Прегледана и обновена на 26-02-2017

Какво е кухо яйце?
Кухо яйце казваме когато оплодената яйцеклетка е прикрепена към стената на матката, но реално в последствие не се развива ембрион. Също наименованието кухо яйце може да го срещнете като бременност без ембрион. Клетките се развиват до амиотичен сак на бременността, но не и до самия ембрион. Кухото яйце възниква в рамките на първото тримесечие, често това се случва още преди жената да узнае, че е бременна. Едно от първите неща, които трябва да узнаете, ако сте били диагностицирани с кухо яйце е, че това е нереализуема бременност и тя незабавно трябва да бъде прекратена. Дайте си време и разрешение да скърбите. Това е един вид на спонтанен аборт и можете да си помогнете в този труден момент като научите повече за това в наша предходна статия възстановяване след спонтанен аборт.

кухо яйце

Как да разбера дали бременността ми е с ембрион или имам кухо яйце?
Кухото яйце се появява много рано през бременността, преди дори жената дори да разбере, че е бременна. Могат да се появят признаци на бременност като пропуснати или настъпили по–късно менструални периоди и дори може да получите положителен резултат на теста за бременност. Много жени откриват техните бременности, макар и с кухо яйце, защото все пак в организма на жената се увеличават нивата на човешкия хорионгонадотропен хормон (ЧХГ). Също интересно при наличието на кухо яйце е, че плацентата може да продължи да се развива без реално да има плод. Хормоните на бременността продължат да покачват нивата си, но за достатъчно време , че да накарат жената да смята, че е бременна. Диагнозата кухо яйце обикновено не може да се направи, докато ултразвуково изследване не показва празната утроба или празния гестационен сак. Възможно е да имате малки коремни спазми или леко вагинално зацапване или кървене.

Причини за кухо яйце?
Кухото яйце е основна причината за около 50% от спонтанните аборти през първия триместър и обикновено е следствие от хромозомни проблеми. Тялото на жената е умно и разпознава наличните анормални хромозоми в плода и разбира се не се опитва да задържи плода и продължи бременността, защото плодът няма да се развие в здраво бебе. Това може да бъде причинено от ненормално клетъчното деление или лошо качество на спермата на мъжа или яйцеклетката на жената.

Трябва да направите кюртаж по медицинско предписание или да изчакате да се случи естествен аборт?
Това е важно решение, което трябва сама да вземете след консултацията с лекар. Повечето лекари не препоръчват асистиран аборт за загуба на ранна бременност. Смята се, че тялото на жената е в състояние на премахне неразвитата се тъкан от себе си и няма нужда от инвазивна хирургическа процедура с риск от усложнения. Кюртажът обаче би бил полезен, ако вие сте имали и преди кухо яйце, за да може патолог да разгледа тъканите и така да се определи причината за тази аномалия. При някои жени процедурата помага при по–лесното възстановяване – както психически, така и физически. Другите обаче чувстват процедурата кюретаж като една инвазивна и агресивна процедура, която може да направи загубата по–травматизираща.

Как може да бъде предотвратено развитието на кухо яйце?
За съжаление не може да бъде предотвратено развитието на кухо яйце. Някои двойки ще предпочетат да направят генетични изследвания, ако са имали няколко загуби на ранни бременности и преди. Развитието на кухо яйце често е единична поява и рядко една жена ще изпита това явление повторно. Повечето лекари препоръчват двойките да изчакат поне 1 до 3 редовни менструални цикъла преди да се опитат да заченат отново след всеки тип на спонтанен аборт.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Разхлабващи Храни

Previous article

Кога Започват Коликите?

Next article