Упражнения за очи

В продължение на стотици години, хората са популяризирали различни видове упражнения за очи като „естествен“ природен лек за проблеми с тяхното зрение. Има обаче много малко истински изследвания и научни доказателства, които предполагат, че упражненията за очи могат да подобрят вашето зрение. Въпреки това те могат да помогнат за кондицията на очите ви и да ги накарат да се почувстват значително по-добре.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Ако имате общо очно заболяване като например късогледство, далекогледство или астигматизъм, вероятно няма да почуствате особена разлика от практикуването на упражненията за очи. Хората с най-честите очни заболявания, включително свързани с възрастта – като макулна дегенерация, катаракта и глаукома също ще намерят малка полза от тях.

Тези упражненията вероятно няма да подобрят зрението ви, но могат да помогнат за комфорта на очите, особено ако те са подложени на дразнения поради естеството на работа ви. Състояние, известно като синдром на компютърното зрение – е често срещано сред хората, работещи на компютри през целия ден. Това състояние може да причини:
– сухота в очите
– дразнене на очите
– замъглено зрение
– главоболие

упражнения за очи

Как да упражнявате очите си?
Няколко лесни и бързи упражнения за очи могат доведат до подобрение. Ето няколко различни вида упражнения за очи, които можете да опитате, в зависимост от вашите нужди.
– Промяна на фокуса – Това упражнение действа като тренира фокуса ви. Трябва да се направи в седнало положение. Първо задръжте показалеца на няколко см разстояние от окото. Съсредоточете се върху пръста си. Бавно махнете пръста от лицето си, но продължавайте да държите фокуса си. Погледнете настрани за момент, в далечината. Съсредоточете се отново върху протегнатия пръст и бавно го върнете на няколко сантиметра от очите си. Погледнете пак настрани и се съсредоточете върху нещо в далечината. Повторете това около 3 или 5 пъти.
– Близък и далечен фокус – Това е друго упражнение за фокусиране. Както и при предишното, то също трябва да бъде направено при седнало положение за ваша безопасност. Задръжте палеца си на около 15 см от лицето си и се съсредоточете върху него за 15 секунди. Намерете обект на около 2 метра и се съсредоточете върху него за 15 секунди. Върнете фокуса си върху палеца си. Повторете 5 пъти.
– Проследяване с очи: Също трябва да го направите в седнало положение. Изберете точка на пода около 3 метра пред вас и се съсредоточете върху него. Проследи въображаемо движение на фигурата с очите си. Продължавайте да проследявате за около 30 секунди, след което преминете на фиксирания обект отново.
– Упражнението 20-20-20. Синдромът на компютърното око е сериозен реален проблем за много хора. Човешките очи не трябва да бъдат средоточени върху един обект за продължително време. Ако работите по цял ден на компютър, правилото 20-20-20 може да предотврати цифровото напрежение в очите. За да внедрите това правило, на всеки 20 минути, погледнете нещо на 20 метра разстояние за 20 секунди.

Какво е зрителна терапия?
Някои доктори са специализирани в областта на лечението, наречена зрителна терапия. Зрителната терапия може да включва очни упражнения, но само като част от по-специализирана програма за лечение, извършена под наблюдението на очен лекар – офталмолог или оптометрист. Целта на терапията на зрението може да бъде да укрепи очните мускули. Тя също така може да помогне за повторно обучение на лошото зрително поведение или да помогне за проблеми с проследяването на очите.

Състоянията, които могат да бъдат третирани със зрителна терапия, често засягащи деца и понякога възрастни, включват:
– конвергенция
– страбизъм
– амблиопия или мързеливо око
– дислексия

Съвети за пазене на доброто здраве на очите?
Освен изброените упражнения за очи, може да направите следните неща за да поддържате вашето здраве:
– Направете изчерпателен преглед на очите на всеки няколко години. Правете го дори и да не сте забелязали някакъв проблеми. Много хора не знаят, че могат да виждат по-добре с коригиращи лещи. И много сериозни очни заболявания нямат забележими симптоми.
– Запознайте се добре със семейната си история. Много очни заболявания може да са ви предадени, защото са генетични.
– Оценете обективно рисковите си фактори – Ако сте изложени на повишен риск от проблеми с очите, защото имате диабет или семейна анамнеза за очни заболявания, посещавайте очен лекар на всеки 6 месеца до 1 година
– Носете слънчеви очила. Защитете очите си от вредните UV лъчи с поляризирани слънчеви очила, които блокират както UVA, така и UVB светлината.
– Хранете се здравословно. Диетата, пълна със здравословни мазнини и антиоксиданти, може да помогне да поддържате очите си здрави. И да, яжте моркови! Те са източник на витамин а, който е изключително важен за здравето на очите.
– Ако имате нужда от контактни лещи или очила, носете ги. Носенето на коригиращи лещи няма да отслаби очите ви.
– Спрете да пушите или никога не започвайте. Пушенето е лошо за цялото тяло, включително и за очите ви.

Няма научни доказателства, че ако правите изброените упражнения за очи и вашето зрение ще се подобри, но поне със сигурност ще забавите процесите които може да се случат по наследствена линия. Също така няма да ви навредят. Също така е важно да проверявате очите си чрез контролни прегледи редовно от очен лекар. Те често могат да откриват и лекуват проблеми, преди да забележите симптомите.

Източници:
1. https://www.ors.od.nih.gov/sr/dohs/HealthAndWellness/Ergonomics/Pages/exercises.aspx
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15825744/
3. https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/the-lowdown-on-eye-exercises
4. https://medlineplus.gov/eyemovementdisorders.html

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).