Далекогледство

Какво е далекогледство?
Далекогледство е общо състояние на зрението, при което човек може да вижда ясно отдалечени обекти, но обектите наблизо може да са размазани и неясни. Степента на вашето далекогледство влияе върху способността за фокусиране. Хората с тежко далекогледство може да виждат ясно само обекти на много голямо разстояние, докато тези с леко далекогледство може да бъдат в състояние да виждат ясно обекти, които са и по–близо. Далекогледството обикновено се предава в семейството. Лесно можете да коригирате това състояние с очила или контактни лещи. Друга възможност за лечение е операция.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви са видовете симптоми при далекогледство?
Далекогледството може да се разпознае по:
– Близките обекти могат да изглеждат размити
– Изпитвате преумората на очите, включително парене и болки в или около очите
– Изпитвате дискомфорт или главоболие след продължителен интервал на провеждане на близки задачи като четене, писане, работа с компютър или рисуване

далекогледство

Кога да отидете на лекар при далекогледство?
Ако вашата степен на далекогледство се развие достатъчно, че да не можете да извършите дадена задача, както желаете или ако качеството на зрението ви накърнява ежедневните ви дейности – посетете очен лекар. Той може да определи степента на далекогледството и да ви посъветва за опциите за коригиране на зрението ви.

Какви може да са усложненията от далекогледството?
Далекогледството може да се свърже с няколко проблеми като например:
– Влошено качество на живот. Некоригираното далекогледство може да повлияе на качеството ви на живот. Може да не успеете да изпълнявате ежедневните си задачи, както вие желаете. Вашето ограничено зрение може да засегне ежедневните ви дейности. При децата – нелекуваното далекогледство може да доведе до проблеми в обучението.
– Преумората. Некоригираното далекогледство може да доведе до кривогледство, което може да доведе до преумора на очите и главоболие.
– Нарушена безопасност. За собствената си безопасност и тази на другите не карайте превозно средство и не работете с механично оборудване, ако имате проблем с некоригирано зрение.

Какви са изследванията за диагностициране на далекогледство?
Далекогледството се диагностицира чрез рутинен очен преглед. Пълният очен преглед включва серия от тестове. Вашия очен лекар може да използва различни инструменти.

Какво е лечението за далекогледството?
Целта на лечението на далекогледство е да помогне да се коригира проблема в зрението ви, чрез използване на коригиращи лещи или прилагане на рефрактивна хирургия.

При младите хора лечението не винаги е необходимо, защото очите са достатъчно гъвкави, за да компенсират състояние. Но с напредването на възрастта, лещата в окото става все по–малко гъвкава и в крайна сметка е вероятно да се наложи ползването на коригиращи лещи за подобряване на виждането на близо. Видовете коригиращи лещи включват:
– Очила. Разнообразието на очила е широко и е въпрос на естетически и финансов избор.
– Контактни лещи. Голямо е и разнообразието от контактни лещи – има твърди, меки, за еднократна употреба, двуфокусни и т.н. Попитайте очния лекар за плюсовете и минусите от ползването на контактни лещи и какво може да бъде най–доброто за вас.

Рефрактивна хирургия:
Въпреки, че в повечето случаи хирургическите процедури се използват за лечение на късогледството, те може да се приложат и за далекогледство. Някои от възможните усложнения, които могат да възникнат след рефрактивна хирургия включват:
– Неуспешно коригиране на вашия първоначален проблем
– Визуални странични ефекти, като светлинни петна
– Сухота на окото
– Инфекции
– Рядко загуба на зрение

Обсъждате всички потенциалните рискове и ползи от тези процедури с лекуващия очен лекар, за да сте спокойни.

Има ли превенция срещу развиване на далекогледство?
Няма как да предотвратите появата на далекогледството, но можете да защитите вашите очи и зрение като изпълнявате следните стъпки:
– Правете редовни очни прегледи. Независимо от това колко добре виждате редовните консултации за проверка на здравето на очите ви гарантира своевременното хващане на проблем.
– Контрол на хроничните заболявания. Определени състояния като диабет и високо кръвно налягане може да повлияят на вашето зрение, ако не получите правилното лечение.
– Не пренебрегвайте появата на някои симптоми. Внезапната загуба на зрението в едното око, внезапното неясно или замъглено зрение, проблясъците от светлина, черни точки могат да са сигнал за сериозен медицински проблем и да доведат до далекогледство. Потърсете незабавна медицинска помощ, ако имате някой от посочените по–горе признаци или симптоми.
– Защитете очите си от слънцето. Носете слънчеви очила, които блокират ултравиолетовите лъчи. Това е особено важно, ако прекарват дълги часове в на открито, когато слънцето е най–силно, или ако приемате по рецепта лекарства, които увеличават вашата чувствителност към ултравиолетовите лъчи.
– Яжте здравословни храни. Поддържането на здравословна диета, която съдържа много плодове и зеленчуци. Диетата, съдържаща тези храни е необходима за поддържане на доброто състояние на ретината и е вероятно да се забави прогресията на макулна дегенерация. Яжте тъмно листни храни и пъстри плодове и зеленчуци като спанак, зеле, моркови и пъпеши.
– Не пушете. Тютюнопушенето може да увреди здравето на очите и да доведе дори до появата на далекогледство. Пушенето е един от най–важните предотвратими рискови фактора за развитие на макулната дегенерация.

Ако усещате, че има проблем със зрението ви, не отлагайте и се консултирайте с лекар, за да изясните проблема и да вземете своевременни мерки за коригиране на състоянието и за предотвратяване на нарушението на ежедневните ви дейности и нормален живот. Направете всичко възможно, ако имате далекогледство да живеете нормален живот.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).