Аденомиоза

Какво e аденомиоза?
Аденомиозата е състояние при което има навлизане или движение на ендометриална тъкан от матката в нейните мускули. Това от своя страна прави стените на матката по-дебели. След като стените на матката са по-удебелени това довежда до тежко или по-дълго от обичайното менструално кървене, както и до неприятна болка по време на менструалния цикъл или сексуален контакт. Точната причина за състоянието не е известна. Въпреки това се смята, че то е свързано с повишени нива на хормона естроген.

аденомиоза

След окончателният край на менструалния цикъл на жената, аденомиозата обикновено изчезва т.е след менопаузата, това тогава също и нивата на естроген спадат.

Има няколко версии за това от какво се причинява аденомиозата. Те включват:
– Наличие на повече тъкани в маточната стена, които се формират при женския плод още преди раждането му и растат по време на зряла възраст.
– Инвазивен растеж на необичайни тъкани, наречени аденомиоми от ендометриални клетки, които се притискат в маточната мускулатура – това може да се дължи на предходна операция и по точно на разрез, направен в матката по време на операция, например по време на секцио при раждане
– Наличие на стволови клетки в стената на маточната мускулатура
– възпаление на матката, което настъпва след раждане – това може да прекъсне обичайните граници на клетките, които са под линията на матката

Какви са рисковите фактори и видовете причини за поява на аденомиоза?
Точната причина за аденомиозата е неизвестна. Въпреки това, има фактори, които поставят жените в по-голям риск от потенциално развитие на състоянието. Те включват:
– възраст между 40 или 50 години, моментът преди менопаузата
– жена, която има деца
– жена, която е претърпяла някакъв вид маточна хирургия – например цезарово сечение или операция за премахване на някакви маточни образования.

Какви са симптомите на аденомиозата?
Симптомите при налична аденомиоза могат да се различават при различните жени, като при някои жени може дори да липсват. Най-честите симптоми на аденомиоза включват:
– продължителни менструални крампи
– зацапване между периодите
– тежко менструално кървене
– по-дълъг менструален цикъл от нормалното
– кръвни съсиреци по време на менструалното кървене
– болка по време на сексуален контакт
– болезненост в коремната област

Как се диагностицира аденомиозата?
Пълна медицинска оценка може да помогне за определяне на най-добрия курс на лечение. Вашият гинеколог първо ще поиска да извърши физически преглед, за да определи дали матката ви е подута и набъбнала. Много жени с аденомиоза може да имат матка, която дори е двойно или тройно по голяма от нормалния размер.
Могат разбира се да се използват и други изследвания. Ултразвукът може да помогне на вашия доктор да диагностицира аденомиозата, като същевременно се отхвърли възможността за наличие на тумори на матката. За тази процедура лекарят ще постави течен гел върху корема ви. След това те ще използва с лек натиск малка ръчна сонда над областта. Сондата ще произведе образи на екрана, за да помогне на соминиграфа да види вътрешността на матката. Гинекологът ви може да поръча ЯМР сканиране за получаване на изображения с висока разделителна способност на матката, ако той не са в състояние да направи диагноза само с ултразвук. ЯМР използва магнитни и радиовълни, за да даде прецизно изображение на вашите вътрешни органи. Ако сте планирали да претърпите ЯМР, информирайте лекаря, ако има някаква вероятност да сте бременна. Също така, не забравяйте да го уведомите, ако имате някакви метални части или електрически устройства в тялото си като например пиърсинг или метален шрапнел от нараняване с пистолет.

Какви са начините за лечение на аденомиоза?
При жените с по-леки форми на това състояние, дори може да не се изисква някакво специфично медицинско лечение. Вашият доктор може да препоръча различни видове лечение, ако симптомите ви създават дискомфорт. Лечението на аденомиозата включва:
– Противовъзпалителни лекарства – Пример за това е ибупрофен. Тези лекарства могат да помогнат за намаляване на притока на кръв по време на периода, както и за облекчаване на тежките крампи. Специалистите препоръчват да започнете използването на противовъзпалителни лекарства 2 до 3 дни преди началото на вашия месечен цикъл и да продължите да ги вземате по време на целия период.
– Хормонални терапии: Те включват прилагане на перорални контрацептиви (противозачатъчни хапчета), медикаменти с прогестин под форма на орален или инжекционен прием или като вътрематочно устройство) и GnRH-аналози като Lupron (леупролид). Хормоналните терапии може да помогнат за контрол на повишените нива на естроген, които могат да допринесат за влошаването на вашите симптоми. Вътрематочните устройства могат да издържат до пет години.
– Аблация на ендометриума: Това включва различни медоти за отстраняване на ендометриума – лигавицата на маточната кухина. Амбулаторна процедура е с кратко време за възстановяване. Въпреки това, тази процедура може да не работи при всеки, тъй като аденомиозата често напада мускулите в дълбочина.
– Емболириране на маточната артерия: Това е процедура, която предотвратява някои артерии да доставят кръв на засегнатата област. С отрязано кръвоснабдяване, аденомиозата се свива. Емболириране на маточната артерия обикновено се използва за лечение на друго състояние, наречено маточни фиброиди. Процедурата се извършва в болница. Тя обикновено включва престой през нощта след това. Тъй като е минимално инвазивна няма риск от белези по матката.
– Ултразвукова хирургия: При нея се използват прецизно фокусирани вълни с висока интензивност, за да се създаде топлина и да се унищожи целевата тъкан. Топлината се проследява с помощта на ЯМР изображения в реално време. Проучванията показват, че тази процедура е успешна по отношение на облекчаване на симптомите.
– Хистеректомия: Единственият начин да се излекува напълно това състояние е да се направи хистеректомия. Това включва пълно хирургично отстраняване на матката. Това се смята за голяма хирургична интервенция и се използва само в тежки случаи и при жени, които не планират да имат повече деца. Яйчниците не влияят на аденомиозата и могат да бъдат оставени в тялото на пациентката.

Какви може да са потенциалните усложнения на аденомиозата?
Аденомиозата не е непременно страшно състояние. Въпреки това, симптомите могат да повлияят негативно на вашия начин на живот. Някои хора имат прекомерно кървене и тазовата болка, която може да им попречи да се наслаждават на нормални дейности като обикновен полов акт.
Жените с аденомиоза са с доказан повишен риск от анемия. Анемията е състояние, често причинено от недостиг на достатъчно желязо в организма на човек. Без достатъчно желязо, тялото не може да направи достатъчно червени кръвни клетки, за да пренесе кислород към тъканите на тялото. Това може да предизвика умора, замаяност, и липса на настроение. Загубата на кръв, свързана с аденомиозата, може да намали нивата на желязото в тялото и да доведе до анемия. Състоянието също е свързано с тревожност, депресия и раздразнителност.

Какви са дългосрочните перспективи от състоянието?
Аденомиозата не е животозастрашаваща. Много лечения са на разположение за облекчаване на симптомите. Хистеректомията е единственият метод, който може да елиминира напълно проблема. Въпреки това, състоянието често изчезва само след окончателното настъпване на менопаузата.
Аденомиозата не е същото състояние като ендометриозата. Това състояние възниква, когато ендометриалните тъкани се имплантират извън матката. Жените с аденомиоза могат също да имат или да развият ендометриоза.

Източници:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3036524/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2730449/
3. https://www.nwh.org/womens-health-center/center-for-minimally-invasive-gynecologic-surgery/adenomyosis

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).