Кога Започват да Виждат Бебетата?

Ако се чудите кога започват да виждат бебетата, то тази статия е точно за вас! Тук ще проследим по месеци как бебетата започват да виждат.
Светът е ново и невероятно място за едно малко бебе. Има толкова много нови умения, на които то да се научи. И точно – както бебето започва да говори, да седи и да ходи, то ще се научи постепенно да използва очите си напълно. Здравите бебета са родени със способността да виждат, но те все още не са развили способността да съсредоточават зрението си, точно как да преместят очите си или дори да ги използват заедно като двойка. В действителност бебета се раждат само с фокусиране на близо и изобщо не могат да се съсредоточат върху отдалечени обекти. Обработката на визуалната информация е важна част от разбирането на света около нас. Точно затова много родители започват да се питат кога започват да виждат бебетата. Очните проблеми при бебета може да доведат до изоставане в развитието, така че е важно да се запознаете с някои важни момента около развитието на зрението на вашето бебе.

кога започват да виждат бебетата

Зрението на вашето бебе: от новородено до 4 месеца
В по горните редове вече стана ясен отговора на въпроса кога започват да виждат бебетата, а именно веднага след раждането, но! Когато бебето се роди, то се вглежда във вас и света около него със замъглено и неясно все още зрение. Те могат да се фокусират най–добре върху обекти на около 30 см от лицето им. Това реално се заключава във виждането на вашето лице, когато го гушкате в ръцете си. След тъмнината в матката, светът изведнъж става светъл и започва да стимулира визуално детето. Отначало ще бъде трудно за вашето бебе да вижда добре и проследява различни обекти, дори наблизо, но това няма да продължи дълго. Още през първите няколко месеца очите на бебето ви ще започнат да работят заедно много по–ефективно. Но координация може да бъде сложна и може да забележите, че едното око изглежда се движи в друга посока от другото. В повечето случаи това е нормално. Ако продължавате да забелязвате такова изкривяване с напредване на възрастта на бебето, си струва да говорите с вашия педиатър за това на следващото посещение. Въпреки че не е известно колко добре бебета могат да различават цветовете при раждането си, учените смятат, че цветното зрение вероятно не е напълно развито на този етап, но все пак вашето бебе ще реагира на ярките цветове на техните играчки и одеяла. От около осмата седмица повечето бебета могат лесно да се съсредоточават върху лицата на родителите си. Около третия месец, очите на бебето трябва да могат да проследяват спокойно нещата около тях. Ако размахвате ярко оцветени играчка близо до вашето бебе, би трябвало да можете да видите как то проследява с очи нейното движение и да посяга с ръцете си, за да я вземе.

Зрението на вашето бебе: от 5 до 8 месеца
Зрението на вашето бебе ще продължи да се подобрява драстично през тези месеци. То ще започне да развива нови умения, включително дълбочинното възприятие. Обикновено очите на бебето не работят достатъчно добре до около 5 месеца. На тази възраст очите им могат да формират 3–измерен поглед над света, те ще трябва да започнете да виждат нещата в дълбочина. Ако поставяте разни предмети в ръката на бебето, това ще помогне за добра координация, а също детето ще започне да вижда неща, които са му интересни като върти предмета, обръща го и го изследва по много различни начини. Вашето бебе ще обича да гледа лицето ви, но също може да бъде заинтересовано и от разглеждане на меки книжки с познати предмети. Много бебета започват да пълзят или да се придвижват по друг начин около 8 месец. Когато започнат да виждат бебетата по–добре и станат по–мобилни, това ще помогне на вашето бебе за по–нататъшното подобряване на неговата координация. През това време също така ще подобри и цветното зрение на бебето ви. Водете бебето към нови и интересни места и продължавайте да посочвате нещата, които виждате заедно.

Зрението на вашето бебе: 9 до 12 месеца
Когато бебетата станат на 1 година, те вече може да виждат и преценява много добре разстоянията. В този момент те могат също така да хвърлят неща с точност, така че внимавайте! Сега бебетата може да виждат нещата много ясно, както на близо, така и надалеч. Те започват да се съсредоточават върху бързо движещи се обекти.

За какви симптоми за проблем с очите при бебета трябва да следите?
След като сте започнали да си задавате въпроси като кога започват да виждат бебета, то определено сте се замисляли и за възможните проблеми свързани с зрението при бебетата. Повечето бебета се раждат със здрави очи, които ще се развият по определен начин в процеса на растеж. Но може и да възникнат проблеми със зрението, за които трябва да следите. Следните симптоми могат да посочат проблем:
– прекомерно сълзене
– червени клепачите или образуване на коричка
– едното или двете очи изглеждат постоянно изкривени
– екстремна чувствителност към светлина

Това могат да бъдат признаци на проблеми като:
– блокирани слъзни канали
– инфекция на окото
– дисфункция на мускулите, които контролират окото
– повишено очно налягане
– очен рак

Ако след като се запознахте със статията кога започват да виждат бебетата намерите нещо необичайно или забележите някой от гореизброените симптоми, се свържете задължително с лекар за консултация.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази стати