Късогледство

Какво е късогледство?
Късогледството или още – миопия, е общо състояние на зрението, при което можете да видите ясно обектите близо до вас, но обектите, които са по–далеч са размазани. Късогледството се развива постепенно през годините или много бързо, често се влошава още през детството и юношеството. Тенденция е то да се предава в семействата. Основен очен преглед може да потвърди дали имате късогледство. Лесно можете да коригирате състоянието с очила или контактни лещи. Друга възможност за лечение е операция.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви са видовете симптоми на късогледство?
Симптоми могат да включват:
– Замъглено зрение при гледане на отдалечени обекти
– Необходимостта от частично затваряне на клепачите, за да фокусирате надалеч и да видите предметите ясно
– Главоболие, причинено от преумората на очите
– Затруднено виждане по време на шофиране, особено през нощта

късогледство

Кога да отидете на лекар, ако имате късогледство?
Ако това, че не можете ясно да виждате нещата, които са далеч ви пречи да извършвате дадена задача, както вие желаете, или ако качеството на вашето зрение накърнява от вашите ежедневни дейности, посетете бързо очен лекар. Той може да определи степента на вашето късогледство и да ви посъветва как да коригирате зрението ви.

Какви са рисковите фактори за появата на късогледство?
Някои рискови фактори могат да увеличат вероятността от развитие на късогледство като например:
– Семейната история. Късогледство се предава в семействата. Ако един от родителите ви е късоглед, се увеличава риска от развитие на състоянието. Рискът е още по–висок, ако и двамата родители са късогледи.
– Четене. Хората, които много четат може да бъдат с повишен риск от късогледство.
– Условия на околната среда. Някои изследвания подкрепят идеята, че липсата на време, прекарано на открито може да увеличи вероятността от развитие на късогледство.

Какви са възможни усложнения от късогледство?
Късогледството може да бъде свързано с редица усложнения като:
– Влошено качество на живот. Некоригираното късогледство може да повлияе на качеството ви на живот. Може да не успеете да изпълните ежедневните си задачи, както желаете. И вашето ограничено виждане може да засегне в голяма степен нормалния ви живот.
– Преумората. Некоригираното късогледство може да доведе до кривогледство. Това може да доведе до преумора на очите и главоболие.
– Нарушена безопасност. Вашата безопасност и тази на другите може да бъде застрашена, ако имате проблем с некоригирано зрение. Това може да бъде особено сериозно, ако шофирате на кола или работите с машини.
– Други проблеми с очите. Тежкото късогледство ви поставя в повишен риск от отлепване на ретината, глаукома и катаракта.

Какви са изследванията за диагностициране на късогледството?
Късогледството се диагностицира чрез рутинен очен преглед.

Лечение на късогледство?
Целта на лечението на късогледството е да подобри зрението ви чрез използването на коригиращи лещи или рефрактивна хирургия.

Видовете коригиращи лещи включват:
– Очила. Това е прост и безопасен начин за коригиране на проблемите, причинени от късогледство.
– Контактни лещи. Попитайте очния лекар за плюсовете и минусите на контактните лещи и какво може да бъде най–добре за вас.

Рефрактивната хирургия подобрява видимостта и намалява необходимостта от очила или контактни лещи. Хирург използва лазерен лъч да реформиране на роговицата на вашето око. Този тип операция е станала рутинна, но обикновено не се препоръчва, докато очите не се развият напълно до към 20 годишна възраст. Обсъждате потенциалните рискове и ползи от тази процедури с вашия очен лекар.

Не можете за съжаление да предотвратите късогледството по никакъв начин, но някои проучвания показват, може да успеете да забавите неговата прогресия. Можете да защитите вашите очи като следвате тези съвети:
– Правите редовни очни прегледи, дори ако виждате добре.
– Контрол на хроничните заболявания. Определени условия, като диабет и високо кръвно налягане може да повлияят на вашето зрение, ако не получите правилното лечение.
– Защитете очите си от слънцето. Носете слънчеви очила, които блокират ултравиолетовите лъчи.
– Предотвратяване на наранявания на очите. Носят защитни очила, когато правите някои неща като игра на определени спортове, косене на тревата, живопис или използвате на други продукти, с токсични газове.
– Яжте здравословни храни. Опитайте се да ядете много плодове, листни зеленчуци и други зеленчуци. И проучванията показват, че очите ви ще имат полза, ако включите във вашата диета Омега–3 мастни киселини, например чрез ядене на риби като сьомга и риба тон.
– Не пушете. Точно, както пушенето не е добре за останалата част от тялото ви, така то може да увреди здравето и на очите ви.
– Използвайте коригиращи лещи редовно, ако вече е установен проблем.
– Намалете напрежението на очите.
– Не подценявайте симптомите. Може да имате сериозен медицински проблем, ако имате внезапна загуба на зрението в едното око, замъглено виждане или проблясъци от светлина, черни петна или ореол от светлини. Те могат да посочат определени условия като глаукома, инсулт, или разкъсване на ретината. Посетете очен лекар незабавно, ако имате някой от посочените симптоми.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).