Речник

Матка

Обновена: 24-04-2013

Какво е Матка и какво представлява тя?
Матката е куха с дебели стени, мускулест орган, разположен дълбоко в коремната кухина между пикочния мехур и правото черво. Матката е изградена от здрави мускулести влакна. По форма прилича на плоска круша, която е разположена с широката си част нагоре по посока към коремната кухина.

Размери на Матката:
Матката е с дължина около 70 – 80мм, широчина около 50мм, дебелина около 35мм и тегло от 50 до 150 грама.

Структура и Устройство на Матката

Какво е Матка? Размери, структура и устройство

Здравите мускулни стени оформят кухина с триъгълна форма и три отвора. При изправено положение основата на триъгълника се намира в горната част, а върхът е насочен надолу. В горните два ъгъла при основата са разположени отворите на маточните тръби. В ъгъла при върха на триъгълника в долната част на маточното тяло се намира маточната шийка,  която е насочена надолу към изхода на влагалището.
Най – широката част на матката се нарича дъно. При изправено положение матката представлява орган, поставен с дъното нагоре. Отстрани тялото на матката има заоблени стени, наричани от специалистите ръбове, които са насочени надолу и донякъде се сливат. На местата в които дъното и ръбовете на матката се срещат, се образуват маточни ъгли, чрез които тръбите влизат в матката.
Обичайно Матката е прегъната напред, но може да бъде изправена или извита назад (ретрофлексио). Големината и положението на матката не е без значение при желание за дете. Долната част на матката е тясна или това е шийката на матката, докато горната е съставена от три слоя.

Промени на матката в зависимост от развитието на жената
При жени в ранна развиваща се възраст (тинейджъри), вътрешния слой на матката наречен ендометриум преминава през серия от месечни промени, известни като менструален цикъл. Всеки месец ендометриалната тъкан се разраства и се удебелява в подготовка за получаване на оплодената яйцеклетка. Менструацията се появява, когато не се използва тази тъкан, в следствие на което тя се разпада и преминава през влагалището, така известно като кървене от матката. Средния слой на матката е наречен миометриум. Той е мускулна тъкан, която се разширява по време на бременността за да може да държи развиващия се плод. Външният слой – параметриум също се разширява по време на бременността, но след раждането матката се връща почти до предишното си състояние, въпреки че някои следи от нейното разширяване остават.

Снимка: en.wikipedia.org

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

еднояйчните близнаци

Еднояйчни близнаци

Общ възприет стереотип за еднояйчните близнаци е, че те са нещо като клонинги. Те действат еднакво, приличат ...
Речник
малка матка

Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка? Когато едно момиче се роди с матка, която е ...
Здраве
простагландини

Простагландини

Какво е простагландини? Когато човек е ранен, в тялото му се задейства сложен процес на възпаление и ...
Речник