Речник

Матка

Обновена: 24-04-2013

Какво е Матка и какво представлява тя?
Матката е куха с дебели стени, мускулест орган, разположен дълбоко в коремната кухина между пикочния мехур и правото черво. Матката е изградена от здрави мускулести влакна. По форма прилича на плоска круша, която е разположена с широката си част нагоре по посока към коремната кухина.

Размери на Матката:
Матката е с дължина около 70 – 80мм, широчина около 50мм, дебелина около 35мм и тегло от 50 до 150 грама.

Структура и Устройство на Матката

Какво е Матка? Размери, структура и устройство

Здравите мускулни стени оформят кухина с триъгълна форма и три отвора. При изправено положение основата на триъгълника се намира в горната част, а върхът е насочен надолу. В горните два ъгъла при основата са разположени отворите на маточните тръби. В ъгъла при върха на триъгълника в долната част на маточното тяло се намира маточната шийка,  която е насочена надолу към изхода на влагалището.
Най – широката част на матката се нарича дъно. При изправено положение матката представлява орган, поставен с дъното нагоре. Отстрани тялото на матката има заоблени стени, наричани от специалистите ръбове, които са насочени надолу и донякъде се сливат. На местата в които дъното и ръбовете на матката се срещат, се образуват маточни ъгли, чрез които тръбите влизат в матката.
Обичайно Матката е прегъната напред, но може да бъде изправена или извита назад (ретрофлексио). Големината и положението на матката не е без значение при желание за дете. Долната част на матката е тясна или това е шийката на матката, докато горната е съставена от три слоя.

Промени на матката в зависимост от развитието на жената
При жени в ранна развиваща се възраст (тинейджъри), вътрешния слой на матката наречен ендометриум преминава през серия от месечни промени, известни като менструален цикъл. Всеки месец ендометриалната тъкан се разраства и се удебелява в подготовка за получаване на оплодената яйцеклетка. Менструацията се появява, когато не се използва тази тъкан, в следствие на което тя се разпада и преминава през влагалището, така известно като кървене от матката. Средния слой на матката е наречен миометриум. Той е мускулна тъкан, която се разширява по време на бременността за да може да държи развиващия се плод. Външният слой – параметриум също се разширява по време на бременността, но след раждането матката се връща почти до предишното си състояние, въпреки че някои следи от нейното разширяване остават.

Снимка: en.wikipedia.org

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник