Речник

Матка

Обновена: 24-04-2013

Какво е Матка и какво представлява тя?
Матката е куха с дебели стени, мускулест орган, разположен дълбоко в коремната кухина между пикочния мехур и правото черво. Матката е изградена от здрави мускулести влакна. По форма прилича на плоска круша, която е разположена с широката си част нагоре по посока към коремната кухина.

Размери на Матката:
Матката е с дължина около 70 – 80мм, широчина около 50мм, дебелина около 35мм и тегло от 50 до 150 грама.

Структура и Устройство на Матката

Какво е Матка? Размери, структура и устройство

Здравите мускулни стени оформят кухина с триъгълна форма и три отвора. При изправено положение основата на триъгълника се намира в горната част, а върхът е насочен надолу. В горните два ъгъла при основата са разположени отворите на маточните тръби. В ъгъла при върха на триъгълника в долната част на маточното тяло се намира маточната шийка,  която е насочена надолу към изхода на влагалището.
Най – широката част на матката се нарича дъно. При изправено положение матката представлява орган, поставен с дъното нагоре. Отстрани тялото на матката има заоблени стени, наричани от специалистите ръбове, които са насочени надолу и донякъде се сливат. На местата в които дъното и ръбовете на матката се срещат, се образуват маточни ъгли, чрез които тръбите влизат в матката.
Обичайно Матката е прегъната напред, но може да бъде изправена или извита назад (ретрофлексио). Големината и положението на матката не е без значение при желание за дете. Долната част на матката е тясна или това е шийката на матката, докато горната е съставена от три слоя.

Промени на матката в зависимост от развитието на жената
При жени в ранна развиваща се възраст (тинейджъри), вътрешния слой на матката наречен ендометриум преминава през серия от месечни промени, известни като менструален цикъл. Всеки месец ендометриалната тъкан се разраства и се удебелява в подготовка за получаване на оплодената яйцеклетка. Менструацията се появява, когато не се използва тази тъкан, в следствие на което тя се разпада и преминава през влагалището, така известно като кървене от матката. Средния слой на матката е наречен миометриум. Той е мускулна тъкан, която се разширява по време на бременността за да може да държи развиващия се плод. Външният слой – параметриум също се разширява по време на бременността, но след раждането матката се връща почти до предишното си състояние, въпреки че някои следи от нейното разширяване остават.

Снимка: en.wikipedia.org

Също може да Ви хареса

Коментари

Оставете коментар

Още от Речник

гинекомастия

Гинекомастия

Какво е гинекомастия? Гинекомастията е уголемяване на жлезистата тъкан на мъжката гърда. Тя може да се появи ...
Речник
конизация

Конизация

Какво е Конизация? Конизацията е обширна форма на маточната биопсия. Тя се нарича конична биопсия, защото късче тъкан ...
Речник
холестерол

Холестерол

Ако сте си направили изследване на нивата на холестерола и тестът е открил, че имате висок холестерол, ...
Здраве
розацея

Розацея

Какво е Розацея? Розацеята е състояние на кожата на човек, при което има зачервяване и видими кръвоносните ...
Речник