Детегледачка

Търсите детегледачка, то тогава следващите редове ще са ви много полезни. В тази статия ще се опитаме много накратко и по ясен начин да ви представим предимствата и недостатъците по отношение на използването на детегледачки. В България навлиза все повече прибягването до такъв вид услуга, предимно в големите градове, където младите са вглъбени в своето кариерно развитие, а родителите им не могат да се включват в грижите за внуците, тъй като не могат да се пенсионират на време. В момента средната цена за наемане на детегледачка на час е около 4 лева, при по–редовна заетост може да бъде и 2 лева, а при постоянна заангажираност месечното възнаграждение на детегледачката може да бъде между 450 и 900 лева, в зависимост от квалификацията й и възрастта й.

детегледачка

Какво да търсите при избора на детегледачка?
При избора на детегледачка е добре предварително да имате изградени изисквания за нея като:
– На каква възраст искате да бъде тя?
– Пушачка ли да бъде или категоричен въздържател?
– Какво е образованието й и има ли опит в отглеждането на деца?
– Да има ли свои деца?
– Какво заплащане можете да предложите, какъв е максималният ви бюджет?
– Дали искате тя само да гледа детето ви или да се включва и в други дейности като пране, гладене, готвене.

Важно е да не правите никакви компромиси, защото тази жена ще бъде през голяма част от деня до детето ви и от нея ще зависи неговото добро състояние. Търсете сметка за всяка дейност с детето и, ако не сте доволни, я сменяйте своевременно.

Какви са предимствата от използване на детегледачка?
Едно от основните предимства от използването на детегледачка е, че вашето дете ще бъде персонално обгрижвано и ще се радва на изобилие от индивидуално внимание. Вече има много фирми, които предлагат професионални детегледачки, които са проверени и сигурни и които имат нужните квалификации, за да се грижат за деца. Детегледачи често са част от една локална мрежа на детегледачи. Тези мрежи често са полезни, ако искате да намерите алтернативни грижи за децата, когато вашата детегледачка е болна или й отиде на почивка. Дори ако вашата детегледачка не е част от мрежа, тя може да знае други доверени детегледачи, които може да помогнат в извънреден момент.

Понякога семействата, които могат да си го позволят, наемат детегледача, която обикновено е пенсиониран педагог и която започва да се грижи за детето от бебе та чак до средното училище. Тази приемственост дава на детето голямо чувство за сигурност и увереност.

Родителите са склонни да се доверят за отглеждането на техните деца основно на проверени и сигурни хора, така че да са спокойни за качеството на услугите на жените, които ще гледат децата им. Другото основно удобство е, че детето си е вкъщи – в позната и уютна среда, което подкрепя неговото правилно развитие и растеж.

От практическа гледна точка, използването на детегледачи често е много по удачен и добър подход за отглеждането на дете, пред това то да посещава детско заведение, особено държавно такова. Детегледачката може да ви предложи една гъвкавост при грижите за детето, която може да бъде особено полезна, ако работите на смени.

Често децата, които се отглеждат от детегледачка, дават много по–добри резултати по отношение на личностното си и интелектуално развитие, в сравнение с децата, които се развиват в детска градина, където няма физическа възможност за персонални грижи и занимания.

Какви са недостатъците от използването на детегледачка?
Детегледачката не може да гарантира всеки път резервен човек, който да поеме грижите за детето, ако тя се разболее или ако имат някакъв друг спешен случай, дори ако тя е част от местна мрежа за детегледачки. Ако не можете да намерите кой да се грижи за детето при възникване на някакво извънредно обстоятелство, трябва да бъдете в състояние да вземете неплатен отпуск или болничен, за да се погрижите за него.

Ако вашата детегледачка е млада и се грижи за собствените си деца, трябва да сте убедени, че те няма да се даде преференциален режим над собственото си дете. Няма гаранция, че това ще се случи, но все пак това е един въпрос, който може да се появи в съзнанието на някои родители и да ги накача да се почувстват доста неудобно.

На детегледачката вие ще поверите не само своето дете, но и дома си, така че трябва да имате пълна сигурност и доверие в тази личност. Голям минус е, че първоначално човек може да се заблуди, а реално да се окаже, че се е предоверил и грижите за детето не са това, което сте търсили, така че не трябва да се бавите и да отстраните неподходящия човек.

Понякога е трудно да решите какъв да е профилът на идеалната детегледачка, но за тази цел трябва да погледнете по–глобално и да анализирате персоналните ви нужди – ако детето е по–мъничко и тепърва ще прохожда, можете да ангажирате по–възрастна жена с опит, ако то е по–голямо и палаво ще е добре да наемете млада жена, която да има сили да отговаря на енергичността на детето, особено, когато то играе навън. Ако то е по–спокойно и уравновесено и вече разбира и проявява интерес да учи нови занимателни неща, можете да наемете жена с педагогически опит и дори с владеене на езици, която да обучава и да развива когнитивните способности на детето ви.

Когато решавате дали да използвате детегледачка за отглеждането на вашето малко съкровище, имайте предвид, че това, което вие виждате като недостатък може да бъде предимство на някой друг, така че е най–добре да основавате решението и избора си върху това, което чувствате като най–подходящо и уместно точно за вас и вашето дете при избор на детегледачка.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!