Речник

Хистероскопия

Обновена: 01-03-2017

Какво е Хистероскопия?
Хистероскопията е процедура, която се прилага за обстойно разглеждане на вътрешността на матката. Тя се извършва чрез инструмент, наречен хистероскоп, който е тесен оптичен телескоп със светлина и камера в края. Изображенията от него се изпращат към монитор, така че вашият лекар може да види в детайли какво се случва вътре във вашата матка. Хистероскопът преминава в матката през влагалището и шийката на матката, което означава, че процедурата не изисква никакви разрези по тялото ви.

Кога трябва да се направи хистероскопия?
Хистероскопията може да се използва за:
– Подробно разглеждане на различни симптоми или проблеми – например тежки менструални периоди, необичайно вагинално кървене, кървене след менопауза, болка в таза, повтарящи се спонтанни аборти или трудности при забременяването.
– Диагностициране на заболявания – фиброми и полипи на матката, които са не ракови образувания.
– Лечение на различни проблеми – като например премахване на миома, маточни полипи и вътрематочни сраствания.

хистероскопия Как се прави хистероскопия или какво се случва по време на процедурата хистероскопия?
Хистероскопията обикновено се извършва в амбулаторна обстановка на деня, в които е предвидена, което означава, че вие не трябва да нощувате в болницата през нощта. По принцип за процедурата не е необходимо да се използва упойка, въпреки че понякога се прилага местна упойка, където лекарството се използва за изтръпване на шийката на матката.

По време на хистероскопията: Вие ще лежите на гинекологичния, а лекарят ще вмъкне един инструмент във влагалището ви, наречен спекулум, който ще го държи разтворено, въпреки че това не винаги е необходимо. Хистероскопът преминава в утробата и вътре се изпомпва специална течност, която да се улесни вашия лекар при изследването. Камерата изпраща снимки към монитор, така че лекарят може на място да установи дали има някакви аномалии и проблеми. Хистероскопията може да отнеме до 30 минути, въпреки че може да продължи и около 5–10 минути, ако тя се прави просто, за да се диагностицира състояние или, за да се разследват някакви симптоми. Можете да изпитате малък дискомфорт, подобен на крампите по време на менструалния ви период.

Възстановяване след хистероскопия: Повечето жени смятат, че могат да се върнат към обичайните си дейности на следващия ден след процедурата, въпреки че не е изключено да се чувствате способни да изпълнявате ежедневните си дела още на същия ден. Може да се възползвате от няколко дни почивка, ако по време на хистероскопията се използва пълна упойка.

Докато се възстановявате може:
– да ядете и пиете обичайните неща
– да се появят спазми, подобно на менструална болка и някакво зацапване или кървене за няколко дни – това в обикновено е нормално и не бива да ви тревожи, освен ако не е много тежко и обилно.
– трябва да избягвате секс за една седмица, или докато спре всяко кървене, за да се намали рискът от инфекция

Вашият лекар или медицинска сестра ще обсъдят резултатите от процедурата с вас преди да напусне болницата.

Какви са рисковете от хистероскопията?
Хистероскопията като цяло е много сигурна, но като всяка процедура има минимален риск от усложнения. Рискът е по–висок за жените, които ще имат някакво лечение по време на хистероскопията. Хистероскопията ще се извърши само ако се сметне, че ползите надвишават рисковете.
Някои от основните рискове, свързани с хистероскопията са:
– случайно увреждане на матката – това не е обичайно да се случи, но ако стане – може да се изисква лечение с антибиотици в болница или в редки случаи да се направи друга операция, за да се поправят щетите.
– случайно увреждане на шийката на матката – това се случва рядко и обикновено може да се поправи лесно
– инфекция на матката – процедурата може да предизвика вагинално течение, температура и кръвоизливи, които обикновено могат да бъдат излекувани с кратък курс с антибиотици от вашия лекар
– слабост – това засяга 1 на всеки 200 жени, които претърпяват хистероскопия, която се извършва без упойка или само с местна упойка.

Какви са алтернативите на хистероскопията?
Вътрешността на матката ви също може да бъде разгледана с помощта на:
– вагинален ултразвук – където малка сонда се вмъква във влагалището и се използват звукови вълни, за да се получи изображение на вътрешната страна на вашата матка
– ендометриална биопсия – когато тясна тръба преминава през шийката на матката в самата матка и чрез вакуум се взима проба за изследване.

Тези алтернативи могат да се извършват заедно с хистероскопията, но не предоставят толкова обстойна информация и не може да се използват за лечение на проблеми така, както хистероскопията.

Полипи на Матката

Предишна публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник