Матка

Какво е Матка и какво представлява тя?

Матката е куха с дебели стени, мускулест орган, разположен дълбоко в коремната кухина между пикочния мехур и правото черво. Матката е изградена от здрави мускулести влакна. По форма прилича на плоска круша, която е разположена с широката си част нагоре по посока към коремната кухина.

Размери на Матката

Матката е с дължина около 70 – 80мм, широчина около 50мм, дебелина около 35мм и тегло от 50 до 150 грама.

Структура и Устройство на Матката

 

Какво е Матка? Размери, структура и устройство

Здравите мускулни стени оформят кухина с триъгълна форма и три отвора. При изправено положение основата на триъгълника се намира в горната част, а върхът е насочен надолу. В горните два ъгъла при основата са разположени отворите на маточните тръби. В ъгъла при върха на триъгълника в долната част на маточното тяло се намира маточната шийка,  която е насочена надолу към изхода на влагалището.
Най – широката част на матката се нарича дъно. При изправено положение матката представлява орган, поставен с дъното нагоре. Тялото на матката представлява около 2/3 от цялата дължина на органа. Отстрани тялото на матката има заоблени стени, наричани от специалистите ръбове, които са насочени надолу и донякъде се сливат. На местата в които дъното и ръбовете на матката се срещат, се образуват маточни ъгли, чрез които тръбите влизат в матката.
Обичайно Матката е прегъната напред, но може да бъде изправена или извита назад (ретрофлексио). Големината и положението на матката не е без значение при желание за дете. Долната част на матката е тясна или това е шийката на матката, докато горната е съставена от три слоя.

Стена на маточното тяло

Стената на матката се състои от 3 слоя:

  • Мукоза или така наречения ендометриум
  • Мускулният слой или така наречен миометриум
  • Серозният слой или така наречения периметриум

Ендометриум

Различни промени в матката настъпват в зависимост от развитието на жената. При жени в ранна развиваща се възраст (тинейджъри), вътрешния слой на матката наречен ендометриум преминава през серия от месечни промени, известни като менструален цикъл. Всеки месец ендометриалната тъкан се разраства и се удебелява в подготовка за получаване на оплодената яйцеклетка. Менструацията се появява, когато не се използва тази тъкан, в следствие на което тя се разпада и преминава през влагалището, така известно като менструация и леко кървене от матката.

Миометриум

Както може би знаете по време на бременност, ембриона, а по-късно същия се нарича фетус или плод се развива вътре в матката. Средния слой на матката е наречен миометриум. Той е мускулна тъкан, която се разширява по време на бременността за да може да държи развиващия се плод.

Периметриум

Външният слой – периметриум също се разширява по време на бременността, но след раждането матката се връща почти до предишното си състояние, въпреки че някои следи от нейното разширяване остават.

Видове матка според различни критерий

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация