Здраве

Какво е Бактериална Вагиноза

Обновена: 03-01-2018

Какво е Бактериална вагиноза?
Бактериалната вагиноза (БВ) е много често срещано състояние, при което се получава нарушаване в баланса на естествените бактерии вътре във влагалището. Тя обикновено не причинява вагинално възпаление или сърбеж, но често води до необичайно вагинално течение. Ако имате това състояние, течението ви може да:
– бъде със силна миризма на риба, особено след полов акт
– стане бяло или сиво
– стане кремообразно

Бактериалната вагиноза не е сериозна за по–голямата част от жените, въпреки че тя може да бъде опасна, ако симптомите се развият по време на бременност и ако имате история на усложнения, свързани с бременността. Около половината от жените с Бактериалната вагиноза нямат никакви симптоми.

Защо се получава бактериалната вагиноза?
Вагината естествено съдържа микс от много различни бактерии. В случаите на бактериална вагиноза – броят на някои бактерии се увеличава и това  засяга киселинния баланс на вагината. Това, което води до тези промени в равнището на бактериите, все още не е ясно. Бактериалната вагиноза не е класифицирана като полово предавана инфекция, но вие сте изложени на висок риск от развитие на състоянието, ако сте сексуално активни. Има редица фактори, които увеличават риска от нейното развитие, включително:
– използване на ароматни сапуни или пяна
– поставяне на вътрематочни средства за защита от нежелана бременност.
– използването на вагинални дезодоранти.

какво е бактериална вагинозаКакво може да е усложнението от бактериална вагиноза?
Ако бактериалната вагиноза се развие по време на бременност, тя може да увеличи риска усложнения като преждевременно раждане или аборт. Това обаче е по–характерно за жените с предишни проблемни бременности. Като предпазна мярка вие трябва да се свържете вашия гинеколог, ако сте бременна и имате вагинално течение (въпреки че течението може да бъде нормална част от бременността). Бактериалната вагиноза също може да повиши риска от развитие на повечето полово предавани болести.

Каква е превенцията срещу бактериалната вагиноза?
Причините за бактериална вагиноза не са напълно изяснени, така че не е възможно тя напълно да се предотврати. Въпреки това може да успеете да намалите риска от развитие на това състояние, ако избягвате:
– използването на ароматизирани сапуни
– използването на вагинални дезодоранти
– вагинален душ
– използване на силни препарати при пране на  бельото

Тези всички неща могат да нарушат физическия бактериален баланс във вагината, което го прави по–вероятно развитието на бактериална вагиноза.

Какви са причините за бактериална вагиноза?
Бактериалната вагиноза възниква, когато има промяна в естествения баланс на бактериите във влагалището. Вагината трябва да съдържа бактерии, наречени лактобацили, които произвеждат млечна киселина. Това прави вагината леко кисел, което предотвратява нарастването на други бактерии. Жените с БВ са склонни към временен недостиг на лактобацили, което означава, че влагалището не е толкова киселинно, колкото трябва да бъде. Това позволява на други видове бактерии да растат. Все още е неясно какви са причините за тази промяна, въпреки че рискът за вас се увеличава, ако вие:
– сте сексуално активни, особено ако имате нов сексуален партньор или множество сексуални партньори
– Използвате вътрематочно устройство (спирала) – това е контрацептивно устройство, което слага в матката.

Кога да потърсите медицинска помощ?
Посетете вашия лекар, ако забележите някакво необичайно вагинално течение, особено ако сте бременна. Важно е да се провери за наличие на някакви инфекции и да се предотвратят бъдещи усложнения.

Как се диагностицира бактериалната вагиноза?
Посетете вашия лекар колкото е възможно по–скоро, ако имате някаква необичайна секреция от влагалището. Важно е да се определи дали имате бактериална вагиноза или подобно състояние, например трихомониаза или гонорея. Те също могат да причинят необичайно вагинално течение. Вашият лекар може да диагностицира бактериалната вагиноза по описание на симптомите и чрез изследване на вагиналния секрет. В частност той ще търси най–вече сивкаво течение с много неприятна миризма В някои случаи това може да бъде достатъчно, за да потвърди диагнозата.

Какво изследване се правят?
Може да бъде взета проба от клетките от стената на влагалището с помощта на пластмасова клечка с тампон на края. Пробите се изследват, за да се провери за признаци на БВ. В някои центрове резултатът може да бъде на разположение веднага, но това може да отнеме и до една седмица, ако пробата е изпратена в лаборатория.

Какво е лечението на бактериална вагиноза?
Бактериалната вагиноза обикновено е успешно лекувана с помощта на кратък курс на антибиотици. В повечето случаи ще ви бъде предписан антибиотик на таблетки, който да вземате два пъти дневно в продължение на пет до седем дни. В момента няма доказателства, че пробиотиците като тези, които се откриват в някои кисели млека, са способни да лекуват или предотвратят БВ. Независимо от вида антибиотик, който ви е предписан, е много важно да го довършите до края, дори и ако започнете да се чувствате по–добре. Това помага за намаляване на риска от рецидив на симптомите. Антибиотиците може да имат и странични ефекти. Те може да предизвикат гадене, повръщане и лек метален вкус в устата. Най–добре е да ги вземате след консумиране на храна. Обърнете се към вашия лекар, ако започнете да повръщате, когато вземете лекарството. Те могат да препоръчат алтернативна форма на лечение. Не пийте алкохол, докато приемате антибиотиците и за най–малко 48 часа след завършване на курса на лечение.

При някои жени първият курс на лечение не успява да излекува ефективно бактериалната вагиноза. Необходимо е да се направят корекции в избрания антибиотик, както и да държите високо ниво на лична хигиена и да предприемете промени в начина си на живот като започнете да спазвате една добре балансирана хранителна диета и да спортувате регулярно, така че да поддържате имунната си система в отлично състояние.

Киселини при Бременност Лечение

Предишна публикация

Comments

Leave a reply

Още в Здраве

миомен възел

Миомен Възел

Какво е миомен възел? Миомният възел или фиброма е доброкачествен нераков тумор, който растат вътре, върху или ...
Здраве
малка матка

Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка? Когато едно момиче се роди с матка, която е ...
Здраве
левкоцити в урината

Левкоцити в урината

Ако имате левкоцити в урината следващите редове ще ви дадат допълнителна информация и ще избистрят нещата около ...
Здраве
дребна шарка

Дребна шарка

Какво е дребна шарка (Морбили)? Дребната шарка е още позната като Морбили. Тя е много заразно инфекциозно ...
Здраве