Хистеректомия

Какво е хистеректомия?
Хистеректомията е хирургична процедура за премахване на матката на жената. Матката, известна също като утроба, е мястото, където расте бебето, когато жената е бременна. От друга страна лигавицата на матката е източник на менструална кръв. Хистеректомия може да се наложи да се направи по много причини. Също така тази процедура може да се използва за лечение на редица хронични заболявания, както и на някои видове рак и инфекции. Степента на хистеректомията варира в зависимост от причината за операцията. В повечето случаи, се отстранява цялата матката. Докторът може също така да премахне яйчниците и фалопиевите тръби по време на хистеректомия. Яйчниците са органите, които произвеждат естроген и другите полови хормони. Фалопиевите тръби са структурите, по които се транспортира яйцеклетката от яйчниците до матката. След като сте претърпели хистеректомия, ще спрете да имате менструален цикъл. Вие също така няма да сте в състояние да забременеете.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

хистеректомия

Защо се прави хирургическата процедура хистеректомия?
Вашият лекар може да предложи хистеректомия по някоя от следните причини:
– хронична тазова болка
– неконтролируемо вагинално кървене
рак на матката, маточната шийка или яйчниците
миома, която е доброкачествен тумор, който расте в матката
– тазово възпалително заболяване, което е сериозна инфекция на репродуктивните органи
пролапс на матката
ендометриоза, което е нарушение, при което вътрешната облицовка на матката расте извън маточната кухина и причинява болка и кървене
– аденомиоза

Извършването на хистеректомия е безопасна и е с нисък риск от усложнения. Въпреки това, процедурата не е универсален вариант за всички жени. Тя не трябва да се извършва на жени, които все още искат да имат деца, освен ако няма други алтернативни възможности за лечение. За щастие много условия, които могат да бъдат лекувани с хистеректомия – може да се излекуват и по други начини. Например хормоналната терапия може да се използва за лечение на ендометриозата. Миомата могат да бъдат лекувани с други видове хирургия, които щадят матката. При някои обстоятелства обаче хистеректомията е най–добрият избор. Това обикновено е единствената възможност за лечение на рак на матката или рак на маточната шийка. Вие и вашият доктор може да обсъдите вашите възможности и да определи най–добрия избор за вашето специфично състояние.

Какви са различните видове хистеректомия?
Има няколко различни видове хистеректомия:
Частична хистеректомия: По време на частична хистеректомия, вашият лекар премахва само част от матката. Може да остави шийката ви непокътната.
Обща хистеректомия: По време на общата хистеректомия, вашият лекар премахва цялата матка, включително и шийката. Вече няма нужда да се прави цитонамазка, но въпреки това трябва да продължите да правите редовни тазови прегледи.
Хистеректомия и салпинго–оофоректомия: По време на хистеректомия и салпинго–оофоректомията, вашият лекар премахва матката, заедно с един или и двата яйчника и фалопиеви тръби. Може да се наложи хормонална заместителна терапия, ако и двата от яйчниците ви бъдат отстранени.

Как се извършва процедурата хистеректомия?
Хистеректомия може да се извърши по няколко начина. Всички методи изискват обща или местна упойка. Пълната упойка ще ви приспи по време на процедурата, така че да не чувствате никаква болка. Местната упойка ще вцепенен тялото ви под кръста, но ще останете будна по време на операцията. Този вид упойка понякога се комбинира с успокоително, което ще ви помогне да се чувствате сънливи и спокойни по време на процедурата.

Коремна хистеректомия: По време на коремната хистеректомия, вашият лекар премахва матката чрез голям разрез в корема. Разрезът може да е вертикален или хоризонтален.
Вагинална хистеректомия: По време на вагиналната хистеректомия, матката ви се отстранява чрез малък разрез, направен във вътрешността на вагината. Няма външна намеса, така че няма да имате видими белези.
Лапароскопска хистеректомия: По време на лапароскопската хистеректомия, вашият лекар използва мъничък инструмент, наречен лапароскоп. Лапароскопът е дълга, тънка тръбичка със светлина с висока интензивност и с камера с висока разделителна способност в предната част. Инструментът се вмъква през разрези в корема. Три или четири малки разрези се правят вместо един голям разрез. След като хирургът може да види матката, той ще я премахне на малки парчета. Вижте също Лапароскопия.

Какви са рисковете от хистеректомията?
Хистеректомия се счита за доста безопасна процедура. Както при всички големи операции обаче има известни рискове. Някои хора могат да имат реакция към упойката. Съществува и рискът от тежки кръвоизливи и инфекции около мястото на разреза. Други рискове включват нараняване на околните тъкани или органи, включително: мехур, червата и кръвоносните съдове. Тези рискове са редки. Въпреки това, ако те се появят, може да се наложи втора операция за отстраняването им.

Как протича възстановяването след хистеректомия?
След хистеректомия, ще трябва да прекарате 2 до 5 дни в болница. Вашият лекар ще ви даде лекарства за болката и ще наблюдава жизнените ви показатели като например дишането и сърдечната честота. Също така ще бъдете насърчени да се разхождате из болницата възможно най–скоро. Ходенето помага да се предотврати образуването на кръвни съсиреци в краката. Ако сте имали вагинална хистеректомия, вагината ви ще бъде запушена с марля за контрол на кървенето. Лекарите ще премахне марлята в рамките на няколко дни след операцията. Въпреки това може да се имате кафяво течение от вагината си за около 10 дни. Когато се върнете у дома от болницата, е важно да продължите да се пазите. Можете да се разхождате в дома си или около вашия квартал. Трябва обаче да избягвате извършването на определени дейности по време на възстановяване. Те включват:
– бутане и дърпане на обекти като прахосмукачка
– вдигане на тежки предмети
– огъване
– сексуален контакт

Ако сте претърпели вагинална или лапароскопска хистеректомия, може би ще бъдете в състояние да се върнете към повечето от редовните си дейности в рамките на 3 до 4 седмици. Времето за възстановяване ще бъде малко по–дълго, ако сте били подложени на коремна хистеректомия. Трябва да сте напълно възстановени от нея в рамките на 4 до 6 седмици от операцията.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.6 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).