Бактериална Вагиноза

Какво е бактериална вагиноза?
Бактериална вагиноза е вид вагинално възпаление, което е резултат от прекомерното развитие на един или няколко вида от бактериите, които нормално присъстват във вагината, но с което се нарушава естественият баланс на вагиналните бактерии. Най–често жените в репродуктивните си години са засегнати от бактериална вагиноза и всяка жена може да претърпи това възпаление. Лекарите не знаят защо точно се развива бактериалната вагиноза, но някои дейности като незащитен сексуален контакт ви поставя в по–висок риск от това усложнение.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви са различните видове симптоми на бактериална вагиноза?
Симптомите при наличието на бактериална вагиноза включват:
– Вагинално течение, което е със сивкаво бял цвят,
– Зловонна вагинална миризма на риба, особено след полов акт
– Вагинален сърбеж
– Парене при уриниране

бактериална вагиноза

Какви са основните причини за бактериална вагиноза?
Бактериалната вагиноза е резултат от свръх растежа на различни микроорганизми, които обикновено са налични във вагината ви. Обикновено „добрите“ бактерии (лактобацили) превъзхождат по численост „лошите“ бактерии (анаероби) във вагината. Но, ако анаеробни бактерии станат твърде много, те разстройват естествения баланс на микроорганизмите в вагината, което води до така наречената бактериална вагиноза.

Какви са рисковете фактори при налична бактериална вагиноза?
– Голям брой сексуални партньори. Връзката между броя сексуални актове и бактериална вагиноза не е напълно изяснена, но бактериална вагиноза настъпва по–често при жени, които имат често различни сексуални партньори или дори нов партньор. Бактериалната вагиноза също се случва по–често при жени, които правят секс с жени.
Дамски душ. Практиката за изплакване на вагината с вода или с почистващ агент отвътре нарушава естествения баланс на вагиналната среда. Това може да доведе до по–голямо развитие на анаеробни бактерии, които на свой ред може да причинят бактериална вагиноза. Тъй като влагалището се почиства самостоятелно, такива процедури не са необходими.
– Естествени липса на лактобацилни бактерии. Ако в естествената вагинална среда не се произвеждат достатъчно добри лактобацилни бактерии, е по–вероятно да развиете бактериална вагиноза.

Какви могат да бъдат усложненията от бактериалната вагиноза?
Като цяло бактериалната вагиноза не причинява усложнения. Но при определени обстоятелства може да доведе до:
Преждевременно раждане. При бременните жени наличната бактериалната вагиноза може да признак за преждевременно раждане или раждане на по–малко бебе.
– Полово предавани инфекции. Бактериалната вагиноза прави жените по–податливи на полово предавани инфекции, ХИВ, херпес симплекс, хламидии или гонорея. Ако имате ХИВ, бактериалната вагиноза увеличава шансовете вие да предадете вируса на вашия партньор.
– Риск от заразяване след гинекологични операции. Бактериалната вагиноза може да бъде свързана с по–голям шанс от развитие на след хирургическа инфекция след процедури като хистеректомия или дилатация и кюртаж.
– Тазова възпалителна болест. Бактериалната вагиноза може да е предпоставка за  инфекция на матката и фалопиевите тръби, което може да доведе до безплодие.

Какви са изследванията за диагностициране на бактериалната вагиноза?
За диагностициране на бактериалната вагиноза, вашият лекар може да:
– Задава въпроси за вашата медицинска история. Конкретно той може да поиска информация за всяка предишна вагинална инфекция или полово предавана инфекция.
– Извърши вагинален преглед. По време на него лекарят визуално разглежда вашите външни гениталии за признаци на вагинална инфекция и да вмъкне два пръста във вагината ви, докато натиска корема ви с другата ръка, за да провери вашите органи за необичайни характеристики, които могат да посочат заболяване.
– Вземе проба от вагиналния ви секрет. Това може да бъде направено, за да с провери за свръх растеж на анаеробни бактерии във вашата влагалищна флора. Вашият лекар може да разгледа вагиналния секрет под микроскоп, търсейки вагинално клетки, покрити с бактерии, които са признак на бактериална вагиноза. Вашият лекар лесно може да провери киселинността на вагиналната среда чрез поставяне на рН тест ленти във вагината ви. Вагинална рН 4.5 или по–висока е друг знак на бактериална вагиноза.

Какво е лечението за бактериалната вагиноза?
За лечение на бактериална вагиноза, вашият лекар можа да назначи най–правилната терапия за вас спрямо вашите конкретни симптоми. Трябва да бъдете много стриктни, може да се наложи да пиете орални таблетки или да ползвате само вагинални овули. Препоръчително е да избягвате консумацията на алкохол и да подобрите диетата си, за да повишите по естествен начин имунитета си – евентуално чрез яденето на определени видове на кисело мляко или други храни, съдържащи лактобацили. Като цяло не е необходимо лечение на мъжкия сексуален партньор на жената, но бактериалната вагиноза може да се разпространи между женски партньори. Особено важно е за бременните жени със симптоми на бактериална вагиноза да се лекуват, тъй като това може да намали риска от преждевременно раждане или раждане на дете с по–ниско тегло. Взимайте лекарствата или използвайте крем или гел за толкова дълго, колкото вашия лекар ви го е предписал, дори ако вашите симптоми на бактериална вагиноза изчезнат. Спирането на лечението по–рано може да увеличи вероятността от повторение.

Повторение на бактериалната вагиноза:
Лечение на бактериалната вагиноза е ефективно, но в някои случай може да има повтаряне на симптомите в рамките на 3 до 12 месеца. Учените проучват схеми на лечение за повтарящата се бактериална вагиноза. Ако симптомите ви се повтори скоро след лечението, говорете с вашия лекар за други опции за терапия.

Каква е превенцията за бактериална вагиноза?
За да се предотврати бактериална вагиноза можете да:
– Намалите вагиналното дразнене. Не ползвайте хидромасажни вани и хидромасажни джакузита. Използвайте меки сапуни и тампони или превръзки без аромат.
– Не правете дамски душове. Повтарящите се дамски душове нарушават нивото на нормалните стойности на микроорганизмите, които пребивават във влагалището и всъщност може да увеличи риска от вагинална инфекция.
– Избягвайте полово предаваните инфекции. Използвайте мъжки презервативи. Ограничете броя на сексуалните партньори или се въздържайте от сношения, за да намалите риска от полово предавана инфекция и развитието на бактериална вагиноза.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).