени които имат болка в гърдите са разтревожени за възможен риск от рак на гърдата.
Трябва да се знае че болката която се появява по време на кърмене или след отбиването не е включена в тази медицинска дефиниция – Мастодиния, а тя се определя като мастит.

мастодиния

Видове Мастодиния могат да бъдат квалифицирани в две основни клинични модели
– Цикличен – когато интензивността на болката се променя по време на менструален цикъл.
– Нециклична – когато болката остава за по–дълго време, тя не се влияе от менструалния цикъл и е един вид постоянна. Този тип мастодиния е по–малко срещан.

Причини за Мастодиния
– Цикличната Мастодиния е много често свързана с фиброцистозни промени на гърдата и се смята, че е причинена от хормонални аномалии и промени в организма на жената. Затова цикличната мастодиния е свързана и се проявява по време на менструалния цикъл. Обикновено се свързва с менструацията или предменструалния синдром.
– Нецикличната мастодиния има различни причини, затова е по трудно като цяло да се диагностицира. Някои нециклични болки се появяват поради хормонални промени в пубертета, в менопаузата и разбира се по време на бременност. След бременността често болката в гърдите е причинена от кърменето на новороденото бебе. Други причини за нециклична мастодиния могат да бъдат алкохолизма (увреждане на черният дроб), мастит и различни лекарства.

Лечение на Мастодиния
Докато в много случай чрез редица изследвания е възможно да се предскаже кое лечение ще бъде най–ефективно, това рядко се случва в практиката при Мастодиния. Само и единствено вашият лекар може да ви посъветва кое лечение е подходящо за вашата конкретна ситуация. Винаги обсъждайте всички възможности за лечение с вашият лекар преди да вземете решение, включително дали да започнете или прекратите вашето лечение.

Риска от рак на гърдата
Трябва да се знае че по–голямата част от рак на гърдата не е съпътствана със симптоми на болка. Някои епидемиологични изследвания показват, че жените със симптоми на болка в гърдите могат да имат повишен риск от развитие на рак на гърдата.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

След Родилен Период

Previous article

Как да Разбера Кога съм в Овулация

Next article

More in Речник