Лапароскопия

Какво е лапароскопия?
Лапароскопията е хирургична диагностична процедура, която се използва за разглеждане на органите вътре в корема. Това е минимално инвазивна процедура с нисък риск за пациента. При лапароскопията се използва един инструмент, наречен лапароскоп, чрез който се разглеждат коремните органи. Лапароскопът е дълга и тънка тръба с камера в предната част с висока разделителна способност. Уредът се вмъква чрез малък разрез в коремната стена. Докато се движи, камерата изпраща изображения към специален видео монитор.

Защо се прави лапароскопия?
Лапароскопията се използва често за идентифициране и диагностиката на източника на болка в корема или таза. Тази процедура обикновено се извършва, когато другите неинвазивни методи не са в състояние да помогнат за получаване на диагноза. В много случаи коремните проблеми могат също да бъдат диагностицирани с образни техники като:
– ултразвуково изследване
– рентгеново сканиране
– Ядрено–магнитен резонанс

Лапароскопията се извършва, когато тези изследвания не предоставят достатъчно информация за поставяне на диагноза. Процедурата може да се използва и за да се вземе биопсия – или проба от тъкан, от определен орган в областта на корема. Вашият лекар може да препоръча чрез лапароскопия да се разгледат следните органи: жлъчния мехур, черен дроб, панкреас, тънки и дебели черва, далак, стомах и репродуктивни органи.

лапароскопия

Какви са рисковете от лапароскопията?
Най–често срещаните рискове, свързани с лапароскопията са кървене и инфекции. Въпреки това те са много редки. След процедурата е важно да следите за всякакви признаци на инфекция. Свържете се с вашия лекар, ако имате:
– болки в стомаха, която става по–силна с времето
– втрисане
– температура
– зачервяване, подуване, кървене
– непрекъснато гадене или повръщане
– постоянна кашлица
– недостиг на въздух
– неспособност за уриниране
– замаяност

Има и малък риск от увреждане на органите, които се разглеждат по време на лапароскопията. В този случай ще трябва да се направи друга операция за отстраняване на щетата. Други, по–рядко срещани рискове включват:
– усложнения от общата анестезия
– възпаление на коремната стена
– образуване на кръвен съсирек

Как да се подготвя за лапароскопия?
Вие трябва да съобщите на вашия лекар за всякакви лекарства, които приемате преди и след процедурата. Лекарят може да промени дозата на някакви лекарства, които могат да повлияят на резултата от лапароскопията. Такива лекарства включват:
– антикоагуланти като разредители на кръвта
– нестероидни противовъзпалителни средства, включително аспирин или ибупрофен
– други лекарства, които засягат съсирване на кръвта
– Билкови или хранителни добавки
– витамин К

Също така трябва да съобщите на вашия лекар, ако сте бременна или мислите, че може да сте бременна. Това ще намали риска от неволно увреждане на развиващото се бебе. Преди лапароскопията, лекарят ви може да ви назначи кръвни тестове, изследване на урината, електрокардиограма и рентген на гръдния кош. Вашият лекар може също да направи някои образни изследвания включително ултразвук или Ядрено–магнитен резонанс. Вероятно ще трябва да избягвате ядене и пиене за най–малко 8 часа преди лапароскопията. Също така ще трябва да осигурите член на семейството или приятел, който да ви закара у дома след процедурата. Процедурата лапароскопия често се извършва с помощта на обща анестезия, която може да ви направи сънливи и да ви попречи да шофирате няколко часа след операцията.

Как се извършва изследването лапароскопия?
Лапароскопията обикновено се извършва като амбулаторна процедура. Това означава, че вие ще бъдете в състояние да се прибера вкъщи в същия ден след изследването. Понякога се използва местна, понякога пълна упойка, в зависимост от болницата, лекарят и преценката на общото ви състояние. По време на лапароскопията ще се направи много малък разрез под пъпа. След това оттам ще бъде вмъкната малка тръбичка наречена канюла. Канюлата се използва, за да се надуе корема ви с газ – въглероден двуокис. Този газ позволява на вашия лекар да види коремните органи по–ясно. След като коремът се издуе, лапароскопът ще бъде вмъкнат чрез разреза. Камерата към лапароскопа ще покаже изображенията на екрана, което  ще позволи на вашия лекар да види вашите органи в реално време. След процедурата – разрезите ще бъдат затворени с шевове или хирургическо тиксо. Могат да ви бъдат поставени и превръзки над разрезите.

Колко време отнема възстановяването след лапароскопия?
Когато операцията приключи –  вие ще бъдете под наблюдение за няколко часа, преди да ви освободят от болницата.  Времето за наблюдение ще се различава при всеки –  то зависи от:
– цялостното физическо състояние
– вида на анестезията
– реакцията на тялото към хирургичната намеса

В някои случаи може да трябва да останете в болницата и през нощта. В дните след проведена лапароскопия може да почувствате умерена и пулсираща болка в областите, където са направени разрезите. Всяка болка или дискомфорт трябва да се подобри в рамките на следващите няколко дни. Докторът може да предпише лекарства за облекчаване на болката. Обикновено можете да възобновите всички нормални дейности в рамките на седмица. Трябва да направите контролен преглед около две седмици след лапароскопията.

Какви могат да бъдат резултатите от проведената лапароскопия?
Ако по време на процедурата е взета биопсия – тя ще трябва да се разгледа от патолог –  лекар, който специализира в анализ на тъканите. Отчет на резултатите ще бъде изпратено до вашия лекуващ лекар след около две седмици. Нормалните резултати от лапароскопията показват липса на кървене в корема, херния или чревни запушвания. Това също така означава, че всички ваши органи са здрави. Анормалните резултати от лапароскопията показват определени проблеми, включително:
– сраствания или хирургически белези
херния
– апендицит и възпаление на червата
миома или необичайни израстъци в матката
– кисти или тумори
– рак
– холецистит и възпаление на жлъчния мехур
ендометриоза – заболяване, при което тъканта от лигавицата на матката расте извън матката
– нараняване или травма на определен орган
тазова възпалителна болест или друга инфекция на репродуктивните органи

Вашият лекар ще планира среща с вас, за да ви запознае с резултатите. Ако е установено сериозно медицинско състояние, ще трябва да ви бъде назначено адекватно и своевременно лечение след проведената лапароскопия.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).