Синузит

Какво е Синузит?
Синузитът е възпаление или подпухване (подуване) на тъканите на лигавицата на синусите. Нормално е синусите да са пълни с въздух, но когато са запушени и пълни с течност, в тях може да се развият микроби (бактерии, вируси и гъбички) и да причинят инфекция. Условията, които могат да причинят запушване на синусите – синузит, включват: студено време, алергичен ринит (подуване на лигавицата на носа), назални полипи (малки израстъци в лигавицата на носа) или отклонена преграда (промяна в носната кухина).

Има различни видове синузит:
– Остър синузит: той се появява внезапно при студено време, подобни симптоми като хрема, запушен нос и болка в лицето, която не изчезва след 10 до 14 дни. Острият синузит обикновено продължава 4 седмици или по–малко.
– Хроничен синузит: характеризира се със симптоми, които продължават 8 седмици или повече.
– Рецидивиращ синузит: няколко прояви на симптомите в рамките на една година.

Кой получава синузит?
Хората, които са изложени на по–висок риск от синузит, са такива с:
– Носна лигавица, която се подува от една обикновена настинка
– Структурни различия в носните канали
– Назални полипи
– Повишен риск от инфекции, когато се приемат лекарства, които потискат имунната система.
– При децата има общи екологични фактори, които допринасят за синузита включват алергии, заболяване от други деца в детската градина или училище, биберони, пиене от шише в легнало положение  и дим в околната среда. При възрастните допринасящи фактори са най–често инфекции и тютюнопушенето.

синузит

Какви са различните видове признаци и симптоми на хроничен синузит?
Хората с хроничен синузит имат следните симптоми за 8 седмици или повече:
– Носна обструкция/запушване
– Гной в носната кухина
– Температура
– Носен секрет
Допълнителни симптоми за хроничен синузит може да са:
– Главоболие
– Лош дъх
– Умора
– Болки в зъбите

Как се диагностицира синузит?
За диагностициране на синузит, вашият лекар ще прегледа симптомите и ще ви направи физически преглед, които може да включва натискане на синусите. Той може също да погледне зъбите ви, за да види дали имате възпалени параназални синуси.

Други диагностични тестове за оценка на потенциалните причини за синузит може да включват микробиология на назалната слуз, назална ендоскопия, рентген, тестване за алергии или кръвни проби.

Какво е назална ендоскопия?
Носната ендоскоп се прави със специална тръба, оборудвана с малка камера, използвана да разгледа вътрешността на носа и синусите. Ендоскопията позволява на вашия лекар да види недостъпните места на синусите. Процедурата се използва да наблюдава признаци на обструкция, както и откриване на носни полипи, скрити от рутинните прегледи на носа.

Как се лекува синузит?
Лечението на синузита зависи от неговата тежест.
– Остър синузит. Ако имате проста синусна инфекция, вашият лекар може да препоръча лечение с деконгестанти и парни инхалации. Лечението се назначава от специалист.
– Хроничен синузит. Топлият влажен въздух може да облекчи запушените синуси. Вдишването на пара от тенджера с вряща вода може също да помогне. Топлите компреси са полезни за облекчаване на болките в носа и синусите. Капки с физиологичен разтвор също са безопасни за употреба за синузит. Лекарят ви също може да ви предпише и антибиотици или устни стероиди.

Други възможности за лечение за синузит
За да намалите запушването, причинено от синузита, вашият лекар може да предпише назални спрейове (някои може да съдържат стероиди), капки за нос или орални лекарствени медикаменти. Ако страдате от тежък хроничен синузит, оралните стероиди може да се предписват за да се намали възпалението, обикновено само когато другите лекарства не са проработили. Антибиотиците ще се предписват за всяка бактериална инфекция, изолирани от синусите (антибиотици не са ефективни срещу вирусна инфекция). Антихистамините може да се препоръчат за лечение на алергии. Противогъбичните лекарства може да се предписват за гъбична инфекция на синусите.

Ще трябва ли да направите промени в начина си на живот?
Пушенето не се препоръчва при синузит, но ако пушите, трябва да се въздържате по време на лечение на проблеми със синусите. Няма специална диета,  която е задължителна, но пиенето на допълнителни течности, може да  помогне за намаляване на секретите.

Нужна ли е синусна хирургия?
Слузта се изработва от тялото, за да се овлажняват стените на синусите. Възпалението и подуването от алергия  може да ограничи отварянето на синусите и  да блокира движението на слузта. Ако антибиотицит и другите лекарства не са ефективни за отварянето на синусите, може да се наложи хирургическа намеса. Също така, ако има структурни аномалии на синусите – например носни полипи, които може да попречат на синусовия дренаж, хирургията може да бъде необходима при такъв синузит. Хирургията може да се извърши под обща упойка или местна, с помощта на ендоскоп. Повечето хора се връщат към обичайните си всекидневни дейности в рамките на 5 до 7 дни след операцията. Пълното възстановяване в повечето случай отнема около 4 до 6 седмици.

Какво се случва, ако не се лекува синузитът?
Забавяне на лечението за синузита може да доведе до страхотен дискомфорт от ненужната болка и тежест. В изключително редки обстоятелства, ако не се лекува синузитът може да доведе до менингит или мозъчен абсцес и инфекция на костите, което да завържи с фатален край. Ако смятате, че може да имате синузит, незабавно се консултирайте с вашия лекуващ лекар, за да уточните по–нататъшните стъпки за изясняване на състоянието и за пълното лечение на синузит.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация