Колко Спят бебетата?

Ако се питате колко спят бебетата, то ние ще се опитаме да ви начертаем приетия модел за сън на бебето по месеци. Това разбира се е приблизителна рамка за това колко трябва да спи вашето бебе или дете, но не забравяйте, че всички деца са различни и заради това някои може да се нуждаят от малко повече или по–малко сън от други.

Сън при новородено бебе от 1 месец до пълни 3 месеца
Общо сън: 16–18 часа
Нощен сън: 8–9 часа
Дневен сън: 7–9 часа

Колко трябва да спи бебе на 4 месеца до 12 месеца?
Общо сън: 12–16 часа
Нощен сън: 9–10 часа
Дневен сън: 4–5 часа

Колко трябва да спи бебе от 1 до 2 години?
Общо сън: 11–14 часа
Нощен сън: 11 часа
Дневен сън: 2–3 часа

Колко трябва да спи дете от 3 години до 5 годишна възраст
Общо сън: 10–13 часа
Нощен сън: 10–13 часа
Дневен сън: 0–1 часа (дневното спане обикновено спира на възраст около 5 годинки)

Колко трябва да спи дете от 6 години до 12 годишна възраст
Общо сън: 9–12 часа
Нощен сън: 10–11 часа
Дневен сън: няма

колко спят бебетата

Какви съвети можем да ви дадем по отношение на съня на бебето?
Новородено –2 месеца:
Новородените спят на интервали от 2 до 4 часа и се събуждат за ядене. Бебетата на тази възраст са склонни да се движат много и да изглежда неспокойни по време на сън. Тъй като на този етап те все още имат рефлекси, които не могат да контролират, е обичайно да ги видите да потрепват с ръце и крака, да се усмихват и да реагират на шумове. Новородените не са родени, знаейки как да се успокояват и да заспиват сами, така че може да се наложи да им помогнете с някои трикове като използването на биберон, повиване, люлеене на ръце или кърмене. Не забравяйте, че няма такова нещо като разглезване или разнежване на новороденото, така че е добре да прегръщате бебето и да му показвате колко го обичате.

2–3 месечна възраст:
Бебетата на тази възраст могат да спят в продължение на 6 часа без прекъсване през нощта и да установят вече определен график на сън. За да получи бебе ползотворен сън – се уверете, че то получава достатъчно разходки на чист въздух през деня. Вечер преди лягане може да установите рутинни дейности като къпане, хранене, гушкане, които може да помогнат на бебето да бъде по–спокойно и да спи през нощта на по–дълги интервали.

4–6 месеца:
Бебета на тази възраст ще започнат да се отказват от нощните хранения и ще са готови да спят през нощта на интервали от 6 до 12 часа без прекъсване. Изследванията показват, че около 60% от бебетата се отказват от нощното хранене до 6–тия месец, а до 80 процента го правят до 9–тия месец. Не забравяйте, че всички бебета се събуждат понякога през нощта, ако не за мляко, то за вода, за гушкане или заради зъбите.

6–12 месеца:
Някои бебета започват да се будят през нощта, защото развиват усещане за тревога от раздялата с майката. Вашето бебе знае, че сте наоколо, дори когато то не може да ви види и може да се разстрои когато се събуди и да иска веднага да има контакт с вас. Опитайте да го успокойте чрез потриване на гръбчето му, пеене на успокояващи приспивни песнички и ще видите как то ще се унесе след няколко минути.

1–2 години:
Активните малки деца могат да имат проблеми с релаксирането и отпускането, когато дойде време за сън – не забравяйте, че те сега откриват целия свят и всичко им е изключително интересно. Опитайте се да осигурите възможно най–спокойна среда вечер, придържайки се към успокояващ дейности като баня и разказване на приказки или пеене на песнички.

2–5 години:
В този период от развитието на малкото дете проблемите със съня най–често включват отлагане на времето и съпротива за лягане, измъкване от техните легла за игра, когато те се събудят през нощта или развиващите се нощни страхове. Придържайте се към рутинното определено време за лягане и график на съня и се уверете, че децата ви разбират правилата и са последователни в прилагането им.

5–12 години:
В този период детето вече става самостоятелно и развива свои собствени интереси и мнение за доста въпроси. Бъдете търпеливи и стриктни по отношение на спазването на поставените от вас правила. Намалете и даже забранете газираните напитки и най–вече такива, които съдържат кофеин, както и ограничете силно гледането на телевизия точно преди лягане. Опитайте се – доколкото ви в възможно, да осигурите на децата си приятни спални – тъмни, прохладни и тихи, без телевизор или компютър и ще се уверите как незабавно ще се подобри сънят им като се елиминира всякакво разсейване преди заспиване.

На нас от Bremennost.bg статията – Колко спят бебетата? много ни харесва, надяваме се да ви е харесала и на вас. Оценете я като я споделите. Благодарим Ви!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!