Вагинален секрет

Вагиналния секрет повдига доста общи въпроси в ума на жените, включително дали той е нормален или не е. На разположение има много източници с информация, но често те са противоречиви и не многоаспектни, така че ако имате някакви притеснения е най-добре да се обърнете към гинеколог, който прецизно да разгледа състоянието ви и ако е необходимо да изследва допълнително вашия вагинален секрет.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

вагинален секрет

Какво е вагинален секрет?
Най-общо вагиналния секрет се определя като течност, освободена от жлезите във влагалището и шийката на матката. Този секрет пренася мъртвите клетки и бактерии от тялото, а вагиналното отделяне помага на вагината да се почисти и да се предотврати инфекцията. Важно е също да кажем, че нормалната вагинална секреция варира по количество спрямо индивидуалната жена, както и се различава по цвят в диапазон прозрачен до млечно бял флуид. Течението може да има лека миризма, която трябва да не е неприятна, защото всяко отклонение от това е признак на инфекция. Има моменти, когато количествата на вагиналната течност могат да се променят. Веднага след менструалния цикъл например почти няма вагинален секрет. Два до три дни след края на периода, се появява дебело и бяло течение. Няколко дни по-късно промените в консистенцията се появяват по-скоро като лигавици. Преди овулацията секретът става ясен и лепкав и непосредствено преди следващия период става дебел и млечно бял.
Вагиналния секрет по време на бременност е по-тънък, бял, млечен и дори леко миришещ. Количеството се увеличава по време на бременност, а след менопаузата той намалява поради ниските нива на естроген в организма на жената. Следните неща може да доведат до понижаване на нивата на естрогена, което води до намаляване на вагиналния секрет:
– Лекарства или хормони, използвани за лечение на рак на гърдата, ендометриоза, фиброиди или безплодие
– Хирургия за отстраняване на яйчниците
– Радиационно лечение на тазовата област
– Химиотерапия
– Тежък стрес, депресия или интензивни упражнения

Какви изводи можете да направите за вагиналния си секрет, съдейки по неговия цвят, миризма и количество?
Бяло и плътно течение: Ако наблюдавате дебела и бяла секреция, заедно с други симптоми като сърбеж, парене и дразнене, това вероятно се дължи на гъбична инфекция. Ако нямате придружаващи симптоми, това е нормално течение. Можете също така да забележите увеличение на плътността и белотата на секрета ви преди и след менструация.
Жълтеникаво течение: Жълтата секреция е ненормално явление, тъй като това е признак на бактериална инфекция или полово предавана болест. Също така може да има миризма, свързана с него. Причини за такава секреция може да са: трихомониаза, гонорея, хламидия, тазова възпалителна болест, бактериална вагиноза и т.н.
Кафяво течение: Кафевия вагинален секрет може да бъде причинен от нередовни менструални цикли. Ако се появи кафяво течение, пациентът трябва да планира среща с гинеколог, който да направи оценка на състоянието на пациентката. Това може да е признак на рак на матката или маточната шийка. Освен това, по време на менопаузата, една жена не трябва да има всякакъв вид вагинално кървене, което също е признак на рак на матката.
Зеленикаво течение: Наличието на зелен вагинален секрет не е нормално и е притеснително. Това е признак на бактериална инфекция или полово предавана инфекция като трихомониаза. Всяка жена, която има зелена секреция, трябва да види възможно най-бързо своя гинеколог. Ако сте диагностицирани с трихомониаза, ще бъдете подложени на лечение с антибиотици.
Засилен вагинален секрет в следствие на гъбична инфекция: Вагиналния секрет поради гъбични инфекции е причинен от свръхрастеж на гъбички във влагалището. Симптомите на гъбична инфекция включват дебело, бяло, подобно на извара течение, заедно със сърбеж, зачервяване, дразнене и парене. Грубо казано – около 90 процента от жените ще имат гъбична инфекция в някакъв момент от живота си. Този тип инфекции не са заразни и на разположение на засегнатите жени има много противогъбични кремове без лекарско предписание, които ефективно да се прилагат. Но, ако симптомите не се подобряват с течение на лечението или пациентката има повече от четири гъбични инфекции в рамките на една календарна година, тя трябва да се консултира с гинеколог.

Добре е да бъдете наясно с нормалните и необичайни промени във вашия вагинален секрет. Това ще ви позволи да идентифицирате наличието на инфекция или други проблеми. Като превенция можете да следите за поддържане на добра вагинална хигиена, да носите качествено памучно бельо, да не използвате парфюмирани инримни гелове и дамски душ. Ако имате някакви въпроси относно вида на вашия вагинален секрет, се свържете с вашия гинеколог, за да оцени той състоянието ви и да вземе мерки, така че да се предотврати възможността от бъдещи усложнения и заболявания.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация