Речник

Мастопатия

Обновена: 10-01-2017

Какво e мастопатия?
Терминът мастопатия обхваща всички доброкачествени изменения по гърдата, проявяващи се с оток, възли или кисти. Тези промени винаги засягат и двете гърди и са доброкачествени като цяло. Тежката форма на мастопатия обаче може да премине в рак на гърдата. Женските гърдите са съставени от съединителна тъкан и жлези. Мастопатията се случва, когато тази тъкан търпи патологични изменения. Увеличението на съединителната тъкан и причиняването на възелчето пораждат жлезисти кисти. Често това е комбинация от възли и кисти. Приблизително една на две жени страда от мастопатия веднъж по време на своето съществуване, това е най–често срещаното заболяване на гърдите. Има разграничение на мастопатията, в сравнение с други доброкачествени промени на гърдата като аденоми, фиброаденоми и липоми.

мастопатия Какви са причините за мастопатията?
Дисбалансът между женските полови хормони естроген и прогестерон, с преобладаващо големи количества на естрогена, вероятно е основната причина за  мастопатията. Това обаче е само хипотеза, защото мастопатията обикновено засяга жените на възраст от 30 до 50 години и изчезва след менопауза. Заболяване на щитовидната жлеза (хипер или хипотиреоидизъм) също може да причинява мастопатия.

Има три нива на тежест при мастопатията:
Мастопатия клас I или „проста мастопатия“
Настъпва хипертрофия на съединителната тъкан вследствие хиперплазия на епитела на ацините и каналчетата на гърдите. Образуват се кисти – кухини, които са пълни с течност. Тези кисти се запълват със съединителна тъкан и се втвърдяват като образуват възли. На пипане повърхността е като грозд, лесно се откроява в изправено положение, а в легнало не се напипва. Простата мастопатия е най–често срещаната форма, с над 70 % от случаите.
Мастопатия клас II или „пролиферативна мастопатия“
В тази форма определени клетки растат по–бързо от други, това често са клетките на млечните канали. Мастопатията не засяга външния вид на клетките. При около 25 % от случаите пролиферативни мастопатия е втората форма по честота.
Мастопатия клас III или „тежка мастопатия“
Най–рядката форма, при 5 % от случаите. Биопсията разкрива патологичните клетки. Със сигурност това все още не е рак, но клетките може да се модифицират в рак по–късно. Жени с тежка мастопатия имат риск 2 до 4 пъти по–висок за рак на гърдата. Редовните проверки са наложителни с цел откриване на евентуални дегенерации на тъканта.

Какви са симптомите на мастопатия?
Симптомите на мастопатията варират значително, както по отношение на вида, така и на интензивността. Въпреки това нито вида на симптоми, или интензитета не отразяват тежестта на мастопатията. Характерното за мастопатията е, че симптомите се появят към края на цикъла, т.е. малко преди менструацията (предменструален синдром). Най–честите симптоми са:
– Усещане за напрежение или болка в гърдите
– Осезаемо на докосване възелче или възли и отоци по гърдите, пациентите често имат много малки възелчета, концентрирани на няколко места.
– Течност и секреция от зърното често също показва наличието на кисти.

Напомняне:не всеки възел е синоним на рак. Въпреки това всяка промяна в гърдите ви изисква медицинско наблюдение и оценка. Важно е, всяка жена да се проверява самостоятелно редовно.

Как се поставя диагнозата мастопатия?
– История с разглеждане на симптомите
– Палпиране на гърдите
– Сканиране
Мамография
– При съмнение за злокачествени промени: взимане на биопсия

Какви са възможностите за лечение на мастопатията?
Няма окончателно лечение за мастопатия, само се третират симптомите. Възли или кисти, за които се подозира рак, могат да бъдат хирургично премахнати по оперативен път. Аналгетиците може да бъде ефективна при болката. Симптомите също могат да бъдат смекчени чрез гелове, съдържащи гестаген. Мастопатия от тежък клас (клас 3) е свързана с повишен риск от рак на гърдата. Хирургичната резекция не е непременно необходимо веднага, но редовните проверки трябва да се извършат, за да се открият навреме евентуалните ракови дегенерации. Често лекарите предписват и добавки с витамини А, В и Е, които да подобрят работата на черния дроб, чиято функция често е засегната при жени с мастопатия.

Какви са възможни усложнения от мастопатията?
Само тежката мастопатия може да се доразвие в рак на гърдата. Една жена, засегната от другите форми на мастопатия трябва да се опита да живее спокойно  със симптомите на състоянието.

Каква може да бъде превенцията срещу мастопатията?
Единствено редовните прегледи на гърдата самостоятелно и медицинските тестове един до два годишно могат да предотвратят евентуални усложнения на състоянието.

Как да Подобрим Качеството на Спермата?

Предишна публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник