Запушен Нос

Какво означава и кога се появява запушен нос?
Състоянието, познато като „запушен нос“ се появява, когато носната и прилежащите тъкани и кръвоносните съдове се подуят от излишна течност, което предизвиква чувство на запушване. Запушването може да бъде придружено от секретиране на носа, познато като „сополив нос.“ По–големите деца и възрастните хора казват, че появата на запушен нос е много досадна. То може да бъде доста сериозно при бебета, които може да бъдат възпрепятствани при сукане.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви са най–честите причини за запушен нос?
Запушването може да бъде причинено от нещо, което дразни или възпалява носните тъкани. Това може да са инфекции — като настинки, грип или синузит, алергии и различни дразнители, като например тютюнев дим. Някои хора имат хронично хрема без видима причина — състояние, наречено неалергичен ринит или вазомоторен ринит.

По–рядко появата на запушен нос може да бъде причинено от полипи или тумори. Други потенциални причини на запушен нос могат да включват:
запушен нос

– Остър синузит
– Хроничен синузит
– Клъстер главоболие
– Настинка
– Прекаляване с деконгестантните спрейове за нос
– Наркоманиите
– Сух въздух
– Алергия към прах и акари
– Разширената аденоиди
– Хранителна алергия
– Чуждо тяло в носа
Сенна хрема
– Лекарства за високо кръвно налягане
– Хормонални промени
– Инфлуенца (грип)
– Лекарства
– Алергия към мляко
– Алергия към мухъл
– Назални полипи
– Неалергичен ринит
– Професионална астма
– Други инфекции
– Парфюми
– Бременност
– Респираторен синцитиален вирус
– Соеви алергии
– Пикантни храни
Стрес
– Проблеми с щитовидната жлеза
– Тютюнев дим

Причините, които сме изброили по горе са най – честите за при запушен нос, но работата с вашия лекар или друг медицински специалист ще може да извади най–точната медицинска диагноза конкретно за вас.

При запушен нос кога да отидете на лекар?
Запушеният или течащ нос обикновено е просто една досада. Но то може да бъде и знак за по–сериозен проблем, и то може да бъде особено опасен при кърмачета.
Потърсете вашия лекар, ако:
– Симптомите ви продължават повече от 10 дни.
– Имате висока температура, особено ако тя продължава повече от три дни.
– Вашият назален секрет е зелен и е придружен от болка в синусите или треска. Това може да е признак на бактериална инфекция.
– Имате астма или емфизем, или сте на лекарства които потискат имунната система.
– Имате кръв във вашия назален секрет.

Отведете вашето дете на лекар, ако:
– То е по–малко от 2 месеца и има температура.
– Хремата и запушения нос му причинява проблеми с кърменето или прави дишането му трудно.

Какви стъпки можете да предприемете като самостоятелни грижи при запушен нос?
Докато отидете при вашия лекар, опитайте тези прости стъпки за лечение на запушен нос:
– Ако хремата ви е упорита, с воднист секрет, особено ако е придружена от кихане и сърбеж или насълзяване на очите, вашите симптоми могат да бъдат свързани с алергия, и приема на антихистамин може да помогне. Не забравяйте да следвате инструкциите на етикета много точно.
– За бебета и малки деца използвайте мек аспиратор за премахнете на излишните секрети.
– Избягвайте  дразнителите като цигарен дим и резки температурни промени.
– Пийте много вода.
– Използвайте овлажнители за въздух.
– Впръсквайте спрейове с физиологичен разтвор или сребърна вода.

Не забравяйте, че продължителната употреба на спрейове и капки може да влоши състоянието ви, понеже тези препарати изсушават носната лигавица. Има редица природни средства, с помощта на които ще можете да постигнете облекчение за запушения нос. Такива са:
– Капване на няколко капки изстискан чесън във всяка ноздра – усещането обаче е доста неприятно и дори болезнено, така че сами трябва да прецените дали ще можете да издържите. Иначе, ако го направите  – ефектът се постига бързо, а антибактериалните и антисептични свойства на чесъна помагат за дългосрочното лечение.
– Правете инхалации с лайка или просто с топла вода. Този метод ще ви помогне да освободите запушения нос и да изчистите секретите от носната лигавица.
– Вдишвайте евкалиптово масло, накапано на кърпичка. Методът е бърз, освобождава ви от чувството на тежест в носа и има противовъзпалителни свойства.
– Взимайте горещ душ в много запарена баня, това също ще ви помогне.
– Пийте чайове от мета, сминдух или сок от лук.
– Поставяйте в ноздрите си памучета, напоени с ракия и вдишвайте.

Тези методи не се препоръчват за бебета и малки деца. За тях задължително се консултирайте с лекар, за да избегнете сериозни усложнения. За тях можете да подсигурите овлажнител за въздух и проветрявайте добре помещенията по няколко пъти на ден при температура в тях до около 22–23 градуса.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация