Кюретаж

Какво е кюретаж?
Кюретаж е процедура за премахване на тъкан вътре от матката. Лекарите извършват кюретаж за диагностика и лечение на маточни състояния — като тежък кръвоизлив или за изчистване лигавицата на матката след аборт. За кюретажът вашият лекар използва малки инструменти, за да отвори (разшири) шийката на матката. След това той използва нов хирургически инструмент, наречен кюрета за премахване на маточната тъкан.

Възможно е Вашият лекар да ви препоръча кюретаж, ако:
– Имате необичайно маточно кървене
– Имате кървене след менопаузата
– Вашият лекар открие анормални ендометриални клетки по време на рутинен тест за рак на маточната шийка

За да извършите теста, Вашият лекар събира тъканна проба от лигавицата на матката (ендометриум) и пробата се изпраща в лаборатория за тестване. Тестът може да провери за:
– Рак на матката
Полипи на матката
– Ендометриална хиперплазия — предканцерозно състояние, при което маточната лигавица става твърде дебела

кюретаж

Кюретаж за лечение на състояние
При извършване на терапевтичен кюретаж, вашият лекар премахва цялото съдържание на вашатс матката, не само една малка тъканна проба. Той може да направи това, за да:
– Премахване моларна бременност, при която се образува тумор вместо нормален ембрион
– Лечение на прекомерно кървене след раждане за разчистване на плацентата, която е останала в матката
– Премахване на образувания от матката или маточната шийка, които обикновено са доброкачествени
– Премахване на фиброидни тумори
– Разчистване на всяка тъкан останала в матката след аборт, за да се предотврати инфекция или тежък кръвоизлив

Вашият лекар може да извърши кюретажът заедно с друга процедура, наречена хистероскопия. По време на хистероскопията  вашият лекар вмъква тънък инструмент със камера във вагината ви, през шийката на матката и нагоре в самата матка. Лекарят гледа лигавицата на матката ви на екрана, като отбелязва всички области, които изглеждат необичайни и взима тъканни проби, ако е необходимо.

Какви са рисковете при кюретажът?
Кюретажът обикновено е много безопасен, а усложненията при него са редки. Въпреки това съществуват рискове. Те включват:
– Перфорация на матката.
– Увреда на шийката на матката.
– Нарушаване на съединителна тъкан на стената на матката. Това може да доведе до необичайни, отсъстващи или болезнени менструални цикли, бъдещи аборти или стерилитет.
– Инфекция.

Задължително трябва да се свържете с вашия лекар, ако имате някой от следните оплаквания след кюретаж:
– Обилно кървене
– Леко кървене, което трае повече от две седмици
– Температура
– Спазми, продължаващи повече от 48 часа
– Болка, която се влошава
– Зловонна вагинално течение

Кюретажът може да се извършва в болница, клиника или в лекарския кабинет на вашия лекар, и той обикновено се извършва като амбулаторна процедура.

Какво да предприема преди процедурата?
Следвайте инструкциите на вашия лекар за ограничаване на някои храни и напитки. Организирайте някой, който да помогне да се приберете, защото може да сте сънливи след анестезията. Трябва да можете да възобновите нормалните си дейности в рамките на един ден или два, така че си осигурете свободно време за почивка.

Какво да очаквам по време на процедурата кюретаж?
По време на процедурата кюретаж вие лежите по гръб на гинекологичен стол. Вашият лекар вмъква инструмент наречен спекулум в вагината си, както по време на стандартен преглед, за да види шийката на матката. След това той вмъква по–дебели и по–широки пръчици в шийката на матката, за да се разшири, докато се отвори адекватно. След това с кюретата той извършва почистване на вътрешността на матката. По време на самата процедура трябва да сте упоени и не бива да чувствате дискомфорт. Кюретажът обикновено отнема около 15 до 30 минути. След процедурата кюретаж вие може да прекарат няколко часа в една стая за възстановяване, така че вашият лекар може да следи за тежко кървене или други усложнения. Това също така ви дава време да се възстановите от ефектите на анестезия. Ако ви е направена обща анестезия, може да ви се повдига или да повръщате. С общата анестезия може да се почувствате сънливи за няколко часа.

Обичайните странични ефекти от кюретажът може да продължат няколко дни и да включват:
– Леки спазми
– Зацапване или леко кървене

За дискомфортът от спазмите, вашият лекар вероятно ще ви предложи ибупрофен или друго болкоуспокояващо.

Попитайте вашия лекар кога ще можете да използвате тампони и да възобновите сексуалната си активност, така че да изолирате опасността от инфекции след направената процедура кюретаж.

Кюретажът е стандартна процедура и в повечето случаи е много безопасна, така че няма от какво да се притеснявате! Единственото условие за добре извършена манипулация и гарантиране на вашето добро здравословно състояние, е да сте уверени във вашия гинеколог и да не се тревожите за нищо!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация