Биберон

Да се дава ли биберон на бебето, кога да се дава и кога да го махнем? Предимства и недостатъци при използването на биберон.
Сигурно сте чували да ви призовават да не давате биберон на бебето ви, защото ще му се изкривят зъбите като порасне, защото е ,,лош” навик. Ако сте родители за първи път е нормално да се питате как да процедирате с биберона, да го давате ли, от кога, кога да го махнете. Най–добре проучете изобилието от информация, която днес интернет предоставя, разучете всички противоречиви мнения по темата и сами преценете кое е най–удачното за вас. Днес бибероните се използва главно, за да донесат комфорт и успокоение на бебето, а фирмите производители залагат на все по–качествени материали и анатомични форми, така че да няма никаква опасност за бъдещото развитие на детето. Неслучайно и самите биберони вече се предлагат по възрастови категории, защото са съобразени с редица специфики в израстването на детето.

биберон

Какво е Биберон?
Биберонък е вид залъгалка за бебето от най–ранна детска възраст и представлява един вид заместител на майчината гърда и зърното. Може да е изработен от различни материали като латекс, каучук и др., а също така и различни размери в зависимост от възрастта на детето.

От кога може да се дава биберон на бебето?
Биберон може да се дава още от първия ден след раждането, но е хубаво да го ограничите през първите 40 дни. По добре слагайте бебето на гърдата си за да изгради своя сукателния рефлекс.

Да се дава ли биберон на бебето?
Няма нищо лошо да се дава биберон на новороденото бебе, а дори и като поотрасне. Той успокоява бебето още от раждането, а на по късен етап когато започнат да се показват зъбките играе важната роля да почесва венците.

До кога се дава биберон на бебето?
Детето само ще покаже до кога има нужда от него, но в един момент може би детето ще е твърде голямо за биберон и ще трябва вие да се намесите.

В настоящата статия ние ще се опитаме максимално ясно и точно да ви представим в обобщен вид ползите и недостатъците от използване на биберон:

Какви са основните видове предимства при използването на биберон?
– Биберонът има вълшебната способност за миг да успокои плачещото бебе, което да носи комфорт за него и за околните.
– Замества нуждата на бебето постоянно да суче мляко от гърдите на майка си, което може да бъде доста изтощително за нея и да направи зърната й много чувствителни и раздразнени. Освен това, ако ползвате биберон, ще предотвратите смученето на палеца, което се наблюдава при много деца, които не ползват залъгалка. Последното доказано носи вреди върху зъбите в бъдеще.
– Редица изследвания в Западна Европа сред малки бебета – показват, че опасността от синдрома за внезапна детска смърт може да бъде намалена драстично посредством употребата на биберон. По отношение на проучванията трябва да се правят още изследвания, за да се покаже каква е ясната причина за този факт.
– Доказано е, че биберона носи голямо удоволствие на малчовците и те изпитват голямо задоволство в процеса на смучене на залъгалка.

Какви са различните видове недостатъци при използването на биберон?
– Като основен негатив при използването на биберон, може да се посочи, че той може да задоволи в голяма степен сукателния рефлекс при бебето и така да се намали стимулацията на майчините гърди за производство на мляко. Поне до четирийсет дни на бебето не се препоръчва да му се дава залъгалка, защото в този период то трябва често да се поставя на гърдите на майка си, така че да стимулира кърмата и да може тя по–бързо и пълноценно да се регулира спрямо реалните нужди на детето. В този период започват и коликите, така че е добре при безпокойство и нервност на мъничето – да предлагате не биберон, а гърдите си, така ще се получи личен контакт и бебето ще се успокои бързо като се почувства в безопасност в прегръдките на мама.
– При някои деца, които интензивно използват биберон, се наблюдават чести и повтарящи се ушни инфекции. Интензивното смучене води до пренос на бактерии от носа към средното ухо и така да се получи бактериално огнище, което да е трудно за излекуване. Препоръчва се постепенно до година биберонът да се ограничава схематично все повече и накрая да бъде премахната съвсем.
– Прекалената привързаност към биберонът може, според някои психолози, да наруши естествените етапи в психо–емоционалното развитие на детето. Има опасност то да приеме биберонът като единствено средство за успокоение и то да остане неспособно да намира в себе си сила да се справя с моментите, които го напрягат и притесняват.
– Ако биберонът се използва много време след като детето е навършило една година и сученето е неконтролируемо по всяко време на деня, това е възможно да доведе до сериозни проблеми с изникващите млечни зъби, с емайла им и дори да промени захапката на детето. Особено вредно е и това, което някои баби и майки правят – а именно да потапят биберона в мед или захар – това води до по–силно пристрастяване на детето към залъгалката и до ранно разваляне на зъбите и до сериозни кариеси много преди смяната на млечните зъби, което може да доведе и до увреда на постоянните.

Бибероните не са дяволско средство или нещо страшно и вредно, ако се използват с мярка и разумно. Подменяйте ги редовно, според възрастта на малчугана, особено ако видите, че са скъсани, постепенно ограничете сученето и се опитайте около година да ги махнете. Ако не успеете да се справите с отстраняването, не се тормозете и следете детето така че да не го стресирате с насилствено отнемане на бибата. Всяко дете следва свои собствен ритъмна развитие, така че най–добре следете този ритъм на вашето детенце, така то и вие ще сте спокойни и щастливи без значение дали сте с биберон или не.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.