Прегледана и обновена на 26-01-2018

Ако се питате колко спят бебетата, то ние ще се опитаме да ви начертаем приетия модел за сън на бебето по месеци. Това разбира се е приблизителна рамка за това колко трябва да спи вашето бебе или дете, но не забравяйте, че всички деца са различни и заради това някои може да се нуждаят от малко повече или по–малко сън от други.

Сън при новородено бебе от 1 месец до пълни 3 месеца
Общо сън: 16–18 часа
Нощен сън: 8–9 часа
Дневен сън: 7–9 часа

Колко трябва да спи бебе на 4 месеца до 12 месеца?
Общо сън: 12–16 часа
Нощен сън: 9–10 часа
Дневен сън: 4–5 часа

Колко трябва да спи бебе от 1 до 2 години?
Общо сън: 11–14 часа
Нощен сън: 11 часа
Дневен сън: 2–3 часа

Колко трябва да спи дете от 3 години до 5 годишна възраст
Общо сън: 10–13 часа
Нощен сън: 10–13 часа
Дневен сън: 0–1 часа (дневното спане обикновено спира на възраст около 5 годинки)

Колко трябва да спи дете от 6 години до 12 годишна възраст
Общо сън: 9–12 часа
Нощен сън: 10–11 часа
Дневен сън: няма

колко спят бебетата

Какви съвети можем да ви дадем по отношение на съня на бебето?
Новородено –2 месеца:
Новородените спят на интервали от 2 до 4 часа и се събуждат за ядене. Бебетата на тази възраст са склонни да се движат много и да изглежда неспокойни по време на сън. Тъй като на този етап те все още имат рефлекси, които не могат да контролират, е обичайно да ги видите да потрепват с ръце и крака, да се усмихват и да реагират на шумове. Новородените не са родени, знаейки как да се успокояват и да заспиват сами, така че може да се наложи да им помогнете с някои трикове като използването на биберон, повиване, люлеене на ръце или кърмене. Не забравяйте, че няма такова нещо като разглезване или разнежване на новороденото, така че е добре да прегръщате бебето и да му показвате колко го обичате.

2–3 месечна възраст:
Бебетата на тази възраст могат да спят в продължение на 6 часа без прекъсване през нощта и да установят вече определен график на сън. За да получи бебе ползотворен сън – се уверете, че то получава достатъчно разходки на чист въздух през деня. Вечер преди лягане може да установите рутинни дейности като къпане, хранене, гушкане, които може да помогнат на бебето да бъде по–спокойно и да спи през нощта на по–дълги интервали.

4–6 месеца:
Бебета на тази възраст ще започнат да се отказват от нощните хранения и ще са готови да спят през нощта на интервали от 6 до 12 часа без прекъсване. Изследванията показват, че около 60% от бебетата се отказват от нощното хранене до 6–тия месец, а до 80 процента го правят до 9–тия месец. Не забравяйте, че всички бебета се събуждат понякога през нощта, ако не за мляко, то за вода, за гушкане или заради зъбите.

6–12 месеца:
Някои бебета започват да се будят през нощта, защото развиват усещане за тревога от раздялата с майката. Вашето бебе знае, че сте наоколо, дори когато то не може да ви види и може да се разстрои когато се събуди и да иска веднага да има контакт с вас. Опитайте да го успокойте чрез потриване на гръбчето му, пеене на успокояващи приспивни песнички и ще видите как то ще се унесе след няколко минути.

1–2 години:
Активните малки деца могат да имат проблеми с релаксирането и отпускането, когато дойде време за сън – не забравяйте, че те сега откриват целия свят и всичко им е изключително интересно. Опитайте се да осигурите възможно най–спокойна среда вечер, придържайки се към успокояващ дейности като баня и разказване на приказки или пеене на песнички.

2–5 години:
В този период от развитието на малкото дете проблемите със съня най–често включват отлагане на времето и съпротива за лягане, измъкване от техните легла за игра, когато те се събудят през нощта или развиващите се нощни страхове. Придържайте се към рутинното определено време за лягане и график на съня и се уверете, че децата ви разбират правилата и са последователни в прилагането им.

5–12 години:
В този период детето вече става самостоятелно и развива свои собствени интереси и мнение за доста въпроси. Бъдете търпеливи и стриктни по отношение на спазването на поставените от вас правила. Намалете и даже забранете газираните напитки и най–вече такива, които съдържат кофеин, както и ограничете силно гледането на телевизия точно преди лягане. Опитайте се – доколкото ви в възможно, да осигурите на децата си приятни спални – тъмни, прохладни и тихи, без телевизор или компютър и ще се уверите как незабавно ще се подобри сънят им като се елиминира всякакво разсейване преди заспиване.

На нас от Bremennost.bg статията – Колко спят бебетата? много ни харесва, надяваме се да ви е харесала и на вас. Оценете я като я споделите. Благодарим Ви!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Мед По Време на Бременност

Previous article

Прибиране на Корема След Раждане

Next article