Кога Започват Коликите?

Знаете ли кога започват коликите, колко често се срещат при новородените бебета и какво да предприемем когато коликите започнат?
Когато се приберете с новородено си вкъщи, няколко седмици можете да се възхищавате на вашето бебе, което не прави повече от това да спи, яде, ака и плаче от време на време. Но един ден след тези няколко седмици в ушите ти ще закънти разбиващ плач и ще наблюдавате стиснати юмруци и ядосано червено лице. Независимо от това, което се опитате да направите, няма да можете да утешите плачещото бебе и това не е всичко: вашето бебе ще повторите това ужасно изпълнение всяка вечер в едно и също време и то ще е толкова влудяващо, че ще ви изглежда, че ще продължи завинаги. В този момент ще можете да си кажете ,, Добре дошли в света на коликите!”.

Какво са коликите?
Реалността е, че всички бебета плачат – това е най–добрият и единствен начин за тях да съобщават техните нужди в тази възраст. И като родители ние сме програмирани биологично да реагираме на тези нужди като ги задоволяваме. При бебета с колики, плачът започва внезапно без видима причина… и няма ясно лечение. Всеки родител се пита кога започват коликите, но преди това трябва да знаете, че коликите не са заболяване. Те настъпват при 1 на всеки 5 деца. Епизодите на плач може да продължат часове в даден момент, понякога до много късно през нощта. Най–лошото от всичко е, че се опитвате да направите всичко, на както сте способни, но въпреки това е изключително трудно да успокоите коликите на вашето бебе, което може да ви накара да се чувствате силно разочаровани и отчаяни.

кога започват коликите

Кога започват коликите и как да ги разпознаете?
По правило, но има и изключения, коликите започват от около 3 седмици след раждането. Те могат да продължават повече от три часа на епизод и настъпват най–малко три дни в седмицата като траят най–малко три седмици след първата си проява. След като научихте кога започват коликите, може би ще се запитате кога свършват. Добрата новина е, че коликите не продължават вечно. Повечето пристъпи имат връх около 6 седмици и след това завършва рязко, както са започнали, най–често около 3 месечна възраст при нормално родените и малко по–късно при недоносените бебета. Междувременно малко знания и много търпение ще ви помогнат да оцелее, докато тази буря стихне.

Симптоми и признаци на коликите при бебето:
След като вече отговорихме на въпроса – „Кога започват коликите?“, може би ще се запитате дали вашето бебе просто плаче или действително има колики? Тук ще ви изброим няколко от най–честите признаци и симптоми на коликите:
– Силен, непрекъснат, истеричен плач — бебето не толкова плаче, колкото крещи.
– Плачът възниква в едно и също време всеки ден, обикновено в късния следобед или ранна вечер.
– Плачът изглежда се появят без причина, не защото бебето е с мръсен памперс или е гладно или уморено.
– Бебе изпъва нагоре краката и ръцете си и стяга коремните си мускули.
– То си затваря очите или ги отваря много широк, бразди челото си, дори задържа дъха си за кратко.
– Чревната  му дейност се увеличава и то може да има газове или повръщане.
– Лицето му може да стане ярко червено.
– Бебето няма да се успокои без значение какво се опитвате да направите.

Какво причинява коликите и какви мерки да вземете като започнат коликите?
Въпреки че точната причина за коликите е мистерия, експертите знаят, че те не са резултат на генетиката или нещо, което се случва по време на бременност или раждане и не са вследствие на родителски умения или липсата на такива. Нито са по нечия вина. Според някои теории за колики има няколко причини:
Свръх стимулация на сетивата. Едно от възможните обяснение е, че новородените разполагат с вграден механизъм за неотчитане на забележителностите и звуци около тях, което им позволява да спят и ядат без да търпят нарушение на тяхната среда. Към края на първия месец обаче този механизъм изчезва, оставяйки бебета по–чувствителни към дразнителите в около тях. Така много нови усещания заливат бебета и за да се освободят от този стрес те викат и плачат и започват коликите. Те си отиват, когато бебето се научава как да филтрира стимулите на околната среда и по този начин да избягват сетивното претоварване.
Незряла храносмилателна система. Някои експерти смятат, че коликите започват заради храносмилателната система на новороденото бебе. Директният прием на храна е голямо предизвикателство за незрелия стомашно–чревен тракт на бебето. Като резултат храната може да преминава твърде бързо и да не се усвоява напълно, което води до болка от газове в червата.
Киселинен отлив. Изследвания са установил, че гастроезофагиалната рефлуксна болест понякога е в основата на коликите. Симптомите й включват често повръщане, лошо храносмилане и раздразнителност. Добрата новина е, че повечето деца израстват проблема до 1–годишна възраст, а коликите обикновено си отиват много преди това.
Хранителни алергии или чувствителност. Някои експерти вярват, че коликите започват в резултат от алергия към млечния протеини или непоносимост към лактозата. Много по–рядко коликите започват като реакция към специфични храни в диетата на майката при кърмените бебета. Така или иначе, тези алергии или чувствителност може да предизвикат коремна болка.

Лечение на колики при бебе
За средствата за облекчаване на коликите е най–добре да се посъветвате с педиатъра ви. Има много медикаменти за тяхното лекуване, но при всяко бебе действа различен продукт и често се налага да смените няколко, докато намерите точно вашия. Едните препарати са на база успокояване на газовете, а другите са на база подпомагане на преработката на лактозата, която се натрупва в червата и е трудно смилаема. Има и много бабини средства като даване на чай от копър, лайка, анасон и т.н. Но е най–добре да се консултирате с лекар, защото той има повече опит в работата с деца и може да ви помогне без да застраши здравето на новороденото!

Ако след тази дълга статия вече сте забравили кога започват коликите, то ние ще ви припомним, че те започват около 3 седмици след раждането и се появяват при 1 на всеки 5 деца.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!