Запушен Нос при Бебе

Всички важни неща които трябва да знаем когато имаме налице запушен нос при бебе!
Запушеният нос се случва, когато тъканите вътре носа се подуят или започнат да произвеждат слуз. Новороденото дете със запушен нос може да издава един характерен свистящ звук или да произвежда сумтене при дишане. В първите няколко дни от живота – новороденото може да звучи така сякаш има запушен нос, защото в утробата то е заобиколено от течност. Понякога бебетата кихат интензивно през първите няколко дни, понеже така тялото се опитва да се отърве от тази натрупана течност в носните проходи.

Ако вашето бебе има запушен нос, то може да диша през устата, което може да направи храненето му с бутилка или от гърда по–трудно. В много редки случаи появата на запушен нос при бебе нос може да причини проблеми с дишането. Обикновено назалната конгестия отминава от само себе за около една седмица. Изключително сух въздух в стаята на бебето също може да предизвика чувствителност на лигавицата на носа и тя да изсъхне. Кръвоносните съдове вътре в сухия нос може да предизвикат дори кървене. Ако носа на бебето не е наранен, но кърви, това може да бъде показател за изсъхнала лигавица. Тази сухота също може да се получи и от студено време. Сухота в носа често се влошава през студените зимни месеци, когато парно прави въздуха вътре в дома доста сух.

запушен нос при бебе

Причини за запушен нос при бебе
Факторите са няколко:
– сух въздух
– дразнители като прах, парфюми или цигарен дим
– вирусни заболявания, като една на пръв поглед обикновена настинка

Опитайте да предприемете мерки, за да помогнете на вашето бебе, ако има запушен нос. Ако вашето дете има затруднено дишане или проблеми с храненето, се консултирайте с вашия детски лекар, за да се изключи всяка възможност за инфекция или заболяване, което може да причинява запушеният нос.

Как да повлияете положително на сухата при запушен нос при бебе?
Ако сухият или раздразнен нос създава притеснения на вашето бебе, изпробвайте тези съвети:
Овлажнявайте бебешкия нос – Можете да закупите физиологичен разтвор под формата на капки или спрей от аптеката. На пазара се предлагат много видове такива продукти. Сложете детето по гръб. Поставете кърпа или малко одеяло под раменете му и леко натиснете върха на носа, за да улесните проникването на капките. Сложете 2 или 3 капки от разтвора във всяка ноздра. Изчакайте 30 до 60 секунди преди да се дренира носа на бебето. Ако сте купили спрей – следвайте инструкциите за употреба. Уловете слузта извън ноздрата с мека кърпа или памучен тампон. Вашето бебе може да изкашля или да изкиха слузта и физиологичния разтвор навън. Никога не въвеждайте памучен тампон в ноздрите на вашето дете.
Купете специален уред, който овлажнява въздуха в стаята на бебето. Това със сигурност ще помогне за по–бързо справяне с така неприятния проблем запушен нос при бебе. Ако нямате възможност – може да опитате и с паничка вода върху радиатора. Водната пара може да разхлаби слузта в носа на бебето.
Ако имате проблеми при изваждането на слузта, се опитайте да използвате детски аспиратор. Той е с формата на крушка и прави вакуум, когато го стиснете. Внимателно поставете върха му в ноздрата на бебето под прав ъгъл. Не отивайте твърде на дълбоко, защото може да причините увреждане на вътрешната част на носа. Нека въздуха се върне в топчестата страна на аспиратора, заедно с което се издърпва и секрета от носа. Изплакнете аспиратора добре с гореща вода, преди и след всяка употреба. На пазара се предлагат и аспиратори, които имат накрайник, който се включва в прахосмукачката и така издърпва слузта, но мненията за тях са противоречиви, така че проучете добре всичките гледни точни по въпроса.

Кога да отведете бебето на лекар?
Обадите се на вашия лекар, ако вашето бебе е със запушен нос и развие някой от следните симптоми:
– Температура
– Обрив
– Запушен нос и оток на челото, очите, едната страна на носа или бузата.
– Запушен нос при бебе, който продължава повече от 2 седмици
– Затруднено дишане или ускорено дишане
– Значителни проблеми при хранене или липса на интерес към храната
– Вашето бебе е изключително дребно или изглежда да има болки

Ако забележите някои от горепосочените симптоми, се обадете незабавно на педиатъра на бебето, защото запушеният нос може да не е безобиден, а да е симптом на нещо по–сериозно като:
– Вирусна инфекция
– Стафилококова инфекция
– Настинка или грип
– Шарка
– Алергична реакция
– Нарушения във вътрешната структура на носа

След обстоен преглед и евентуални тестове, педиатърът най–добре ще ви посъветва какво да направите по отношение на бързо облекчаване и трайното излекуване на така неприятния запушен нос при бебе.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):